Zeevogel- en dolfijnentocht i.s.m. Starling

Datum: 
zondag, 4 december 2016
Locatie: 
Vertrek vanuit de haven van Neeltje Jans in Zeeland

Jan-van-Gent - foto: Yves Adams (Vilda)

REEDS 2X UITGESTELD WEGENS SLECHT WEER, MAAR DERDE KEER GOEDE KEER!

Je kent ze wel: de foto’s en filmpjes van Jan-van-Genten die zich sierlijk laten glijden op de wind, vervolgens hun vleugels dichtvouwen en dan als een torpedo in het water duiken om een vis te klissen. Of grote meeuwen die als gewillige foto-objecten een vissersboot van dichtbij volgen. Wil je zélf eens zeevogels van dichtbij observeren of fotograferen, dan hebben Landschap vzw en Starling ‘een specialleke’ voor jou in petto!

Op zondag 4 december organiseren we samen een dagtrip in het Nederlandse deel van de Noordzee, met vertrek in Neeltje Jans in Zeeland. Eigenlijk liggen onze ambities nog hoger dan alleen maar zeevogels spotten en gaan we op zoek naar bruinvissen en dolfijnen. We bieden een KANS om dolfijnachtigen waar te nemen, maar we kunnen de waarneming van zeezoogdieren onmogelijk 100% garanderen. Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol en kunnen roet in het eten gooien (mist). Bruinvissen en witsnuitdolfijnen laten zich opmerken door hun rugvin wanneer ze boven water komen, maar golven - die ontstaan door wind - bemoeilijken het waarnemen van deze rugvinnen. De ideale weersomstandigheden zijn dan ook zonnig en quasi windstil weer. Helaas is deze combinatie niet op bestelling verkrijgbaar.

Waarnemingen van talloze zeevogels zijn wél 100% zeker. Heel wat zeevogels komen rond het schip hangen in de hoop er wat voedsel te vinden en stelen er op geregelde tijdstippen de show. We laten niets aan het toeval over en nemen een tonnetje visafval mee om te 'chummen' (Vogels voeren en beloeren, maar dan anders...). Je mag rekenen op Jan-van-Genten en de algemenere zeevogels en meeuwensoorten, zelfs van dichtbij. Jan-van-Genten die naast het schip beginnen te duiken, vormen een schitterend tafereel. Een buitenkans voor fotografen! Andere waarnemingen houdt de Noordzee nog even in beraad. Onze vaarroute wordt alleszins wél aangepast aan de betere waarnemingen van de dagen voordien.

Deze tocht is niet geschikt voor jonge kinderen. Bij een windkracht van meer dan 3 Beaufort wordt de zeevogelcruise mogelijk uitgesteld naar een latere datum. Hoewel... De vorige zeevogelcruise van Landschap vzw (najaar 2013) ging wél door bij 5 (!) Beaufort en zal nog lang gehandhaafd blijven in onze top 10 van gekste ondernemingen tot nog toe... Zeeziekte loert altijd om de hoek en is geen pretje; neem voorzorgen voor zover dat mogelijk is!

Afspraak: zondag 4 december om 7u stipt aan de boot (de Neeltje Jans) in de haven van Neeltje Jans, halverwege de Oosterscheldekering tussen Schouwen en Noord-Beveland. Meer details volgen na inschrijving. Parkeergelegenheid ter plaatse. Rond 17u meert onze boot weer aan in de haven.

Prijs: 50 euro per persoon voor leden of nieuwe leden van Landschap vzw. Warme dranken (thermossen aan boord) zijn inbegrepen in de prijs.

Aantal deelnemers: maximaal 65

Inschrijven: via de website van Starling

Meebrengen: picknick, ZEER warme kledij

Meer info: +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos), maar lees eerst de bijkomende info hieronder!

Zeeziekte

Nogal wat mensen weten niet of ze al dan vatbaar zijn voor zeeziekte. Zeeziek zijn is in elk geval geen pretje: je moet (meermaals) overgeven, je voelt je rotslecht en tot overmaat van ramp kan je echt niet van het schip af. Het enige wat je kunt doen, is wachten tot het schip terug aanmeert. Gaan liggen helpt, maar dan loop je het risico om af te koelen. Warme kledij is dan ook een must op deze trips.

Zodra de wind wat opsteekt, gaat het schip rollen en stampen en worden sommige passagiers zeeziek. Toch is het vaak een kwestie van dit te negeren om niet zelf zeeziek te worden.

Volgende medicijnen zijn beschikbaar tegen zeeziekte:

  • Cyclizine raden we sterk aan.
  • Primatour zou eveneens een goed middel zijn.
  • Touristil (reispilletjes) en Paranausea: vrij bij de apotheek te verkrijgen.
  • Scopoderm TTS (Scopolamine Pleisters): dit is een sticker die achter het oor moet worden gekleefd en die naar verluidt bijzonder doeltreffend zou zijn. Gebruik van deze pleister levert wel een droge mond.
  • Marezine: zou vrij goed werken en is op voorschrift verkrijgbaar, maar niet zo eenvoudig te vinden. Bijwerkingen zijn miniem (minder dan Scopolamine).

Belangrijke tips:

  • slaap voldoende vooraf (dit zou de belangrijkste tip kunnen zijn om zeeziekte te vermijden)
  • geen vet voedsel eten de dag voordien
  • geen alcohol consumeren de dag voor de trip
  • bij voorkeur geen koffie drinken!
  • probeer te ontspannen, zeeziekte zit grotendeels tussen de oren!
  • neem plaats in het midden van het schip

Kledij

De vaart duurt minstens 8 uur. Op zee kan het hard waaien en kan het koud zijn. Je kan je op het schip niet verwarmen door een kilometerslange wandeltocht te maken. Indien je geen kou wil hebben, dien je je te voorzien van heel warme en waterdichte kledij. Met een gewoon paar schoenen, een gewone jeansbroek, een extra trui en een gewone winterjas zal je gegarandeerd kou lijden. Warm kleden betekent op zee twee paar sokken/warme kousen, een dikke broek of meerdere broeken over elkaar (bijvoorbeeld een loopbroek onder broek, een lange onderbroek of kousebroek onder broek, een winddichte regenbroek over je broek, een skibroek), één of twee extra truien, een muts, sjaal en handschoenen.

Als het te warm is, kan je een teveel aan kledij uittrekken, maar als je kou hebt, kan je niet verwachten dat de medereizigers kledij aan jou gaan afstaan. Wees dus voorbereid!

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg