Fotoworkshop 'Zinkviooltjes'

Datum: 
zaterdag, 22 juni 2019
Locatie: 
Land van Herve, omgeving Drielandenpunt B-NL-D

Zinkviooltje - foto: Sandy Spaenhoven

In de driehoek Aken-Luik-Maastricht, vlakbij het Drielandenpunt, ligt het Land van Herve. Onder natuurjongens is deze streek bekend om haar golvend landschap met veel hagen en oude boomgaarden. Fijnproevers associëren Herve met heerlijke streekkaas, cider en perensiroop. Veel minder bekend is dat deze streek maar liefst 17 oude mijnterrils en galmeiheuvels telt, waarop een héél bijzondere ‘ijzervretende’ flora voorkomt.

In het voorjaar kleuren duizenden felgele zinkviooltjes de grauwe stortbergen van de voormalige steenkool- en metaalnijverheid. Het is geen toeval dat dit zeldzame plantje juist hier zoveel voorkomt. Nog niet zo lang geleden werd hier op grote schaal zink verwerkt. Zink is voor alle planten giftig. Sommige soorten kunnen het echter beter verdragen dan andere. Zo krijgt het zinkviooltje alle ruimte, waar andere planten sneuvelen.

Op zaterdagavond 22 juni en zondagochtend 23 juni organiseren Landschap vzw en natuurfotografe Sandy Spaenhoven twee workshops die focussen op de wel heel bijzondere 'zinkflora' met behalve de zwavelgele zinkviooltjes ook de wit bloeiende zinkboerenkers en zinkblaassilene, het paars bloeiend zink-Engels gras en het weinig opvallende zinkschapengras.

We hebben ook oog voor de bijhorende 'zinkfauna', onder meer zeldzame parelmoervlinders en sprinkhanen met vrolijk klinkende namen als het wekkertje, de ratelaar, het knopsprietje en de krasser. Maar je treft hier ook bruine sprinkhaan, gouden sprinkhaan, zuidelijk en gewoon spitskopje, zanddoorntje, kalkdoorntje, gewoon doorntje, grote groene sabelsprinkhaan, sikkelsprinkhaan en bramensprinkhaan. De blauwvleugelsprinkhaan – de mascotte van het 'Pays des Terrils' – leeft op warme open plekken.

Doorheen de site van de oude zinknijverheid stroomt de Geul, een prachtige rivier die zich leent tot schitterende beelden.

Zaterdag 22 juni: van 18u tot 22u

Zondag 23 juni: van 7u tot 11u

Op het tijdstip van de dag en de te verwachten lichtomstandigheden na, zijn de twee workshops identiek.

Aantal deelnemers per workshop: maximaal 8

Prijs

De normale prijs voor deze workshop is 70 euro, maar leden van Landschap vzw krijgen 10% korting en betalen dus 63 euro! Koffie, thee, water en een koekje zijn inbegrepen. Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op de workshop. Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 22 euro per jaar; de ledenvoordelen gelden dan voor iedereen die op hetzelfde adres woont (max. 2 volwassenen + kinderen).

Inschrijven

Inschrijven voor één van beide workshops kan uitsluitend via de webshop van Landschap vzw. Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je recht op korting. Als je een lidmaatschap toevoegt aan jouw winkelmandje op de webshop, mag je meteen de optie ‘Lid van Landschap vzw’ kiezen voor de boeking van de workshop.

Heb je echt problemen om de webshop te gebruiken, contacteer ons dan via info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) en we lossen jouw inschrijving op een andere manier op.

Mee te nemen

  • Kleren die vies mogen worden; we gaan uitgebreid op de grond liggen.
  • Alle camera's en objectieven zijn geschikt, een groothoek-, zoom- (ongeveer 200 mm) en/of macro-objectief worden aanbevolen.
  • Statief is geen must, maar kan zeker handig zijn.
  • Iets te eten en te drinken.

Meer info: info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos). Met vragen over fotografie of fotomateriaal kan je rechtstreeks bij lesgeefster Sandy aankloppen: sandyspaenhoven@gmail.com

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg