Fotoworkshop 'Wilde narcissen in de Hoge Venen'

Datum: 
zaterdag, 10 april 2021
Locatie: 
Hoge Venen, Oostkantons, België

Weiden gevuld met weelderig bloeiende wilde narcissen zijn een jaarlijks spectaculair fenomeen in de Hoge Venen! Deze workshop staat dan ook volledig in het teken van de wilde narcis. De narcissenweiden zijn een mekka voor de macrofotograaf, maar ook landschapsfotografen halen er hun hart op!

Door de ligging achter een bos, genieten we van de steeds wisselende lichtomstandigheden om mee te spelen. Het gebied kent enkele schaduwzones, maar ook zones in direct zonlicht. Naarmate de zon lager gaat staan, neemt de sprookjesachtige sfeer alleen maar toe!

 

Narcissen in een notendop

- Je gaat aan de slag in een zéér bijzonder stukje Hoge Venen: een unieke natuurbeleving!
- Liefhebbers van macro- én landschapsfotografie komen ruimschoots aan hun trekken
- Diverse lichtomstandigheden zorgen voor een zee aan creatieve mogelijkheden
- Volop kansen om te spelen met over- en onderbelichting
- Een uitdagende zoektocht naar het ideale evenwicht in scherpte-diepte
- Begeleiding op maat in een kleine groep

Ervaring vereist?

De workshop richt zich in de eerste plaats op beginnende fotografen met basisvaardigheden. Maar ook meer gevorderde fotografen zijn uiteraard welkom. Tijdens het fotograferen tillen we immers iedereen naar een hoger niveau, zonder daarbij evenwel de wensen van de deelnemers zelf uit het oog te verliezen. Concrete vragen die we stellen zijn onder andere: Hoe maak ik sterkere composities? Hoe maak ik een beeld boeiender? Welke creatieve mogelijkheden zijn er in deze situatie bij dit licht? Hoe ga ik om met technische beperkingen zoals fel licht of te beperkte scherpte-diepte? ...

Tijdens de individuele begeleiding is er uiteraard aandacht voor technische aspecten van de camera, histogram, scherptediepte en achtergrond. Inzake voorkennis is toch belangrijk dat je zelf de instellingen van de camera kan aanpassen (zeker wat betreft iso, sluitertijd en diafragma). Minstens beperkte ervaring fotograferen op de manuele stand is ook aan te raden. Vergeet de handleiding van jouw camera trouwens niet mee te brengen, vooral dan in functie van meer specifieke instellingen.

 

Welk materiaal heb je nodig?

- In principe kan je met elke camera die de mogelijkheden biedt om manueel te fotograferen uit de voeten, maar een spiegelreflex- of systeemcamera biedt toch een aantal voordelen, mede omwille van de verwisselbare lenzen.

- Ook hier bieden de meeste lenzen potentieel, al hebben een tele- en/of een macro zeker een meerwaarde. Doordat narcissen grote bloemen zijn, kan tele (bijvoorbeeld 70-200 of 80-400) wat voordelen bieden. Met macro kan je dan weer dichter bij de bloemen komen, zodat je beter de details in beeld kan brengen. Voor landschappen zijn een standaard landschapslens (bijvoorbeeld 24-70) en/of een tele handig. Het gebied leent zich goed voor meer intieme landschapsbeelden met tele.

- Tussenringen kunnen een alternatief vormen voor een macrolens, maar zijn echter technisch iets moeilijker te hanteren in het veld en iets beperkter in gebruik.

- Rijstzak en/of statief. Vaak fotografeer je erg laag bij de grond.

- Polarisatiefilter kan handig zijn (bijvoorbeeld om bij nat weer reflecties te verminderen of om kleuren meer cachet te geven).

- Microvezeldoekje(s) (om bijvoorbeeld vochtspatjes van de lens te verwijderen)

- Als je een witte paraplu hebt, breng deze dan gerust mee. Maar ook zonder dit kleinood kan je perfect bloemen in beeld brengen.

- Stevige stapschoenen en aangepaste kledij. Eventueel een klein kniekussentje voor wie niet graag op de grond zit (te vinden in tuincentra). De weersomstandigheden in de Hoge Venen kunnen in deze periode sterk variabel zijn. Hou zeker rekening met een bui en met frisse temperaturen tijdens de avonduren, ook op een warme dag!

Praktisch

Afspraak om 16u op een dichtbijgelegen parkeerplaats (omgeving Bütgenbach (B) / Schleiden (D)), waarna we ongeveer 2,5 kilometer wandelen over goed begaanbare paden tot aan de eigenlijke fotolocatie. We fotograferen op twee vlakbij elkaar gelegen narcissenweiden. Het plan is om rond 21u terug te zijn bij de afspraakplaats. Minimum aantal deelnemers is 3, maximum aantal deelnemers is 8.

Gepassioneerd natuurfotograaf Hans Debruyne stelt alles in het werk zodat jij de allermooiste plaatjes van de wilde narcissenweelde kan maken! Vorig jaar trok hij een maand lang door de Hoge Venen, op zoek naar de allermooiste fotogenieke plekjes. Aan terreinkennis dus geen gebrek!

In het najaar van 2021 organiseert hij trouwens samen met zijn partner Sandy Spaenhoven een vierdaags fotoweekend 'Herfst in de Hoge Venen'. Afspraak in de weekends van vrijdag 22 tot en met maandag 25 oktober (klik hier voor meer info) en van vrijdag 5 tot en met maandag 8 november 2021 (klik hier voor meer info).

Info & inschrijven

De deelnameprijs bedraagt 75 euro per persoon voor leden van Landschap vzw, 85 euro per persoon voor niet-leden. Een snack en drankje voor elke deelnemer is inbegrepen.
Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting! Je kan het lidmaatschap (22 euro) aankopen als ‘product’ in onze webshop.

Inschrijven doe je door een mail te sturen naar info@landschapvzw.be. Wij reserveren dan jouw plaats en sturen per kerende een uitnodiging om te betalen.

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg