De Grote Oversteek van de Hoge Kempen

Datum: 
zondag, 27 augustus 2017
Locatie: 
Afspraak om 8u30, 9u30, 10u30 of 11u30 aan Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35, BE-3630 Maasmechelen

Mechelse Heide - foto: Sam Mannaerts

Op zondag 27 augustus organiseert Landschap vzw een 'summer edition' van De Grote Oversteek, met name in het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg. De tocht voert je door oogverblindend mooie natuurgebieden zoals de Ziepbeekvallei, de Kikbeekbron en de Mechelse Heide. Op 27 augustus staat de heide volop in bloei! Je wandelt door een adembenemend mooi landschap op de steilrand van het Kempens Plateau. Het parcours is golvend en zit vol fantastische vergezichten. De aankomst belooft letterlijk een hoogtepunt te worden: vanop de terrils van Connecterra, omgeven door enorme waterplassen, kan je het hele parcours bekijken dat je hebt afgelegd. Bij mooi weer kan je hier werkelijk tientallen kilometers ver kijken. Je ziet een flink deel van Belgisch en Nederlands Limburg. Je herkent de groene Maasvallei, tientallen kerktoren en koeltorens, de Sint-Pietersberg en alle terrils uit zowel het Luikse als het Limburgse steenkoolbekken.

De pendelbus van Landschap vzw staat klaar op de parking bij de toeristische dienst van Maasmechelen, vlakbij Connecterra en het bekende Maasmechelen Village. Wij brengen je weg naar één van de 4 droppingpunten, die overeenkomen met verschillende wandelafstanden: 9 of 12 km (droppingpunt Salamander Maasmechelen), 18 of 21 km (droppingpunt Duivelsberg Opgrimbie), 24 of 27 km (droppingpunt Ziepbeek Rekem) en tot slot 29 of 32 km (droppingpunt Pietersheim Lanaken). Elk droppingpunt heeft 2 verschillende wandelafstanden omdat je op het einde van je tocht de kans hebt om 3 km in te korten. Wie twijfelt tussen 21 of 24 km, willen we aanmoedigen om toch voor 24 km te kiezen, want de afstanden van 24 km of meer doorkruisen ook de wondermooie Ziepbeekvallei. Maar wees gerust: ook de rest van het parcours is spectaculair mooi en zit vol verrassingen! Deze tocht ga je nooit meer vergeten!

Door de beschikbaarheid van de pendelbus en het feit dat we Connecterra langs een achteringang kunnen en mogen betreden, is deze tocht ronduit uniek en alleen op 27 augustus te lopen. Op andere dagen krijg je niet alleen de pendel niet zomaar georganiseerd, ook de achteringang van Connecterra zit dan stevig op slot. Grijp dus deze buitenkans!

Je kan starten om 8u30, 10u30 of 11u30 (want 9u30 is inmiddels VOL en NIET meer mogelijk!). De pendelbus brengt je weg naar het droppingpunt van je keuze en je wandelt de door jouw gekozen afstand op eigen tempo, terug richting Connecterra. Je krijgt een volledige routebeschrijving mee op papier en voor de gebruikers van een wandel-gps voorzien we ook een gpx-bestand (dat krijg je enkele dagen voordien toegestuurd per mail). Omdat het Nationaal Park doorweven is met bewegwijzerde wandelroutes, kunnen we daarvan dankbaar gebruik maken voor onze routebeschrijving; nu eens volg je de ene route, dan weer de andere, maar altijd zijn er wegwijzers die je de juiste route helpen vinden. De Grote Oversteek is dus een aaneenschakeling van de allermooiste delen uit alle wandelroutes van het Nationaal Park. Buitenkans!

Panorama vanop de Lange Terril - foto: Allan Coolen

Het dient gezegd: het venijn van deze wandelroute zit in de staart. Wie het parcours aflegt zoals het bedoeld is, wordt op het einde getrakteerd op 360° panoramische vergezichten zoals je die nergens anders in de Benelux aantreft. Een unieke belevenis! Maar daarvoor moet je wel even de Tweelingterrils van Connecterra beklimmen. Het mooie is dat je de beklimming echter niet hoeft te doen als je dat niet (meer) ziet zitten, want je kan ook rond de terrils wandelen en daarbij zelfs een stukje (ongeveer 1 km) inkorten. Ook verderop het parcours heb je nog de kans om de route met 2 km in te korten. Zo kan je het krekengebied van Connecterra eventueel overslaan en ook de laatste beklimming, die van de Lange Terril, kan je bypassen. Je kan dus tot op het allerlaatste ogenblik beslissen dat het toch je dag niet is en het rustiger aan doen dan je aanvankelijk gepland had. Aan jou dus de keuze of het laatste deel van de tocht een ‘wandeling door het park’ wordt of een onvergetelijke expeditie.

Eén ding is voor alle wandelaars hetzelfde: op het einde van de tocht is er een bar met een rijk assortiment bieren en frisdranken en uiteraard de onvermijdelijke koffie met Limburgse vlaai! Kinderen die nog energie over hebben, kunnen ter plaatse terecht in de speeltuin. Voor wie nog niet genoeg geklommen heeft, lonken de eindeloze trappen van de gerestaureerde schachtbok van de oude steenkoolmijn van Eisden. In de shop van Connecterra kan je ook wandel- en fietskaarten aankopen om nog eens terug te komen naar het Nationaal Park Hoge Kempen.

Openbaar vervoer? Perfect mogelijk!

De startplaats van onze pendelende autocar ligt vlakbij halte Eisden Maasmechelen Village van De Lijn. Je kan hier geraken met het openbaar vervoer vanuit de stations van Hasselt en Genk (met buslijn 45) of vanuit Maastricht en Maaseik. Ook andere regionale buslijnen doen deze halte aan. Dienstregelingen op www.belgianrail.be en www.delijn.be. De bussen van De Lijn arriveren enkele minuten voor het vertrek van onze pendel-autocar. Als je met het openbaar vervoer komt, vermeld dat dan bij inschrijving zodat wij zeker wachten op de aankomst van jouw lijnbus!

Kan de hond mee?

In principe zouden honden aan de leiband meekunnen op het grootste deel van het parcours, maar er stellen zich 2 problemen:

1.       Honden kunnen niet mee op de autocars. Eén van de baasjes moet dus vooraf met de hond gedropt worden op het droppingpunt terwijl het andere baasje de auto wegbrengt naar de start- en aankomstplaats.

2.       Honden zijn niet toegelaten binnen het begrazingsraster van de Kikbeekvallei. Daar moet de route ongeveer 2 km ingekort worden om met de hond buiten het begrazingsraster te blijven. Dit probleem stelt zich niet op de route van 9 en 12 km, omdat die de Kikbeekvallei niet aandoet.

Conclusie: honden kunnen dus mee, maar mits aanpassingen. Zie telefonische contactgegevens onderaan voor concrete afspraken.

 

Afspraakplaats: Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35, BE-3630 Maasmechelen om 8u30, 9u30, 10u30 of 11u30 (naargelang je inschrijvingsmail, zie verder). Einde vóór zonsondergang…

Deelname: 8 euro voor leden van Landschap vzw, 10 euro voor niet-leden, kinderen -12jaar gratis. Vooraf inschrijven is een must!

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier de talloze ledenvoordelen, word lid (per gezin) en geniet meteen van de ledenkorting voor De Grote Oversteek.

Inschrijven voor De Grote Oversteek doe je door een mailtje te sturen naar oversteek@landschapvzw.be waarin je volgende gegevens vermeldt:

•             het aantal deelnemers en of die wel/niet lid zijn van Landschap vzw

•             de afstand die je gaat afleggen: 9, 12, 18, 21, 24, 27, 29 of 32 km. In principe kan je de dag zelf nog een andere afstand kiezen, maar we hebben vooraf wel een indicatie nodig om de pendeldienst optimaal te kunnen organiseren.

•             het tijdstip waarop je wil vertrekken met de pendelbus aan de toeristische dienst van Maasmechelen: 8u30, 10u30 of 11u30 (want 9u30 is inmiddels VOL en NIET meer mogelijk!)

•             of je met eigen wagen komt of met openbaar vervoer.

Je krijgt een automatisch antwoord met een bevestiging van ontvangst van je inschrijving. Jouw inschrijving wordt echter pas definitief als je ook het bijpassende deelnamebedrag hebt overgemaakt op het rekeningnummer dat in de autoreply vermeld is. Er wordt nadien GEEN bericht van ontvangst van betaling meer verstuurd. Als je het juiste rekeningnummer gebruikt, kan er niets fout lopen en is een bevestiging van betaling alleen maar nutteloze administratie, toch?

Dus snel inschrijven via oversteek@landschapvzw.be en dan zien we elkaar op het startuur dat jijzelf hebt gekozen. Afspraak op de parking van Toerisme Maasmechelen bij Maasmechelen Village op zondag 27 augustus!

Heb je toch nog praktische vragen? Stel ze dan bij voorkeur telefonisch. Bel gerust, 7 dagen op 7, naar +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of +32(0)495-32 57 88 (Aagje De Doncker). Je kan ook mailen naar info@landschapvzw.be. Let op: dit is een ander mailadres dan het mailadres voor de inschrijving!

Foto's
Downloads

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg