Daguitstap Zeeland – vogels en zeehonden in de Delta

Datum: 
zondag, 10 februari 2019
Locatie: 
Zeeuwse eilanden, Nederland

Koppeltje grote zaagbek - foto: Hugo Willocx

In de winter zijn de Zeeuwse eilanden een waar vogelparadijs. Met zijn enorme wateroppervlakken, talloze slikken, uitgestrekte akkers en grazige weilanden trekt Zeeland enorme groepen ganzen en massa’s eenden, zwanen, futen, waadvogels en kustvogels aan. Er verblijven ook flink wat overwinterende roofvogels. Onder begeleiding van meerdere gidsen ondernemen we een bustocht die de mooiste en meest vogelrijke plekjes van Zeeland aan elkaar rijgt. Het parcours is uiteraard nieuw en anders dan dat van vorige edities.

Via tunnels, dammen en eindeloze bruggen gaat het van eiland naar eiland. Naast onwaarschijnlijk veel vogels ontdek je de ronduit indrukwekkende Deltawerken, die met gigantische dammen en sluizen het geweld van de zee moeten bedwingen na de rampzalige stormvloed van 1953. Maar we hebben ook oog voor de Zeeuwse monumenten en cultuurelementen in het landschap, en uiteraard picknicken we in een locale horecazaak. Kers op de taart is de zeehond-garantie van Landschap vzw; we garanderen je minstens één zeehondwaarneming, wellicht nog veel meer... De kans is zelfs groot dat je zowel de gewone als de grijze zeehond te zien krijgt, dus twee soorten in één dag. Warme (regen)kledij en laarzen of stevige wandelschoenen zijn een must!

GOED OM WETEN: Om de drukte te spreiden, organiseren we deze dagtocht twee keer. Op zondag 27 januari vertrekken we vanuit Lummen en Leuven naar Antwerpen en knooppunt Markiezaat (A4/A58), met diverse opstapplaatsen in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant, Antwerpen en op Zuid-Beveland, langs de E313, de E314, de E19, de A12/A4 en de A58 (o.a. Rilland). Voor meer details over deze eerste busuitstap op 27 januari: zie hier. Woon je in Oost- of West-Vlaanderen, westelijk Vlaams-Brabant of Zeeuws-Vlaanderen, dan past de tweede tocht op zondag 10 februari wellicht beter, met opstapplaatsen in Aalst, Merelbeke, Zelzate en Goes.

Deelname: 30 euro per persoon voor leden (en nieuwe leden) van Landschap vzw, 35 euro voor niet-leden. Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je dus recht op korting. Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 22 euro per jaar per gezin; met een korting van 5 euro per persoon voor de daguitstap verdien je al minimaal een kwart van je lidgeld terug! Nog geen lid? Ontdek hier de talloze ledenvoordelen en word ook lid! Je kan dan meteen al aan ledentarief inschrijven voor deze activiteit.

Foto: Hans Capiau

Opstapplaatsen en uurschema autocar

Het uurschema van de bus is als volgt: 

6u30 Aalst – tankstation Texaco, Geraardsbergsesteenweg 1, 9320 Erembodegem. Gelegen langs de N45, vlakbij oprit 19 richting Brussel op de E40 Gent-Brussel; zuidkant van de snelweg.

7u00 Merelbeke – carpoolparking nabij uitrit 16 op de E40 Gent-Brussel en de R4 Merelbeke-Destelbergen

Meer details: https://wegenenverkeer.be/carpoolparkings/merelbeke

7u40 Zelzate – parking warenhuis ALDI, Rijkswachtlaan 8, 9060 Zelzate (vlakbij kruispunt met R4 = President J.F. Kennedylaan)

8u30 Goes – carpoolparking Vierwegen 1, 4421 RE Kapelle, bij uitrit 35 ('s-Gravenpolder) van de A58.

 

Uurschema terugweg:

18u00 Goes – 18u50 Zelzate – 19u30 Merelbeke – 20u00 Aalst

 

Inschrijven

Inschrijven kan uitsluitend via de webshop van Landschap vzw. Als je een lidmaatschap toevoegt aan jouw winkelmandje op de webshop, mag je meteen de optie ‘Lid van Landschap vzw’ kiezen voor de boeking van deze uitstap.

Graag ook jouw woonplaats en opstapplaats vermelden bij de inschrijving!

Meteen na de inschrijving verstuurt de webshop een bevestigingsmail. Wij voorzien dan voor jou een plaats op onze autocar en verwachten jou op 10 februari op het hierboven aangegeven tijdstip op de opstapplaats die je zelf hebt geselecteerd.

Heb je problemen om de webshop te gebruiken, mail info@landschapvzw.be of bel +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) en we helpen jou of we lossen jouw inschrijving op een andere manier op.

 

Praktisch

De trip in Zeeland blijft een verrassing. We bezoeken verschillende eilanden en plekjes, met veel sightseeing, maar ook verschillende tussenstops waar we wandelingen maken van een half uur tot een uur (telkens een beperkte afstand, met veel vogels of zeehonden). De tocht is anders dan die van de vorige jaren!

De autocar heeft een toilet aan boord. We kunnen je ook al verklappen dat we tussen 12u en 13u halt houden bij een horecazaak met prachtig uitzicht op het water. Tijdens de tocht heb je meerdere kansen om snel een stukje eigen picknick te verorberen, maar tijdens de middagpauze kan je desgewenst echt lunchen. Om de keuken niet te doen tilt slaan, hebben we 4 simpele gerechten van de kaart geplukt, waarvoor we bestellingen al mogen doorbellen vanop de bus om één en ander in goede banen te leiden.

Zoals dat in de meeste horecazaken het geval is, kan je er ook alleen iets drinken, maar een eigen picknick is niet toegelaten. Wie een eigen picknick meebrengt, heeft natuurlijk de hele dag de kans om die op te smullen.

 

Meer info: Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Foto: Hans Capiau

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg