In het spoor van Naya - wolvenstage in Noord-Duitsland

Datum: 
dinsdag, 25 februari 2020 tot zondag, 1 maart 2020
Locatie: 
Niedersachsen (D), nabij de grens met Mecklenburg-Vorpommern

Wat maakt de Limburgse wolvin Naya zo bijzonder? Uiteraard het feit dat het meer dan 100 jaar geleden is dat de laatste wolf in Nederland en België werd gezien, maar zeker ook de halsband die Naya lange tijd gedragen heeft. Dankzij de GPS-tracker konden specialisten elke beweging volgen en exact weten waar ze zich ophield, via welke route en aan welk tempo ze vanuit Duitsland, door Nederland naar Leopoldsburg liep. Ook in haar nieuwe territorium in Belgisch Limburg kon ze maandenlang gevolgd worden. Nu al is Naya één van de meest beroemde wolven in Europa: binnen- en buitenlandse pers volgen haar doen en laten, en die aandacht zal er niet minder op worden. Sinds de zomer van 2018 heeft ze immers een partner, wolf August, die eveneens via Nederland uit het noorden van Duitsland kwam afgezakt. De kans is groot dat er in 2019 welpjes van komen, de eerste wolvenwelpen van de Lage Landen sinds meer dan een eeuw!

Wolvendrollen snuiven - foto: Jan Loos

Samen met onze partner Starling natuurreizen organiseren we een exclusieve wolvenstage in het geboortegebied van Naya in Noord-Duitsland. Eén van de onderzoekers die betrokken is bij de monitoring van de Duitse wolvenpopulatie neemt ons vier dagen lang op sleeptouw in zijn onderzoeksgebied. Hij toont ons hoe je wolvensporen en -uitwerpselen kunt herkennen en hoe wolven hun territorium afbakenen. We ontdekken welke prooien een wolf najaagt en zien hoe de onderzoeker de wolven monitort. In het kielzog van de onderzoeker leren we deze intrigerende dieren en hun leefgebied helemaal kennen. Ons ultieme doel is misschien wel een wilde wolf spotten! Daarvoor kunnen we echter absoluut geen garantie geven.

Noteer dat dit een reis vol wildspotting is: we gaan meerdere ochtenden muisstil 'aanzitten' op observatietorens, met grote kans op waarnemingen van ree, edelhert en everzwijn. Daarvoor moeten we al in het pikdonker ter plaatse zijn. Andere ochtenden maken we een 'wolfstour' en vinden we volop wolvensporen en -drollen. 's Avonds voorzien we lezingen, maar voor wie nog energie over heeft, staat ook een nachtelijke zoektocht naar groot wild op de agenda.

Bij de Elbe - foto: Jan Loos

In het woud van Göhrde leven flink wat dassen, boommarters, wasberen en wasbeerhonden. Ook raven zijn gegarandeerd - waar de raven zijn, zijn de wolven! - , en verder vogelsoorten als geelgors, rode wouw en alle soorten spechten. De hele streek is broedgebied van kraanvogels; overal staan koppels kraanvogels te baltsen op de akkers. Waarnemingen gegarandeerd!

Vanuit Göhrde - nog behorend tot Niedersachsen - steken we een dag de machtige Elbe over en bezoeken we de naburige deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, voormalig grondgebied van de DDR. Je komt terecht in een totaal andere wereld, met een heel anders bouwstijl en sfeer. Oude grenstorens en stukken van het ijzeren gordijn - dat zowel voor mensen als voor wolven hermetisch dicht was - herinneren aan een niet eens zo lang verleden. Hier ligt ook de Lübthener Heide, het geboortgebied van Naya, dat we te voet doorkruisen. Als je hier rondloopt, begrijp je ten volle waarom Naya 1.000 km gelopen heeft alvorens ze op de militaire terreinen in Belgisch Limburg vond wat ze zocht: een gebied dat als twee druppels water lijkt op haar geboortegebied. Voor Naya was Limburg echt thuiskomen. We bezoeken ook de plek waar ze als puberende wolf drie keer de Elbe overzwom, 2 keer om te oefenen (heen en terug) en één keer om definitief te vertrekken.
Wolvendrol - foto: Jan Loos

We gaan ook op bezoek bij schapenhouders en ervaren welke draadrasters werkelijk het predikaat 'wolf-proof' verdienen. Dat zijn er niet zo veel... We maken kennis met ontzagwekkende kuddebewakingshonden en ontdekken hoe de mensen hier opnieuw hebben leren samenleven met wolven door preventieve acties te ondernemen en conflicten tussen wolf en mens te voorkomen.

Naargelang onze reisroute dat toelaat - die hangt af van de locaties waar we de deelnemers oppikken - proberen we op de heen- en terugreis ook andere plaatsen te bezoeken waar Naya met zekerheid is langsgelopen. Zo krijgen we maximaal inzicht in de vernuftige manier waarop wolven zich verplaatsen. We gaan zeker kijken naar de 2 kilometer lange hangbrug over de Rijn in Emmerich en we leggen uit waarom we quasi zeker weten dat Naya deze brug heeft genomen. Via het fietspad, door een betonnen berm gescheiden van de auto's, heeft ze één van de grootste barrières op haar tocht overwonnen.

Naya in haar nieuwe thuis: Kamp Beverlo - foto: INBO

Accommodatie en vervoer

We rijden per minibus naar Duitsland. De opstapplaatsen in Vlaanderen en Nederland worden zo efficiënt mogelijk gekozen aan de hand van de woonplaatsen van de deelnemers zodra alle deelnemers bekend zijn. We verblijven vijf nachten in een eco-hotel midden in wolvengebied. Elke dag smullen we van een lekker ontbijt en een heerlijk biologisch buffet. De locatie van het hotel is fantastisch, midden in het 9 000 hectare grote woud van Göhrde.

Je bent goed omringd!

Onze gids is Duitstalig, maar een begeleider van Landschap vzw zorgt voor vertaling en duiding waar nodig. 's Avonds verzorgt Jan Loos van Landschap vzw en Welkom Wolf ook een lezing over de comeback van de wolf in Europa, uiteraard met extra veel aandacht en kaartmateriaal over de situatie in Duitsland, Nederland en België. De hele week lang krijg je letterlijk 'tussen de soep en de patatten' nog veel meer wolvenweetjes aangereikt.

Uiteraard zijn jouw medereizigers net zo gepassioneerd door wolven als jijzelf! Hier is een hecht team van toekomstige experts/vrijwilligers in de maak! Uiteraard hopen wij ook thuis, in eigen land, nog te kunnen genieten van de expertise die jij in Duitsland opdoet. De wolven gaan immers blijven komen, ook naar Nederland en België...

Zwervende wolf - foto: Lars Soerink (Vilda)

Is deze wolvenstage iets voor jou?

Ben je onwaarschijnlijk geboeid door zoogdieren en in het bijzonder door wolven? Lijkt het je wel iets om met een echte expert op pad te gaan en van hem alles te leren over het gedrag van de wolf? Ben je sociaal en wil je graag leren, samen met anderen? Dan is deze wolvenstage vast iets voor jou!

Klimaat en kledij

Voorzie voldoende warme en waterdichte kleding. Stevige, waterdichte stapschoenen zijn ook een must. Regen en sneeuw zijn geen uitzondering in februari, dus een warme muts, sjaal en handschoenen zijn geen overbodige luxe. 

Programma

  • Dinsdag 25 februari: heenreis naar Noord-Duitsland met meerdere minibusjes. De opstapplaatsen in Vlaanderen en Nederland worden bepaald in functie van de woonplaatsen van de deelnemers. Onderweg houden we tussenstops bij hotspots langs de reisroute van Naya, zoals de 2 km lange hangbrug in Emmerich (D), die Naya gebruikte om de Rijn over te steken.
  • Woensdag 26 februari tot zaterdag 29 februari: vier volle dagen stage onder de vleugels van een echte expert. We volgen de onderzoeker op zijn dagelijkse routine, we bezoeken schapenhouders en verkennen het geboortegebied van Naya.
  • Zondag 1 maart: terugreis naar België/Nederland

Brug over de Rijn in Emmerich - foto: Jan Loos

Prijs

Basisprijs: 1.150 euro voor leden van Landschap vzw, 1.175 euro voor niet-leden. In deze prijs zijn inbegrepen: vervoer met minibus heen & terug van/naar verzamelplaatsen in Vlaanderen en Nederland, alle vervoer ter plaatse, 6 dagen/5 nachten in een hotel in vol pension op basis van tweepersoonskamers, alle excursies en reisbegeleiding. De prijs is exclusief private aankopen en consumpties. Noteer dat leden van Landschap vzw een korting van 25 euro per persoon genieten! Nog geen lid? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting (die geldt per persoon!) op deze reis.

Wil je een single optie (één persoon die een tweepersoonskamer alleen gebruikt), dan betaal je een toeslag van 150 euro.

Kuddebewakingshonden (KBH)

Inschrijven

Inschrijven doe je uitsluitend via deze link op de website van Starling.

Voor meer info mag je contact nemen met:

Starling natuurreizen: contact@starlingreizen.be of +32(0)9-395 05 35

Landschap vzw: info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos)

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg