De Grote Oversteek - Hoge Venen

Datum: 
zondag, 30 augustus 2020
Locatie: 
Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Afspraak tussen 8u30 en 11u30 op de parking bij het stuwmeer van la Gileppe, Route de la Gileppe 55a, BE-4845 Jalhay

Foto: Hans Capiau

CORONA-UPDATE: We ontwikkelden een aangepaste versie van De Grote Oversteek in alweer een nieuw deel van de Hoge Venen, zonder buspendel en met lusvormige parcours, waarbij de deelnemers zich individueel of per ‘bubbel’ kunnen aanmelden tussen 8u30 en 11u30 en meteen vertrekken. Zo kan de social distancing op elk ogenblik gegarandeerd worden en wordt De Grote Oversteek een individuele trip of een wandeling in gezinsverband of met een ‘bubbel’ van vrienden. Met de uitgekiende, allermooiste route van Landschap vzw in de hand beleef je een onvergetelijk wandelavontuur!

Op zondag 30 augustus organiseert Landschap vzw​ de zesde editie van De Grote Oversteek, een wandeling langs de allermooiste plekjes van de Hoge Venen. Je wandelt op eigen tempo, zonder gids, maar met een zeer degelijke routebeschrijving (en een gpx-bestand voor gebruikers van een wandel-gps). Je zal er die dag zeker niet moederziel alleen zijn; er zijn altijd medewandelaars om de juiste weg te wijzen.

Elk jaar stippelen we een volledig nieuw parcours uit. Dit jaar trekken we door de valleien van Gileppe, Soor en Sawe en bezoeken we de Fagne des Deux Séries en de Grande Fagne.

Mannetje goudvink - foto: Hugo Willocx

We spreken af tussen 8u30 en 11u30 op de parking bij het stuwmeer van la Gileppe, Route de la Gileppe 55a, BE-4845 Jalhay, waar je de wagen achterlaat. De vertrekplaats is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Je maakt een keuze uit volgende wandelafstanden: 7, 15/20 of 30/35 km, maar je kan die keuze ter plaatse nog wijzigen of zelfs onderweg nog bijstellen door de route in te korten via een bypass.

De lange-afstandswandelaars die 35 km of 20 km gepland hebben, hebben onderweg de mogelijkheid om de wandeling met 5 km in te korten; zo doe je 30 km in plaats van 35 km of 15 km in plaats van 20 km. Willen de benen echt niet mee(r), dan ga je voor de verkorting. Dartel je op het einde nog als een veulen door bos en veen, dan ga je all the way.

Niet voor iedereen…

Op delen van het parcours tref je modder, veen, boomwortels en rotsen. Echt steile hellingen zijn er niet, maar af en toe wordt er wel geklommen en gedaald. De Grote Oversteek is geen wandeling voor kilometervreters maar een avontuurlijke tocht voor echte natuurgenieters. Stevige wandelschoenen zijn aanbevolen.

Omdat we zoveel verschillende wandelafstanden voorzien, bovendien met een vertrek dat helemaal gespreid is tussen 8u30 en 11u30, zal het nergens langs het parcours echt druk worden. We kunnen vele honderden wandelaars verwelkomen zonder dat die elkaar voor de voeten gaan lopen of zelfs maar tegenkomen. We hebben tenslotte ook 35 kilometer traject om al die wandelaars te spreiden.

Foto: Bob Luijks

Afspraak: tussen 8u30 en 11u30 op de parking bij het stuwmeer van la Gileppe, Route de la Gileppe 55a, BE-4845 Jalhay. Je kan zelf kiezen wanneer je vertrekt en hoe ver je wandelt, maar geef toch al een benaderend vertrekuur en de (voorlopig) gekozen afstand op bij inshrijving.

Deelname: 8 euro per persoon

Vooraf INSCHRIJVEN is een must!

Hier kan je inschrijven voor De Grote Oversteek op zondag 30 augustus (klik op deze link)

Kies of selecteer ook:

  • het aantal deelnemers
  • het benaderend tijdstip waarop je wil vertrekken aan het stuwmeer van La Gileppe: 8u30, 9u30, 10u30 of 11u30
  • de afstand die je denkt af te leggen: 7, 15/20 of 30/35 km (die keuze kan je eventueel ter plaatse nog wijzigen)

Kan mijn hond mee?

Honden kunnen mee, uiteraard aan de leiband. Dat is lang niet elk jaar het geval, maar dit jaar kan het.

Wandelaars tijdens De Grote Oversteek - foto: Hans Capiau

Praktische info

Als je inschrijft, verwachten we jou op zondag 30 augustus aan onze onthaalstand op de parking bij het stuwmeer van la Gileppe. Daar beschikken we over een volledige deelnemerslijst. Zodra jouw naam en die van de wandelaars in jouw gezelschap zijn aangevinkt als aanwezig, kan je vertrekken.

Kort op voorhand ontvang je nog een mail met een overzichtskaartje en een gpx-bestand (voor gebruikers van een wandel-gps), maar ter plaatse ontvang je ook nog een uitgebreide routebeschrijving. Die routebeschrijving zal volledig zijn en volstaat om het parcours af te leggen. Je hebt dus geen technische snufjes of hulpmiddelen nodig.

Je wandelt de hele tijd door venen en bossen en langs kraakheldere, snelstromende riviertjes. Er is onderweg geen horeca of sanitair. Horeca en sanitair vind je wel op de plaats van start en aankomst bij het stuwmeer van la Gileppe.

Foto: Dominik Ketz

Welke afstand je ook wandelt, neem in elk geval voldoende drank mee, en voor de langere afstanden ook een picknick voor onderweg. Op sommige delen van het parcours ga je immers geen 4 km per uur halen, en je bent toch al snel een tijdje onderweg!

Bij aankomst heb je ook nog de gelegenheid om een voorraad Naya-bier in te slaan, het speciale bier dat Landschap vzw laat brouwen om de burgerlijke partijstelling in het onderzoek naar de moord op wolvin Naya te financieren.

Hoe bereiken?

Wie met de auto komt en blindelings op de GPS vertrouwt, voert in: Route de la Gileppe 55a, BE-4845 Jalhay. Alle anderen vinden de juiste plek met de kaart of met deze coördinaten: 50°35’16.9″N 5°58’11.3″E (klik op de link of kopieer de coördinaten in jouw zoekbalk). De startplaats is niet te bereiken met het openbaar vervoer.

Voor alle verdere info: +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of info@landschapvzw.be

Oleftal - foto: Hans Debruyne

Word lid!

Nog geen lid van Landschap vzw? Lees hier de korte voorstelling, ontdek de talloze ledenvoordelen en word lid! Je kan het lidmaatschap ook aankopen als ‘product’ in onze webshop. Stop het in jouw winkelmandje!

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg