Natuurweekend Argonne en Belval i.s.m. STARLING

Datum: 
donderdag, 9 mei 2024 tot zondag, 12 mei 2024
Locatie: 
Argonne-regio, tussen Verdun & Châlons-en-Champagne, Noord-Frankrijk

Meer van Belval - foto: Billy Herman

Op een goeie boogscheut van de Belgisch-Franse grens ligt 'de Argonne', een regio vol uitzonderlijke natuurwaarden. Het golvende landschap bestaat uit een afwisseling van oude loofbossen, kleinschalige weilanden, prachtige hooilanden, unieke kalkhellingen en wegbermen die bekend staan als botanische pareltjes. De streek is doorweven met hagen en houtkanten en overal liggen ondiepe vijvers met brede rietkragen. De grootste vijver, het meer van Belval, heeft het statuut van Réserve Naturelle Régionale. Landschap vzw en STARLING nemen jou graag op sleeptouw om één van onze mooiste buurregio’s te ontdekken. Niet toevallig kiezen we de periode waarin de orchideeën in bloei staan!

Plattelandsvlucht

De Argonne-regio ligt tussen Châlons-en-Champagne, Saint-Dizier en Verdun. Hoewel de Argonne maar een paar honderd kilometer van Brussel en Parijs verwijderd is, kampt de streek met een flinke ontvolking. De dorpjes zijn uiterst charmant, maar het aantal inwoners per gemeente ligt vaak onder de 100. Het is hier dan ook ongewoon rustig, en de mensen zijn bijzonder vriendelijk. Terwijl zich in de Argonne een 'plattelandsvlucht' voltrekt - van het platteland naar de steden - vluchten wij juist naar de Argonne om er de natuur en de rust op te zoeken!

Foto: Patrick Vanlerberghe

Europese topnatuur

De Argonne is een ware schatkamer van biodiversiteit. Op en rond de vijvers broeden sinds mensenheugenis bruine kiekendieven, grote en kleine karekieten, geoorde futen, roerdompen en andere bijzondere riet- en moerasvogels zoals porseleinhoen, woudaapje en cetti’s zanger. De vijvers en weilanden zijn een foerageergebied voor zwarte ooievaar, witte ooievaar en zwarte wouw. Sinds enkele jaren broedt hier zelfs de visarend! De vele hagen en houtkanten zijn het broedgebied van geelgors en grauwe klauwier. In de omgeving groeien talloze soorten orchideeën en er leven dassen, wilde katten, boommarters, vossen, wilde zwijnen, ringslangen, geelbuikvuurpadjes en grote vuurvlinders… kortom een paradijs voor elke natuurgenieter!

De Argonne is niet alleen een uitzonderlijk broedgebied, maar ook een belangrijke pleisterplaats voor duizenden water- en waadvogels tijdens de trekperiode. Zo verblijven er in voor- en najaar geregeld visarenden en grote groepen kraanvogels op doortrek van en naar het bekende Lac du Der, 70 km meer zuidelijk. In de winter heb je een goede kans om er naast kraanvogels en grote zilverreigers ook de imposante zeearend aan te treffen.

De uitzonderlijke biodiversiteit zorgde ervoor dat de vijvers en bossen van de Argonne werden aangeduid als Speciale Beschermingszone in het kader van de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn, waardoor ze nu deel uitmaken van het Natura 2000-netwerk. Daarenboven vormen de vijvers van de Argonne een belangrijke ‘wetland’ in het kader van de conventie van Ramsar en rusten er uiteraard ook allerhande nationale beschermingen op.

Room with a view - foto: Billy Herman

Mooiste panorama van de streek

Met stip het allermooiste panorama van de streek vind je in Beaulieu. Dit knusse, piepkleine dorpje ligt bovenop een heuvelkam aan de rand van het Forêt d’Argonne. Van hieruit kan je kilometers ver kijken. Uiteraard gaan we ook hier op excursie.

Zwarte ooievaar - foto: Frank Vassen

Vervoer

Alle verplaatsingen gebeuren met de wagen op eigen kracht. Carpoolen wordt aangemoedigd. Je kan ook meerijden met een minibus vanuit Vlaanderen met opstapplaatsen in de regio Leuven en Brussel (ophalen aan station is mogelijk!); daarvoor betaal je een toeslag van 95 euro. Je hoeft dan niet zelf te rijden, je hebt nóg meer een vakantiegevoel én de gids toont je vanuit de wagen elke grauwe kiekendief, roodborsttapuit, grauwe klauwier of zwarte ooievaar, ook tijdens de heen- en terugrit!

Toegankelijkheid en natuurstudie

De excursies zijn makkelijk tot pittig. We proberen zoveel mogelijk specialiteiten van de Argonne waar te nemen. De excursies worden afgestemd op de persoonlijke interesses van de deelnemers. Vogels, zoogdieren, vlinders, planten, orchideeën, landschap en fotografie komen aan bod.

Foto: Billy Herman

Klimaat

Hoewel de streek een al wat zuidelijker (micro-)klimaat heeft dan dat van de Lage Landen, kunnen de weersomstandigheden in mei nog heel uiteenlopend zijn in de Argonne. Voorzie je dus niet alleen op warm, maar ook op koud en nat weer.

Fotografie

Tijdens dit weekend zijn er heel veel mogelijkheden voor fotografie. Hou er wel rekening mee dat dit geen gespecialiseerde fotografiereis is en dat het ook voor de niet-fotografen leuk en interessant moet blijven. De focus ligt op natuurstudie en natuurbeleving. We kunnen dus niet eindeloos op dezelfde locatie blijven omdat er ergens fotografische buitenkansjes zijn, maar er zijn wel volop gelegenheden.

Volwaardige vierdaagse

We vertrekken donderdag al behoorlijk vroeg en spreken ter plaatse af aan het meer van Belval om 13u. Wie gemeenschappelijk vervoer heeft besteld, rijdt mee met de minibus vanuit Boutersem/Leuven/Brussel. Door al in de vroege namiddag het programma aan te vatten, maken we van de donderdag nog een volwaardige dag. Tegen de tijd dat we aan tafel gaan, hebben we er al een eerste mooie excursiedag op zitten, met een ruime verkenning van het meer van Belval en omgeving.

Vrijdag en zaterdag leven we ons uit met verschillende excursies: edelherten, reeën en vossen spotten in de ochtendnevel, massa's orchideeën zien en fotograferen, ringslangen en geelbuikvuurpadjes zoeken, vogels kijken, boswandelingen maken en ondertussen uitkijken naar vliegende herten, zwarte ooievaar en visarend spotten en - last but not least - proberen de boommarter te zien (dat is ons de vorige jaren al enkele keren gelukt). Onderweg laten we ons verrassen door kleine zangvogels, klauwieren, ijsvogels, bunzings en alles wat onverwacht ons pad wil kruisen.

Zondag maken we - voor wie dat wenst - nog een hele mooie wandeling in de bossen van Beaulieu alvorens we de terugrit aanvatten.

Zo maken we er een volwaardige vierdaagse van!

Purperorchis - foto: Patrick Vanlerberghe

Prijs

De normale prijs voor dit lang Hemelvaart weekend is 620 euro per persoon op basis van verblijf in een tweepersoonskamer, maar leden van Landschap vzw krijgen 25 euro korting per gezinslid en betalen dus 595 euro per persoon. De prijs omvat drie hotelovernachtingen, alle maaltijden (3x ontbijt, 3x diner, 3x lunch/picknick), alle excursies en verzekering garantiefonds. Niet inbegrepen in de prijs: dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op deze reis. Een (gezins)lidmaatschap kost maar 27 euro, en de korting van 25 euro op de reis geldt per gezinslid!

Eénpersoonsoptie: om een tweepersoonskamer alleen te gebruiken, betaal je een toeslag van 120 euro.

Voor gemeenschappelijk vervoer met minibus vanuit de regio Brussel/Leuven (warm aanbevolen!) betaal je een toeslag van 95 euro. Jouw reis begint dan echt al vanaf minuut één; je hoeft zelf niet te rijden, en langs de prachtige route door de Ardennen en Noord-Frankrijk doen we al de eerste bijzondere waarnemingen.

Overtuigd? De boeking doe je via de website van Starling.

Meer info: ​Jan Loos (reisleider), +32(0)495-32 53 30, info@landschapvzw.be
 
Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg