Exclusieve avant-première film 'La Panthère des Neiges' - Vincent Munier

Datum: 
zondag, 3 april 2022
Locatie: 
CC Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43, BE-2880 Bornem

De Franse natuurfotograaf Vincent Munier is zonder enige twijfel één van de meest vermaarde én geliefde natuurfotografen ter wereld. Zijn passie, authenticiteit en minimalisme laten werkelijk niemand onberoerd. ‘Ik fotografeer niet wat ik zie, ik fotografeer wat ik voel’, het is een alleszeggende uitspraak van Vincent Munier.

Op zoek naar ‘de heilige graal’
‘Less is more’ werd het handelsmerk van zijn beelden waarin hij stevige kleuren schuwt. Een visie die een rechtstreeks gevolg is van Munier’s sterke voorliefde voor ijzig koude gebieden, gehuld in sneeuw of nevel. Moederziel alleen, maandenlang kamperend in de sneeuw bij min 30 graden Celsius, ontstonden zijn meest beroemde beelden. Beelden die zo puur zijn, dat zelfs kunstgaleries wereldwijd vechten om zijn esthetisch ijzersterke werk.

Sinds jaar en dag rijgt Vincent Munier de internationale fotografieprijzen aan elkaar, zijn indrukwekkende fotoboeken van zijn eigen uitgeverij Kobalann zijn steevast in een mum van tijd uitverkocht. Voor een gloednieuw natuurfotografieboek trok Vincent jarenlang naar Tibet voor wat door velen wordt beschouwd als de ‘heilige graal’ van de oernatuur: het sneeuwluipaard. In zijn kielzog: de Franse natuurfotografe en cinéaste Marie Amiguet en de beroemde Franse schrijver en avonturier Sylvain Tesson. Samen trekken ze op zoek naar de laatste exemplaren van het mysterieuze sneeuwluipaard. De situatie van het sneeuwluipaard is zo kritiek dat Sylvain Tesson fijntjes opmerkt dat er vast meer bontjassen van sneeuwluipaard zijn dan sneeuwluipaarden zelf…Op eenzame hoogte

In het rotslandschap op de Tibetaanse hoogvlakte, verschuilt de sneeuwpanter zich op een eenzame hoogte van 4 000 meter. Met poten als sneeuwschoenen en een lange staart als roer bij het springen, is het sneeuwluipaard niet alleen prima uitgerust voor het barre landschap; zijn wit, grijs en bruin gevlekte vacht tekent voor de perfecte camouflage. Vaak zorgt dat voor een vermoeiend zoekplaatje aangezien sneeuwluipaarden soms amper te onderscheiden zijn van de rotsen. Zo nam Vincent Munier ooit zelf een foto van een valk op een rots om er pas maanden later achter te komen dat er ook een sneeuwluipaard in beeld zat…

Wachten op Godot
Maandenlang vertoeven in een onherbergzaam landschap waarin elk luipaard een rots kan zijn en elke rots een luipaard, het doet wat met een mens. ‘Ik mocht ademhalen maar dat was het dan ook’, vertelt Sylvain Tesson. ‘Stilaan beschouwde ik het als een generale repetitie voor de dood’. Het doet Munier en Tesson tijdens het wachten mijmeren over geduld, concentratie, jezelf wegcijferen zonder enige garantie op resultaat. Stuk voor stuk deugden die in onze westerse maatschappij almaar minder van tel zijn.

Blikvanger op het filmfestival van Cannes mét muziek van Nick Cave
En natuurlijk, uiteraard zien ze het sneeuwluipaard! Bijna onzichtbaar, lui liggend op een rots. ‘Zijn vacht, inlegwerk van goud en brons, behoorde tot de dag, de nacht, de hemel en de aarde’, vertelt Sylvain Tesson. Een ontmoeting als een visioen die hij uiteindelijk optekende in het boek ‘De Sneeuwpanter’. Het boek werd een instant succes met alleen al in Frankrijk meer dan een half miljoen verkochte exemplaren, het kaapte inmiddels talloze literaire prijzen weg en wordt wereldwijd vertaald. Ook de film scoort hoge toppen, zo was hij één van de blikvangers tijdens het prestigieuze filmfestival van Cannes.

Laat je onderdompelen in deze hypnotiserende reis! Voor de muziek in de film tekenden niemand minder dan Warren Ellis en Nick Cave. Ontdek dit extreme avontuur avontuur in bikkelharde omstandigheden vol prachtige natuurobservaties en rake reflecties over de teloorgang van de aarde. Een pure, authentieke natuurfilm over schoonheid en oprechtheid. Tussen mensen. Tussen mens en natuur. Een film die raakt, tot in het diepst van jouw hart.

Praktisch
Op zaterdag 2 & zondag 3 april 2022 kan je een weekend lang genieten van de ruime expositie van de finalisten van de Lowland Photo Contest 2021 in CC Ter Dilft in Bornem (25 kilometer ten zuiden van Antwerpen).

De expo is dagelijks te bezoeken van 10u tot 20u. Op zaterdagnamiddag 2 april 2022 kan je om 16u de feestelijke bekendmaking bijwonen van de finalisten van de Lowland Photo Contest 2021 in de schouwburgzaal van CC Ter Dilft. Zowel de toegang tot de expositie als de feestelijke bekendmaking van de finalisten zijn helemaal gratis.

Op zaterdagavond 2 april 2022 kan je om 19u30 genieten van de exclusieve avant-première van de film 'Lynx' van Laurent Geslin.

Op zondagnamiddag kan je de exclusieve avant-première bijwonen van de film 'La panthère des neiges’ van Vincent Munier. De film duurt anderhalf uur en wordt in originele versie (Frans) vertoond met Nederlandstalige ondertiteling.

Afspraak om 14u in de schouwburgzaal van CC Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43, BE-2880 Bornem. Voor alle info omtrent bereikbaarheid en parking, klik hier.

Info & tickets
Tickets voor deze exclusieve avant-première kosten 12 euro per persoon. Behalve van de film, geniet je ook van een gratis drankje na de voorstelling (inbegrepen in de prijs). Ideaal voor wie na de film even gezellig wil napraten!

Jouw zitje reserveren kan uitsluitend via onze webshop. Klik hier om meteen jouw ticket te boeken.

Had je al een ticket op zak voor deze omwille van de coronacrisis uitgestelde avant-première van vrijdagavond 10 december 2021? Dan hoef je verder niets meer te ondernemen, jouw ticket blijft immers gewoon geldig!

Goed om weten: de opbrengst van deze voorstelling gaat integraal naar de werking van 'Welkom Wolf'/ 'Welkom Lynx' en Landschap vzw dat 7 op 7 en de klok rond in de bres staat voor de wildlife comeback in de Lage Landen. We registreren niet alleen alle meldingen van wolf, lynx, goudjakhals... We informeren ook veehouders over het 'predator proof' maken van hun weilanden, organiseren info-avonden, stellen ons burgerlijke partij bij flagrante overtredingen (zoals de moord op wolvin Naya), zetten de puntjes op de 'i' in de media...

Info
lowland@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos)

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg