Daguitstap Zeeland – vogels en zeehonden in de Delta

Datum: 
zondag, 27 januari 2019
Locatie: 
Zeeuwse eilanden, Nederland

Grijze zeehond tijdens daguitstap Zeeland - foto: Roland Selen

In de winter zijn de Zeeuwse eilanden een waar vogelparadijs. Met zijn enorme wateroppervlakken, talloze slikken, uitgestrekte akkers en grazige weilanden trekt Zeeland enorme groepen ganzen en massa’s eenden, zwanen, futen, waadvogels en kustvogels aan. Er verblijven ook flink wat overwinterende roofvogels. Onder begeleiding van meerdere gidsen ondernemen we een bustocht die de mooiste en meest vogelrijke plekjes van Zeeland aan elkaar rijgt. Het parcours is uiteraard nieuw en anders dan dat van vorige edities.

Via tunnels, dammen en eindeloze bruggen gaat het van eiland naar eiland. Naast onwaarschijnlijk veel vogels ontdek je de ronduit indrukwekkende Deltawerken, die met gigantische dammen en sluizen het geweld van de zee moeten bedwingen na de rampzalige stormvloed van 1953. Maar we hebben ook oog voor de Zeeuwse monumenten en cultuurelementen in het landschap, en uiteraard picknicken we in een locale horecazaak. Kers op de taart is de zeehond-garantie van Landschap vzw; we garanderen je minstens één zeehondwaarneming, wellicht nog veel meer... De kans is zelfs groot dat je zowel de gewone als de grijze zeehond te zien krijgt, dus twee soorten in één dag. Warme (regen)kledij en laarzen of stevige wandelschoenen zijn een must!

Om de drukte te spreiden, organiseren we deze dagtocht twee keer. Op zondag 27 januari vertrekken we vanuit Lummen via Leuven naar Antwerpen en knooppunt Markiezaat (A4/A58), met opstapplaatsen in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant, Antwerpen en op Zuid-Beveland, langs de E314, de E19, de A12/A4 en de A58 (o.a. Rilland). Bij grote interesse wordt een tweede bus ingelegd die een kortere route via de E313 Hasselt-Antwerpen zal rijden. Wie in de buurt van de E313 woont, kiest voorlopig Lummen of Merksem als opstapplaats en wordt verwittigd indien er nog opstapplaatsen zouden toegevoegd worden. Twee weken later, op zondag 10 februari, zijn de provincies Oost- en West-Vlaanderen en opnieuw Zeeland aan de beurt met al minstens opstapplaatsen in Aalst, Merelbeke (bij Gent), Zelzate en Goes. Zie hier voor meer info over deze tweede busuitstap.

Deelname: 30 euro per persoon voor leden (en nieuwe leden) van Landschap vzw, 35 euro voor niet-leden. Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je dus recht op korting. Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 22 euro per jaar per gezin; met een korting van 5 euro per persoon voor de daguitstap verdien je al minimaal een kwart van je lidgeld terug! Nog geen lid? Ontdek hier de talloze ledenvoordelen en word ook lid! Je kan dan meteen al aan ledentarief inschrijven voor deze activiteit.

Foto: Hans Capiau

Opstapplaatsen en uurschema autocar

Het uurschema van de bus is als volgt: 

6u20 carpoolparking Lummen bij uitrit 26 van de E314 Lummen-Leuven. Opgelet: NIET verwarren met de uitrit met zelfde nummer op de E313 Hasselt-Antwerpen!

https://wegenenverkeer.be/carpoolparkings/lummen

6u35 carpoolparking Tielt-Winge bij uitrit 23 van de E314 Lummen-Leuven

https://wegenenverkeer.be/carpoolparkings/tielt-winge

7u00 parking tankstation Texaco Heverlee Noord langs de E40 Luik-Brussel (rijrichting Brussel), aan de ingang van hotel Ibis om precies te zijn

7u20 carpoolparking Vilvoorde bij uitrit 12 van de E19 Brussel-Antwerpen

https://wegenenverkeer.be/carpoolparkings/vilvoorde

7u40 carpoolparking Kontich bij uitrit 7 van de E19 Brussel-Antwerpen

https://wegenenverkeer.be/carpoolparkings/kontich

8u00 parking Colruyt Merksem bij uitrit 1 op de Antwerpse ring. Opgelet: probeer in de directe omgeving te parkeren en niet op de parking van Colruyt zelf; Colruyt Merksem voert een actief ‘parkingbeheer’.

8u35 carpoolparking bij uitrit 31 (Rilland) van de A58 van Bergen op Zoom naar Goes/Vlissingen. De carpoolparking ligt naast het rond punt op de N289 (Oude Rijksweg).

Uurschema terugweg (veel later zal het zeker niet worden):

18u00 Rilland – 18u40 Merksem – 19u00 Kontich – 19u20 Vilvoorde – 19u45 Heverlee – 20u15 Tielt-Winge – 20u30 Lummen

Aalscholver - foto: Hugo Willocx

Inschrijven

Inschrijven kan uitsluitend via de webshop van Landschap vzw. Als je een lidmaatschap toevoegt aan jouw winkelmandje op de webshop, mag je meteen de optie ‘Lid van Landschap vzw’ kiezen voor de boeking van deze uitstap.

Graag ook jouw woonplaats en opstapplaats vermelden bij de inschrijving!

Meteen na de inschrijving verstuurt de webshop een bevestigingsmail. Wij voorzien dan voor jou een plaats op onze autocar en verwachten jou op 27 januari op het hierboven aangegeven tijdstip op de opstapplaats die je zelf hebt geselecteerd.

Heb je problemen om de webshop te gebruiken, mail info@landschapvzw.be of bel +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) en we helpen jou of we lossen jouw inschrijving op een andere manier op.

 

Praktisch

De trip in Zeeland blijft een verrassing. We bezoeken verschillende eilanden en plekjes, met veel sightseeing, maar ook verschillende tussenstops waar we wandelingen maken van een half uur tot een uur (telkens een beperkte afstand, met veel vogels of zeehonden). De tocht is anders dan die van de vorige jaren!

De autocar heeft een toilet aan boord. We kunnen je ook al verklappen dat we tussen 12u en 13u halt houden bij een horecazaak met prachtig uitzicht op het water. Tijdens de tocht heb je meerdere kansen om snel een stukje eigen picknick te verorberen, maar tijdens de middagpauze kan je desgewenst echt lunchen. Om de keuken niet te doen tilt slaan, hebben we 4 simpele gerechten van de kaart geplukt, waarvoor we bestellingen al mogen doorbellen vanop de bus om één en ander in goede banen te leiden.

Zoals dat in de meeste horecazaken het geval is, kan je er ook alleen iets drinken, maar een eigen picknick is niet toegelaten. Wie een eigen picknick meebrengt, heeft natuurlijk de hele dag de kans om die op te smullen.

 

Meer info: Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

 

Foto: Hans Capiau

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg