Start basiscursus natuurfotografie met Sandy Spaenhoven in Gent

Datum: 
dinsdag, 30 april 2019
Locatie: 
VSPW Balans, Edgard Tinelstraat 92 in BE 9040 Sint-Amandsberg (Gent)

Foto: Sandy Spaenhoven

Heb je interesse voor een cursus natuurfotografie in een andere regio van Vlaanderen of Nederland, mail ons dan via info@landschapvzw.be en maak jouw interesse kenbaar!

In het voorjaar van 2019 organiseren Landschap vzw en natuurfotografe Sandy Spaenhoven complete basiscursussen natuurfotografie in Gent, Willebroek en Mol. Kijk elders in de activiteitenkalender voor de cursus in Willebroek (VOL) of de cursus in Mol.

Deze 7-delige cursus is ideaal voor fotografen die zich willen verdiepen in natuurfotografie. Je leert hier de basisprincipes van fotografie en hoe je ze toepast in de natuurfotografie. Eens je deze theorie en praktijk beheerst, leer je in de volgende lessen hoe je planten, dieren en landschappen in beeld brengt. De workshops leren je de principes toepassen in de praktijk. We leggen de nadruk op techniek, compositie en creativiteit. 

Met deze cursus wil Sandy jou een stevige basis bijbrengen. 

De theorielessen en praktijkworkshops wisselen elkaar af. De eerste les start met de theorie. Daarna vindt een workshop plaats. Tijdens de volgende theorieles worden jouw foto’s besproken, en volgt er weer een stuk theorie dat dieper ingaat op natuurfotografie. Je leert dus uit theorie, praktijk en het bespreken van jouw eigen foto’s en die van jouw medecursisten.

Leslocatie

De theorielessen worden gegeven in een lokaal van VSPW Balans, Edgard Tinelstraat 92 in BE 9040 Sint-Amandsberg (Gent).

Vind hier het liggingsplan

Vind hier de gedetailleerde wegbeschrijving en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

In de wijde omgeving van Gent liggen tal van aantrekkelijke natuurgebieden, zoals de Bourgoyen (Gent), de Damvallei (Destelbergen), het Drongengoed (Knesselare/Maldegem), het Heidebos (Wachtebeke/Moerbeke) of het Molsbroek (Lokeren). Voor de praktijklessen hebben we dus een zee van mogelijkheden.

Foto: Sandy Spaenhoven

Cursusinhoud

DEEL 1 - UITRUSTING

– camera
– objectieven
– ondersteuning
– fototassen

DEEL 2 - TECHNIEK

SLUITERTIJD
– lichtmeter begrijpen
– moeilijkheden
– belichtingscompensatie
– tips

DIAFRAGMA
– controle over belichting
– wat is het?
– controle over scherptediepte
– bepaal de scherptediepte
– tips

ISO WAARDE
– wat is het?
– tips

DEEL 3 - COMPOSITIE

– links naar rechts
– staand of liggend
– horizontaal of verticaal
– weerspiegeling

GEOMETRIE
– fotografische wiskunde
– regel van derden
– dieptewerking

Zinkviooltje - foto: Sandy Spaenhoven

Programma

De cursus bestaat uit 4 theorielessen op dinsdagavonden (van 18u30 tot 21u30) en 3 praktijklessen in het veld, eveneens op dinsdagavonden (van 18u30 tot 22u). In deze periode van het jaar blijft het al aardig lang licht en 's avonds is het licht ook nog eens zachter.

Theorie 1 – dinsdag 30 april (18u30 - 21u30)

Praktijk 1 – dinsdag 7 mei (18u30 - 22u)

Theorie 2 – dinsdag 21 mei (18u30 - 21u30)

Praktijk 2 – dinsdag 28 mei (18u30 - 22u)

Theorie 3 – dinsdag 11 juni (18u30 - 21u30)

Praktijk 3 – dinsdag 18 juni (18u30 - 22u)

Theorie 4 – dinsdag 25 juni (18u30 - 21u30)

Foto: Sandy Spaenhoven

Voor wie?

Deze basiscursus gaat ervan uit dat je nog geen voorkennis hebt, of de algemene principes van fotografie nog eens wil opfrissen.

Sandy wil jou graag naar een hoger fotografisch niveau tillen. Haar hoofddoel is dat je na deze cursus een foto technisch perfect kan uitvoeren. Ze wil ook graag bereiken dat je onderwerpen creatief benadert, en dat je een interessante compositie kan maken. Tot slot krijg je een indicatie van hoe je foto's kan nabewerken en leer je dat je daarmee al rekening moet houden nog voor je de foto neemt.

Jij wil een kritische bespreking van jouw foto's om jezelf zoveel mogelijk groeikansen te bieden? Je wil een stevige basiskennis natuurfotografie en handvaten voor in het veld? Dan ben jij de ideale kandidaat om deze cursus te volgen!

Beschik je al over meer ervaring? Kan je als het ware jongleren met diafragma, sluitertijd en ISO waarde? Ben je al zo ervaren dat je een beeld ziet en de foto onmiddellijk kan nemen met de juiste instellingen en technisch correct uitgevoerd? Dat je weet met welke moeilijkheden je te kampen hebt bij digitale beeldverwerking en hoe je deze oplost? Dat je weet welk materiaal je nodig hebt, hoe je ’s ochtends vroeg een vlinder kan vinden, hoe je een ree benadert, hoe je een plant met een soft focus effect fotografeert? Dan beheers je al te veel voor deze cursus en is eerder een verdiepende workshop aanbevolen.

Scholeksters - foto: Sandy Spaenhoven

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 10

Prijs: De normale prijs voor deze cursus is 270 euro, maar leden van Landschap vzw krijgen 10% korting en betalen dus 243 euro! Koffie, thee en water tijdens de theorielessen zijn inbegrepen. Ook een cursusboek is inbegrepen in de prijs. Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de fikse ledenkorting op de cursus.

Je kan slechts inschrijven voor de volledige cursus. Het is niet mogelijk aparte delen te volgen. Sandy wil jou gedurende een heel traject begeleiden. Het deelnamebedrag en het aantal lessen ligt dus vast. Wil je toch graag deelnemen en kan je één keer niet aanwezig zijn? Contacteer Sandy via sandyspaenhoven@gmail.com en jullie vinden vast samen een oplossing.

Inschrijven

Inschrijven voor deze cursus kan uitsluitend via de webshop van Landschap vzw. Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je recht op korting. Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 22 euro per jaar; met een korting van 27 euro op de cursus verdien je het lidgeld dus meteen terug! Als je een lidmaatschap toevoegt aan jouw winkelmandje op de webshop, mag je meteen de optie ‘Lid van Landschap vzw’ kiezen voor de boeking van de cursus.

Heb je echt problemen om de webshop te gebruiken, contacteer ons dan via info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) en we lossen jouw inschrijving op een andere manier op.

Foto: Sandy Spaenhoven

Goed om weten:

  • In de loop van 2019 zal Sandy met Landschap vzw verdiepende workshops aanbieden die verder bouwen op de basiscursus.
  • Koop niets vooraf aan speciaal om deze cursus te volgen! In de cursus krijg je advies over welk materiaal geschikt is, welke merken zijn aanbevolen, wat je beter niet koopt, ...
Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg