De Grote Oversteek van de Hoge Venen (Pinkstermaandag)

Datum: 
maandag, 20 mei 2024
Locatie: 
Natuurpark Hoge Venen-Eifel

Op Pinkstermaandag 20 mei (en ook op zondag 19 mei) organiseert Landschap vzw​ de tiende editie van De Grote Oversteek, een wandeling langs de allermooiste plekjes van de Hoge Venen. Je wandelt op eigen tempo, zonder gids, maar met een zeer degelijke routebeschrijving (en een gpx-bestand voor gebruikers van een wandel-gps). Je zal er die dag zeker niet moederziel alleen zijn; er zijn altijd medewandelaars om de juiste weg te wijzen of om jou gezelschap te houden.

Elk jaar stippelen we volledig nieuwe wandeltrajecten uit in telkens weer een ander deel van de uitgestrekte en robuuste Hoge Venen. Voor de feestelijke tiende editie maakten we een variant op de inmiddels historische eerste editie van De Grote Oversteek. We wandelen van verschillende locaties op het dak van de venen – Hestreux, Drossart, Baraque Michel, Mont Rigi en Signal de Botrange – helemaal tot aan het imposante stuwmeer van Eupen. Alleen de parkings zijn dezelfde als vorig jaar, de wandeltrajecten zijn volledig nieuw.

Foto: East Belgium

Dit deel van het nationaal park omvat onder meer de uitgestrekte veengebieden Grande Fagne, Fagne de la Polleur, Fagne des Deux-Séries en Fagne Wallonne. Je wandelt over plankenpaden, brede turfwegen en avontuurlijke bospaadjes in de valleien van de Polleur, de Helle en de Soor. Het recept voor een onvergetelijke wandeling in onvervalste wildernisnatuur!

De wandelroutes variëren in lengte van 10 tot 31 kilometer. Ruwweg heb je de keuze uit 10 km, 12 km, 17 km, 20 km, 23 km, 26 km of 31 km.

Onze pendelbussen halen jou op aan het station van Eupen, op een grote gratis parking in de benedenstad van Eupen of op de parking bij het stuwmeer van Eupen om 8u, 9u, 10u of 11u. De bus brengt jou naar een startpunt – overeenkomstig de gekozen wandelafstand – ergens langs de N68 of de N676 op de allerhoogste punten van de hele Benelux, tot 694 meter boven zeeniveauElke pendelbus bedient alle startpunten van de verschillende wandelafstanden; je kan dus de dag zelf nog kiezen hoe ver je wil wandelen, alleen het startuur moet je vooraf kiezen.

Vanaf jouw startpunt wandel je dan terug naar de horeca bij het stuwmeer van Eupen. Dat is overwegend omlaag, wat niet wil zeggen dat je geen hellingen gaat tegenkomen. Vanaf het stuwmeer voorzien wij ook weer een pendelbus terug naar de parkings in de benedenstad en naar het station.

Foto: East Belgium

We willen iedereen aanmoedigen om maximaal met de trein te komen! Kom je toch met de wagen, dan is er voldoende parkeergelegenheid op de grote gratis parking in de benedenstad die bediend wordt door onze pendelbussen om 8u en 9u of op de parking bij het stuwmeer waar onze bus de deelnemers van 10u en 11u ophaalt. Hierover krijg je als ingeschreven deelnemer nog meer info en concrete richtlijnen in de laatste week voor het evenement.

Niet voor iedereen…

Op delen van het parcours tref je modder, veen, boomwortels en rotsen, en af en toe een helling. De Grote Oversteek is geen wandeling voor kilometervreters maar een avontuurlijke tocht voor echte natuurgenieters. Stevige, waterdichte wandelschoenen zijn een must.

Omdat we zoveel verschillende wandelafstanden voorzien - bovendien met 4 verschillende startmomenten - zal het nergens langs het parcours druk worden.

Wandelaars tijdens De Grote Oversteek - foto: Eastbelgium

Afspraak bij één van de opstapplaatsen voor de pendelbussen:

  • ELK vertrekuur: om 8u, 9u, 10u en 11u aan NMBS-station Eupen, Bahnhofstrasse, 4700 EupenEupen station – Google MapsDienstregeling op www.nmbs.be. Eupen is met de trein bereikbaar vanuit heel Vlaanderen. Onze bus wacht uiteraard op de trein die arriveert om .43
  • ELK vertrekuur: om 8u, 9u, 10u en 11u op Parkplatz Hill / Scheiberplatz – Google Maps (gratis parking, Schilsweg in Eupen). Deze parking ligt vlakbij Ambassador Hotel Bosten (permanent gesloten), bij de samenvloeiing van de Weser (Vesder) en de Helle, en bij het rondpunt waar de N67 naar Monschau en de N68 naar Baraque Michel en Malmedy samenkomen.
  • ALLEEN om 10u en 11uParking stuwmeer Eupen, Langesthal 164, 4700 Eupen (over de stuwdam rijden!), Wesertalsperre Besucherzentrum – Google Maps

Deelname: 10 euro per persoon.

Bij inschrijving - uitsluitend via onze webshop - kies je het aantal deelnemers en duid je aan of we jou mogen verwachten aan het station, op Parkplatz Hill of aan het stuwmeer van Eupen, en om hoe laat. De pendelbussen vertrekken om 8u, 9u, 10u en 11u.

INSCHRIJVEN voor zondag 19 mei: De Grote Oversteek – zondag 19 mei 2024

INSCHRIJVEN voor Pinkstermaandag 20 mei: De Grote Oversteek – Pinkstermaandag 20 mei 2024

 

Kan mijn hond mee?

Honden kunnen helaas niet mee op de bus en ze zijn ook niet toegelaten in de grote open veengebieden. Er is nochtans een oplossing om de hond toch mee te nemen op de wandelingen van 10 tot 17 km – we willen dan wel de garantie dat die de hele tijd aan de leiband blijft – maar in dat geval moet je wel zelf een deel van de dropping organiseren met eigen wagen. Contacteer +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) voor meer uitleg.

Foto: Dimitrie Deman

Praktisch

Als je inschrijft, verwachten we jou op Pinstermaandag 20 mei (of op zondag 19 mei) op het afgesproken uur op de opstapplaats van jouw keuze. Daar beschikken wij over een volledige deelnemerslijst. Zodra jouw naam en die van de wandelaars in jouw gezelschap zijn aangevinkt als aanwezig, kan je plaats nemen op één van onze bussen. Die vertrekken om 8u, 9u, 10u en 11u.

De week voordien ontvang je per mail een praktische briefing en een link naar alle routekaarten en gpx-bestanden die overeenkomen met alle mogelijke wandelafstanden van De Grote Oversteek. Op de dag zelf - op de startplaats dus - krijg je op papier ook de routebeschrijving die hoort bij de door jou gekozen wandelafstand. 

Wij zochten voor jou de allermooiste wandeltrajecten uit, deels gebaseerd op het wandelknooppuntennetwerk, maar deels ook buiten dat netwerk. De gpx-bestanden zijn slechts een hulpmiddel voor wie een wandel-gps of een navigatie-app op de smartphone gebruikt, maar ze zijn zeker geen must om het parcours te kunnen afleggen.

Je hebt dus geen technische snufjes of hulpmiddelen nodig. De routebeschrijving volstaat om de wandeling tot een goed einde te brengen!

Lidmaatschap

Ons lidmaatschap is een gezinslidmaatschap. De ledenvoordelen gelden voor alle leden van een gezin (maximaal twee volwassenen + kinderen).

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen en word lid. Je kan het lidmaatschap (27 euro) aankopen als ‘product’ in onze webshop.

INSCHRIJVEN

Bij inschrijving - uitsluitend via onze webshop - kies je het aantal deelnemers en duid je aan of we jou mogen verwachten aan het station, op Parkplatz Hill of aan het stuwmeer van Eupen, en om hoe laat. De pendelbussen vertrekken om 8u, 9u, 10u en 11u.

INSCHRIJVEN voor zondag 19 mei: De Grote Oversteek – zondag 19 mei 2024

INSCHRIJVEN voor Pinkstermaandag 20 mei: De Grote Oversteek – Pinkstermaandag 20 mei 2024

Mannetje goudvink - foto: Hugo Willocx

Meer info

Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die via deze webshop geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg