Start basiscursus natuurfotografie met Sandy Spaenhoven in Mol

Datum: 
donderdag, 2 mei 2019
Locatie: 
Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71, BE-2400 Mol

Foto: Sandy Spaenhoven

Heb je interesse voor een cursus natuurfotografie in een andere regio van Vlaanderen of Nederland, mail ons dan via info@landschapvzw.be en maak jouw interesse kenbaar!

In het voorjaar van 2019 organiseren Landschap vzw en natuurfotografe Sandy Spaenhoven complete basiscursussen natuurfotografie in Mol, Gent en Willebroek. Kijk elders in de activiteitenkalender voor de cursus in Willebroek (VOL) of Gent.

Deze 7-delige cursus is ideaal voor fotografen die zich willen verdiepen in natuurfotografie. Je leert hier de basisprincipes van fotografie en hoe je ze toepast in de natuurfotografie. Eens je deze theorie en praktijk beheerst, leer je in de volgende lessen hoe je planten, dieren en landschappen in beeld brengt. De workshops leren je de principes toepassen in de praktijk. We leggen de nadruk op techniek, compositie en creativiteit. 

Met deze cursus wil Sandy jou een stevige basis bijbrengen. 

Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Je leert uit theorie, praktijk en het bespreken van jouw eigen foto’s en die van jouw medecursisten.

Leslocatie

De lessen worden gegeven in Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71, BE-2400 Mol. Gelegen bij de ingang verblijfsrecreatie (camping en bungalows) van het Provinciaal Domein Zilvermeer. Opgelet: het Provinciaal Domein Zilvermeer heeft ook een ingang dagrecreatie langs de Zilvermeerlaan, maar daar is het NIET!

Rondom het Ecocentrum liggen de natuurgebieden Buitengoor en De Maat-Den Diel en ook de zandput van Mol-Rauw. Je hoeft maar buiten te stappen en je zit meteen midden in de natuur! Voor de praktijk hebben we dus een zee van mogelijkheden. Omdat het in deze periode van het jaar 's avonds lang licht is en de laatste uren van de dag tot de beste fotografie-momenten behoren, kunnen we in elke avondles theorie en praktijk moeiteloos combineren. Een luxe die we in de winter niet hebben; dan moeten we uitwijken naar dagworkshops voor de praktijk, maar voor de cursus in Mol hoeft dat dus niet.

Foto: Sandy Spaenhoven

Cursusinhoud

DEEL 1 - UITRUSTING

– camera
– objectieven
– ondersteuning
– fototassen

DEEL 2 - TECHNIEK

SLUITERTIJD
– lichtmeter begrijpen
– moeilijkheden
– belichtingscompensatie
– tips

DIAFRAGMA
– controle over belichting
– wat is het?
– controle over scherptediepte
– bepaal de scherptediepte
– tips

ISO WAARDE
– wat is het?
– tips

DEEL 3 - COMPOSITIE

– links naar rechts
– staand of liggend
– horizontaal of verticaal
– weerspiegeling

GEOMETRIE
– fotografische wiskunde
– regel van derden
– dieptewerking

Zinkviooltje - foto: Sandy Spaenhoven

Programma

De cursus bestaat uit 7 avondlessen (van 18u30 tot 22u), op woensdag- en donderdagavonden. Voor de praktijk profiteren we van de langste dagen van het jaar, bij mooi zacht avondlicht.

Les 1 – donderdag 2 mei (18u30 - 22u)

Les 2 – donderdag 9 mei (18u30 - 22u)

Les 3 – woensdag 22 mei (18u30 - 22u)

Les 4 – woensdag 29 mei (18u30 - 22u)

Les 5 – woensdag 12 juni (18u30 - 22u)

Les 6 – woensdag 19 juni (18u30 - 22u)

Les 7 – woensdag 26 juni (18u30 - 22u)

Foto: Sandy Spaenhoven

Voor wie?

Deze basiscursus gaat ervan uit dat je nog geen voorkennis hebt, of de algemene principes van fotografie nog eens wil opfrissen.

Sandy wil jou graag naar een hoger fotografisch niveau tillen. Haar hoofddoel is dat je na deze cursus een foto technisch perfect kan uitvoeren. Ze wil ook graag bereiken dat je onderwerpen creatief benadert, en dat je een interessante compositie kan maken. Tot slot krijg je een indicatie van hoe je foto's kan nabewerken en leer je dat je daarmee al rekening moet houden nog voor je de foto neemt.

Jij wil een kritische bespreking van jouw foto's om jezelf zoveel mogelijk groeikansen te bieden? Je wil een stevige basiskennis natuurfotografie en handvaten voor in het veld? Dan ben jij de ideale kandidaat om deze cursus te volgen!

Beschik je al over meer ervaring? Kan je als het ware jongleren met diafragma, sluitertijd en ISO waarde? Ben je al zo ervaren dat je een beeld ziet en de foto onmiddellijk kan nemen met de juiste instellingen en technisch correct uitgevoerd? Dat je weet met welke moeilijkheden je te kampen hebt bij digitale beeldverwerking en hoe je deze oplost? Dat je weet welk materiaal je nodig hebt, hoe je ’s ochtends vroeg een vlinder kan vinden, hoe je een ree benadert, hoe je een plant met een soft focus effect fotografeert? Dan beheers je al te veel voor deze cursus en is eerder een verdiepende workshop aanbevolen.

Scholeksters - foto: Sandy Spaenhoven

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 10

Prijs: De normale prijs voor deze cursus is 270 euro, maar leden van Landschap vzw krijgen 10% korting en betalen dus 243 euro! Koffie, thee en water tijdens de theorielessen zijn inbegrepen. Ook een cursusboek is inbegrepen in de prijs. Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de fikse ledenkorting op de cursus.

Je kan slechts inschrijven voor de volledige cursus. Het is niet mogelijk aparte delen te volgen. Sandy wil jou gedurende een heel traject begeleiden. Het deelnamebedrag en het aantal lessen ligt dus vast. Wil je toch graag deelnemen en kan je één keer niet aanwezig zijn? Contacteer Sandy via sandyspaenhoven@gmail.com en jullie vinden vast samen een oplossing.

Inschrijven

Inschrijven voor deze cursus kan via deze link op de webshop van Landschap vzw. Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je recht op korting. Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 22 euro per jaar; met een korting van 27 euro op de cursus verdien je het lidgeld dus meteen terug! Als je een lidmaatschap toevoegt aan jouw winkelmandje op de webshop, mag je meteen de optie ‘Lid van Landschap vzw’ kiezen voor de boeking van de cursus.

Heb je echt problemen om de webshop te gebruiken? Contacteer ons en we lossen jouw inschrijving op een andere manier op.

Foto: Sandy Spaenhoven

Goed om weten:

  • In de loop van 2019 zal Sandy met Landschap vzw verdiepende workshops aanbieden die verder bouwen op de basiscursus.
  • Koop niets vooraf aan speciaal om deze cursus te volgen! In de cursus krijg je advies over welk materiaal geschikt is, welke merken zijn aanbevolen, wat je beter niet koopt, ...

Meer info: +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of info@landschapvzw.be

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg