Start basiscursus natuurfotografie met Sandy Spaenhoven in Berlare

Datum: 
woensdag, 20 april 2022 tot woensdag, 18 mei 2022
Locatie: 
Bezoekerscentrum Donkmeer, Donklaan 123, BE-9290 Berlare (regio Lokeren-Dendermonde)

Landschap vzw en natuurfotografe Sandy Spaenhoven organiseren een complete basiscursus natuurfotografie in Berlare (regio Lokeren-Dendermonde). 

Deze 7-delige cursus is ideaal voor fotografen die zich willen verdiepen in natuurfotografie. Je leert hier de basisprincipes van fotografie en hoe je ze toepast in de natuurfotografie. Eens je deze theorie en praktijk beheerst, leer je in de volgende lessen hoe je planten, dieren en landschappen in beeld brengt. De workshops leren je de principes toepassen in de praktijk. We leggen de nadruk op techniek, compositie en creativiteit. 

Met deze cursus wil Sandy jou een stevige basis bijbrengen. 

Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Je leert uit theorie, praktijk en het bespreken van jouw eigen foto’s en die van jouw medecursisten.

Leslocatie

De lessen worden gegeven in een leslokaal van het Bezoekerscentrum Donkmeer, Donklaan 123, BE-9290 Berlare. Rond het vlakbij gelegen Donkmeer hebben we een zee van mogelijkheden voor de praktijklessen.

CURSUSINHOUD

Basisbegrippen
 
- Fotografie
- Bestandsformaat (JPEG versus RAW)
- Witbalans
 
Materiaal
 
- Camera's (beeldresolutie, beeldsensor, soorten digitale camera's,...)
- Objectieven (soorten objectieven)
- Statieven en stafiefkoppen
- Flitsers
- Filters
- Fototassen
 
Belichting
 
- Basisbeginselen van belichting: diafragma, sluitertijd en ISO
- Belichtingsdriehoek: hoe verhouden diafragma, sluitertijd en ISO zich t.o.v. elkaar?
- Een foto correct belichten
- Belichtingscompensatie
- Interpretatie van het histogram
 
Compositie
 
- Wat is compositie?
- Compositieregels
 
Beeldbewerking
 
- Korte introductie beeldbewerking
- Korte demo Lightroom
 
Een aantal nuttige apps i.f.v. natuurfotografie
 
Oefenen op locatie (3 praktijklessen) 
 
Beeldbespreking (tijdens 3 theorielessen)

Zinkviooltje - foto: Sandy Spaenhoven

Programma

De cursus bestaat uit 4 theorielessen op woensdagavonden (van 19u tot 22u) en 3 praktijklessen in het veld op zaterdagen (van 9u tot 12u30).

Les 1 : theorie - woensdag 20 april (19u-22u)

Les 2 : praktijk - zaterdag 23 april (9u-12u30)

Les 3 : theorie - woensdag 27 april (19u-22u)

Les 4 : praktijk - zaterdag 30 april (9u-12u30)

Les 5 : theorie - woensdag 11 mei (19u-22u)

Les 6 : praktijk - zaterdag 14 mei (9u-12u30)

Les 7 : theorie - woensdag 18 mei (19u-22u)

Foto: Sandy Spaenhoven

Voor wie?

Deze basiscursus gaat ervan uit dat je nog geen voorkennis hebt, of de algemene principes van fotografie nog eens wil opfrissen.

Sandy wil jou graag naar een hoger fotografisch niveau tillen. Haar hoofddoel is dat je na deze cursus een foto technisch perfect kan uitvoeren. Ze wil ook graag bereiken dat je onderwerpen creatief benadert, en dat je een interessante compositie kan maken. Tot slot krijg je een indicatie van hoe je foto's kan nabewerken en leer je dat je daarmee al rekening moet houden nog voor je de foto neemt.

Jij wil een kritische bespreking van jouw foto's om jezelf zoveel mogelijk groeikansen te bieden? Je wil een stevige basiskennis natuurfotografie en handvaten voor in het veld? Dan ben jij de ideale kandidaat om deze cursus te volgen!

Beschik je al over meer ervaring? Kan je als het ware jongleren met diafragma, sluitertijd en ISO waarde? Ben je al zo ervaren dat je een beeld ziet en de foto onmiddellijk kan nemen met de juiste instellingen en technisch correct uitgevoerd? Dat je weet met welke moeilijkheden je te kampen hebt bij digitale beeldverwerking en hoe je deze oplost? Dat je weet welk materiaal je nodig hebt, hoe je ’s ochtends vroeg een vlinder kan vinden, hoe je een ree benadert, hoe je een plant met een soft focus effect fotografeert? Dan beheers je al te veel voor deze cursus en is eerder een verdiepende workshop aanbevolen.

Scholeksters - foto: Sandy Spaenhoven

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 10

Prijs: De normale prijs voor deze cursus is 270 euro, maar leden van Landschap vzw krijgen 10% korting en betalen dus 243 euro! Koffie, thee en water tijdens de theorielessen zijn inbegrepen. Ook een cursus is inbegrepen in de prijs. Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de fikse ledenkorting op de cursus.

Je kan slechts inschrijven voor de volledige cursus. Het is niet mogelijk aparte delen te volgen. Sandy wil jou gedurende een heel traject begeleiden. Het deelnamebedrag en het aantal lessen ligt dus vast. Wil je toch graag deelnemen en kan je één keer niet aanwezig zijn? Contacteer Sandy via sandyspaenhoven@gmail.com en jullie vinden vast samen een oplossing.

Inschrijven

Inschrijven voor deze cursus kan via info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos). Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je recht op korting. Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 22 euro per jaar; met een korting van 27 euro op de cursus verdien je het lidgeld dus meteen terug!

Heb je echt problemen om de webshop te gebruiken, contacteer ons dan via info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos). We loodsen jou er doorheen of we lossen jouw inschrijving op een andere manier op.

Foto: Sandy Spaenhoven

Goed om weten:

  • In de volgende jaren zal Sandy met Landschap vzw verdiepende workshops aanbieden die verder bouwen op de basiscursus.
  • Koop niets vooraf aan speciaal om deze cursus te volgen! In de cursus krijg je advies over welk materiaal geschikt is, welke merken zijn aanbevolen, wat je beter niet koopt...

Meer info: +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of info@landschapvzw.be

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg