Cursus 'Wild van insecten' in Mol - Lesdag 1

Datum: 
zaterdag, 1 juli 2017
Locatie: 
Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71 in BE-2400 Mol, van 10u tot 16u45

Foto: Sam Mannaerts

In juli organiseert Landschap vzw opnieuw een cursus ‘Wild van insecten', dit keer in het prachtige decor van natuurgebieden het Buitengoor en De Maat-Den Diel in Mol, in het grensgebied tussen de provincies Antwerpen, Belgisch Limburg en Noord-Brabant (NL).  

Tijdens 4 weekenddagen – telkens een voormiddag theorieles en een namiddag op het terrein – zullen alle groepen geleedpotigen behandeld worden. Lesgever Robin Kraaij is een absolute kenner die deze cursus al eerder verzorgde voor Landschap vzw en voor ARK Natuurontwikkeling. Robin is niet alleen een kei in de materie en een begenadigd lesgever, hij combineert het lesgeven ook nog eens moeiteloos met stand-upcomedy. Een cursus op hoog niveau, doorspekt met droge humor… 

Elke cursusdag omvat een twee uur durende theorieles in Ecocentrum De Goren, gevolgd door een lunchpauze (zelf picknick meebrengen) en vervolgens een excursie in het Buitengoor, De Maat of Den Diel om de ‘soortgroepen van de dag’ in de praktijk te leren herkennen en determineren. De cursus veronderstelt geen enkele voorkennis, we starten dus van nul. Maar ook mensen mét enige kennis van insecten zijn van harte welkom en zullen nog heel veel bijleren.

 

Lesdag 1 – zaterdag 1 juli – 10u tot 16u45 

- Wat zijn insecten?

- Soortgroepen herkennen

- Kevers

- Wantsen, luizen en cicaden

- Kakkerlakken

- Oorwormen

- Vangmethoden

 

Lesdag 2 – zondag 2 juli – 10u tot 16u45 

- Vliegen en muggen

- Wespen, bijen en mieren

- Netvleugeligen, kameelhalsvliegen en elzenvliegen

- Schorpioenvliegen

- Literatuur gebruiken voor determinatie

 

Lesdag 3 – zaterdag 8 juli – 10u tot 16u45

- Dagvlinders

- Nachtvlinders en micro's

- Libellen en waterjuffers

- Schietmotten / kokerjuffers

- Documenteren van een waarneming

 

Lesdag 4 – zondag 9 juli – 10u tot 16u45

- Het is geen insect, wat nu?

- Spinnen

- Hooiwagens

- Bastaardschorpioenen

- Duizendpoten

- Springstaartjes

- Zilvervisjes

- Miljoenpoten                                                                                                         

 

Elke deelnemer krijgt een digitale reader met overzichtelijk alle kenmerken van de verschillende soortgroepen op een rij. Die is handig om de les nog eens na te kijken en zelf aan de slag te gaan.

Bijdrage: 80 euro (20 euro per volledige lesdag) voor leden van Landschap vzw. Niet-leden betalen 100 euro (25 euro per volledige lesdag). Enkel de theorielessen volgen, of slechts een deel van de lessen? Mail ons voor de mogelijkheden! Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op de cursus.

Inschrijven: via activiteiten@landschapvzw.be. Je ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en instructies voor betaling. Ben je lid of nieuw lid van Landschap vzw, dan heb je dus recht op korting. Vermeld wel even je lidnummer bij inschrijving! Als je pas lid bent geworden, vraag je snel even een mailbevestiging van je nieuwe lidmaatschap bij info@landschapvzw.be.

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg