Wandel- en fotoreis Dartmoor National Park i.s.m. STARLING

Datum: 
zaterdag, 19 augustus 2023 tot zondag, 27 augustus 2023
Locatie: 
Dartmoor National Park, nabij Postbridge, Zuidwest-Engeland

Tijdens deze natuurreis naar Engeland maak je in Dartmoor National Park kennis met een desolaat en uitgestrekt gebied. Hier in Zuidwest-Engeland ontdek je een magisch en woest landschap bezaaid met ‘tors’: zo heten de granieten heuveltoppen hier. Uitgestrekte vergezichten en beboste valleien vol snelstromende riviertjes wisselen elkaar af. Ga mee met ons op ontdekking in dit ruwe maar betoverende landschap!

(On)getemd landschap?

Geteisterd door de elementen die hier vrij spel krijgen, bevinden we ons op de hoger gelegen 'moors' midden in een ruig en onherbergzaam landschap. Nochtans is het de mens die hier al geruime tijd – meer dan 8 000 jaar – mee zijn stempel op de omgeving drukt. Dartmoor kent een van de hoogste concentraties aan prehistorische sites in Engeland: van 'standing stones' en steencirkels tot grafheuvels. Maar ook in het recente verleden liet de mens zijn sporen na en vinden we restanten terug van onder andere tin- en granietmijnen.

De woeste natuur en de mens die deze al eeuwenlang naar zijn hand tracht te zetten, gaan hier hand in hand. Onduidelijk wie in wie zijn meerdere moet erkennen. Deze voortdurende wisselwerking zorgt er tegelijk voor dat het gebied nog steeds een indruk van een ongerepte natuur nalaat bij zijn bezoekers. Niet verwonderlijk dus dat Dartmoor in 1951 – samen met nog drie andere natuurgebieden – mee aan de wieg stond van het concept ‘National Park’ in Groot-Brittannië. 

De natuur op zijn wildst

Deze natuurreis naar Engeland plannen we niet toevallig in een periode waarin het landschap een hoogtepunt bereikt. We wandelen door een prachtig gebied: paarse heide en gele gaspeldoorn zorgen voor een mooi kleurenpallet, maar ook de eerste bruine kleuren komen volop tot ontwikkeling. De natuur bereidt zich stilaan voor op de aankomende herfst.

De ene dag genieten we van prachtige vergezichten, wanneer we een tocht ondernemen doorheen het uitgestrekte en onherbergzame veengebied. Een andere dag zoeken we beschutting in feeërieke valleien met snelstromende riviertjes of verkennen we een mysterieus bos.

En de zon? Die wedijvert geregeld met de wolken, maar wat is er mooier dan te kunnen genieten van een voortdurend veranderend lichtschouwspel?

Oeroude eikenbossen

Ooit was Engeland bijna volledig bedekt met eiken- en beukenbossen. Momenteel blijven er slechts een handvol hooggelegen oeroude eikenbossen over. We hebben geluk, want tijdens deze natuurreis naar Engeland doorkruisen we in Dartmoor niet minder dan drie van deze majestueuze bossen. Pure magie!

We ontdekken er oude grillige eiken op een bedje van ruwe granietblokken. Overgoten met een saus van zeldzame korstmossen, mos en varens. Achter elke boom of steen zou zomaar een elf of trol tevoorschijn kunnen komen, zo onwezenlijk betoverend is een tocht doorheen dit zeldzame stukje prachtnatuur.

Alleen op de wereld?

Slechts enkele autowegen doorkruisen het nationaal park. Ideaal dus om prachtige wandelingen te maken door de meest desolate landschappen. Tijdens onze tochten wanen we ons vaak alleen op de wereld. Hoewel… de uitgestrekte hellingen zullen we toch af en toe moeten delen met semi-wilde Dartmoorpony’s. Dit niemandsland is immers hun koninkrijk.

Natuurreis naar Engeland: wat mag ik verwachten?

Het bereiken van de mooiste plekjes op Dartmoor vraagt wel enige inspanning … Maar net daarom komen we naar hier! De focus van de reis ligt op natuurbeleving tijdens korte en langere wandelingen. We maken meestal (halve) dagtochten in de mooiste delen van het park. Telkens nemen we een lunchpakket mee.

De hoogteverschillen tijdens onze wandelingen vallen relatief goed mee, maar onderschat de ruwe ondergrond van de ‘moors’ niet! Regelmatig lopen we over een zeer oneffen turfbodem. Paden kunnen zeer modderig zijn. Vooral na een natte periode, waarbij de bodem fungeert als een soort spons.

In ruil voor deze inspanning geniet je van een van de meest desolate landschappen van Zuid-Engeland. Het meest afgelegen stukje Dartmoor is trouwens nog steeds een trainingsgebied voor Engelse soldaten. Maar op dagen dat er niet getraind wordt, mag elke natuurliefhebber vrij op ontdekking gaan door deze wildernis.

Stevige waterdichte stapschoenen zijn een must. Maar laat je ook weer niet afschrikken door het soms ruwe terrein tijdens onze wandelingen over de ‘moors’. Wie vijftien kilometer in de Ardennen kan stappen op een niet al te vlak parcours, kan deze reis zeker aan. We wandelen bovendien aan een rustig tempo, de nadruk van deze reis ligt op het genieten en ontdekken van een prachtig stukje natuur. Uiteraard stemmen we onze wandelingen ter plekke ook af op de wensen van de groep.

Reisgidsen op maat van Landschap vzw

Voor deze unieke natuurbelevingsreis kunnen we een beroep doen op het gezellige koppel Sandy Spaenhoven en Hans Debruyne. Als vaste vrijwilligers van Landschap vzw trokken ze de voorbije jaren al meerdere keren naar Exmoor National Park. Wedden dat hun reizen richting Dartmoor even succesvol zullen zijn.

Accommodatie & vervoer

We overnachten in een prachtig verzorgde B&B die we helemaal voor onszelf hebben. Alle kamers zijn voorzien van een privé-badkamer. De zeer centrale ligging maakt deze B&B tot een ideale uitvalsbasis om alle hoeken van Dartmoor National Park te verkennen. De uitbaters Sue en Chris zorgen ervoor dat we niets tekort komen. Naast een heerlijk ontbijt zorgen zij ook voor een lunchpakket en een tweegangendiner 's avonds. Voor de gasten is er een 'honestybar' in de B&B. 

We verplaatsen ons in comfortabele minibussen en verder te voet: wandelen geblazen! De opstapplaatsen voor de heenreis zijn voorzien langs de as Gent - Brugge - Duinkerke, maar die kunnen nog worden gewijzigd in functie van het deelnemersveld.

Wandelen, natuurbeleving en fotografie: voor elk wat wils!

De focus van deze reis ligt op natuurbeleving tijdens korte en langere wandelingen. We maken afwisselende (halve) dagtochten. Sowieso zijn we veel samen op pad, maar met wat overleg is het ook mogelijk om samen met één van de reisbegeleiders een fotosessie in te bouwen om bijvoorbeeld een zonsopgang vanaf een tor of een mystiek oeroud eikenbos in beeld te brengen. Vooral landschapsfotografie ligt in deze streek voor de hand, maar als je even de tijd neemt, merk je al snel dat ook de mogelijkheden voor macrofotografie eindeloos zijn.

Reisschema / dagindeling

19/08: heenreis Gent (opstapplaats) - Duinkerken - Postbridge. Op de vertrekdag rijden we met minibusjes naar de ferry in Duinkerken – overtocht naar Dover – transfer naar het gezellige stadje Postbridge.

20/08-25/08: excursies in Dartmoor National Park. Een wisselend programma afhankelijk van de weersomstandigheden en de interesses van de deelnemers! Let op: deze reis is vooral geschikt voor de wandelende natuurgenieter. Er is zeker ook tijd voor fotografie, maar er moet ook gewandeld worden. Elke dag voorzien we een lunchpakket, 's avonds verzorgen de uitbaters van onze accommodatie een tweegangendiner en kunnen we nog even napraten in de privébar van de B&B..

26/08 Postbridge - Rye. Onderweg strekken we de benen langs een prachtig stukje Jurassic Coast overnachten in Rye.
27/08: terugreis naar Gent, maar niet zonder de dag te beginnen met een ochtendexcursie in Rye Harbour Nature Reserve! Van daaruit rijden we naar Dover - overtocht naar Duinkerke (of Calais) - transfer naar Gent.

Prijs

Basisprijs: 1 970 euro voor leden van Landschap vzw, 1 995 euro voor niet-leden. In deze prijs zijn inbegrepen: vervoer met minibusjes heen & terug vanuit Gent en eventuele andere verzamelplaatsen in Vlaanderen, alle vervoer ter plaatse, alle overnachtingen in B&B op basis van tweepersoonskamers, middagpicknicks en avondeten, alle excursies en reisbegeleiding. De prijs is exclusief private aankopen en consumpties.

Noteer dat leden van Landschap vzw een korting van 25 euro per persoon genieten! Nog geen lid? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting (die geldt per persoon!) op deze reis.

Inschrijven

Inschrijven doe je uitsluitend via deze link op de website van Starling.

Meer info

Voor meer info kan je contact nemen met het kantoor van Starling natuurreizen via contact@starlingreizen.be, of met Landschap vzw via info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos). We beantwoorden al jouw vragen omtrent kamerindeling, deelnemen als single, etc.

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg