Kanotocht op de Tungelroyse Beek

Datum: 
zondag, 8 juli 2018
Locatie: 
Afspraak om 11u bij uitrit Kelpen-Oler (uitrit 40) langs de A2/E25 Eindhoven-Maastricht. We spreken af op de parking bij de brug over het kanaal (N280 richting Roermond). Einde rond 15u.

Foto: Bob Luijks

Zondag 8 juli organiseert Landschap vzw een kanosafari over de middenloop van de Tungelroyse Beek in Nederlands Limburg. Noem het maar de summer edition van de langere tocht op de bovenloop van de Tungelroyse Beek, die we uitsluitend in het voor- en najaar aanbieden omdat daar in de zomer een vaarverbod geldt. Maar wees gerust: ook de middenloop van de beek heeft verrassende landschappen en unieke natuurschatten voor jou in petto!

Rustig peddelend op de beek, tussen het riet of door een moerasje; overal ervaar je een ongekende rust en de schoonheid van de natuur. Vanuit de kano heb je een andere kijk op het gebied en zie je tal van dieren en planten. We komen ook talloze knaag- en loopsporen van bevers tegen. Langs het traject leven meerdere beverfamilies in heuse burchten.

We laden onze kano's af bij het beginpunt van de tocht, laten een deel van de groep even achter en rijden met de wagens naar het eindpunt. De bestuurders keren in zo weinig mogelijk wagens terug naar de startplaats. Nu zijn we er helemaal klaar voor! De excursie begint met een korte kano-instructie. Vervolgens peddelen we onze ervaren gids Harry achterna. Onderweg krijg je uitleg over de ecologie van planten en dieren en de ontwikkeling van een klimaatbuffer. In natte tijden wordt hier water vastgehouden om overstromingen tegen te gaan. Hierdoor ontstaat een spectaculair waterrijk natuurgebied.

We varen met een klein groepje (max. 13 deelnemers) in 2- en 3-persoons Canadese kano’s, die erg stabiel zijn. Kano-ervaring is niet nodig, maar van alle deelnemers wordt wel verwacht dat ze kunnen zwemmen, ook al is de beek erg ondiep. Voor zwemvesten wordt gezorgd. Een lunchpakket moet je zelf meebrengen. Na anderhalf uur peddelen zoeken we een plek om te picknicken langs de oever. Na de gezellige picknick in volle natuur hebben we nog 1/3 van het kanotraject voor de boeg. Rond 15u is de tocht afgelopen en moeten enkele deelnemers nog carpoolen naar de achtergebleven auto(s).

Afspraak: om 11u bij uitrit Kelpen-Oler (uitrit 40) langs de A2/E25 Eindhoven-Maastricht. We spreken af op de parking bij de brug over het kanaal (N280 richting Roermond). Let op: NIET de aanduidingen P+R volgen, dat is een andere parking! Einde rond 15u.

Deelname: 30 euro per persoon voor leden van Landschap vzw, niet-leden betalen 35 euro per persoon.
Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek dan hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting voor de kanotocht! Het lidmaatschap is geldig voor het hele gezin; de ledenkorting mag dus toegepast worden voor elk lid van het gezin (maximaal 2 volwassenen + kinderen). Je kan het lidmaatschap ook aankopen in onze webshop.

Inschrijven voor de kanotocht: via de webshop

Dezelfde activiteit wordt ook aangeboden op de zondagen 5 augustus en 16 september. Zie verder in de activiteitenkalender of boek de overeenkomstige activiteit in de webshop.

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg