Lowland Photo Contest 2017

Zaterdagavond 9 december 2017 - Feestelijke bekendmaking van de winnaars

Roodborsttapuit - foto: Arno ten Hoeve

Zaterdagavond 9 december belooft erg spannend te worden. Dan worden immers de 60 finalisten en de winnaars van de Lowland Photo Contest 2017 bekendgemaakt!

Voorafgaand aan de prijsuitreiking kan elke deelnemer aan de wedstrijd ook gratis de lezing van Arno ten Hoeve bijwonen, de overall winnaar van de wedstrijd in 2016 en dus Lowland Photographer of the Year 2016.

Op het programma
19u30    Verwelkoming door presentator Johan van de Watering
19u35    Lezing door Arno ten Hoeve, Lowland Photographer of the Year 2016
20u00    Inleiding door juryvoorzitter Bob Luijks
20u10    Bekendmaking van de categoriewinnaars, runner ups en highly commendeds per categorie
21u20    Bekendmaking van de overall winnaar, de Lowland Photographer of the Year 2017
21u30    Receptie aangeboden door Biosano en Landschap vzw

Vanaf 21u30 kan je ook de brochure met de beelden van de 60 finalisten van de Lowland Photo Contest 2017 aankopen.

Op deze feestelijke avond zijn niet alleen de deelnemers aan de Lowland Photo Contest welkom, ook wie een ticket heeft voor het Lowland Photo Festival (zaterdag en/of zondag) kan deze avond gratis bijwonen. Wie een ticket voor het dagprogramma van zaterdag heeft, mag gratis deelnemen op vertoon van zijn of haar polsbandje (dat je zaterdagochtend ontvangt). Wie over een ticket voor het dagprogramma van zondag beschikt, mag zich zaterdagavond al mét dat ticket aanmelden bij de onthaalbalie van het Lowland Photo Festival aan de ingang van het Kinepolis Event Center om vanaf 19u toegang te krijgen tot de lezing van Arno ten Hoeve en de prijsuitreiking van de Contest.

 

Lowland Photo Contest 2017

België en Nederland barsten van passie en talent voor natuurfotografie. Van 1 september tot 31 oktober kan je weer je beste beelden inzenden voor de Lowland Photo Contest. Het opzet van de Lowland Photo Contest is even eenvoudig als ambitieus: dit is dé toonaangevende fotografiewedstrijd voor alle natuur- en landschapsfotografen van de Lage Landen. Qua ambitieniveau mag je vergelijken met grote buitenlandse wedstrijden, maar er is één belangrijk verschil: deze wedstrijd focust op natuur én natuurfotografen van hier. In 2015 en 2016 ontvingen we gemiddeld 8.000 beelden van in totaal 989 verschillende natuur- en landschapsfotografen. Dit jaar mikken we nog hoger!

De Lowland-fotowedstrijd en het Lowland-fotografiefestival staan los van elkaar, maar kruisbestuiving is er zeker: zo worden de prijzen van de wedstrijd uitgereikt op 9 december tijdens het festival, en zijn het vooral de standhouders op de fotografiebeurs van het festival die de prijzen voor de fotowedstrijd hebben geschonken. Na het jaarlijkse Lowland Photo Festival en de Lowland Photo Wall op Facebook is de Lowland Photo Contest al het derde product uit de Lowland-stal van Landschap vzw. Lees verder...

www.lowlandcontest.com

Vos - foto: Karl Van Ginderdeuren

Natuur van hier

De wedstrijd focust op natuur van bij ons. Beelden van landschappen moeten gemaakt zijn in België of Nederland. Gefotografeerde soorten moeten in België of Nederland voorkomen.

 

Respect boven alles

Deelnemende beelden moeten gemaakt zijn met respect voor het onderwerp en zijn omgeving. Beelden die potentieel aanleiding hebben gegeven tot een ernstige verstoring, worden gediskwalificeerd.

Hasselsvennen - foto: Marijn Heuts
 

Twaalf categorieën

Je kan beelden insturen in 12 categorieën: 11 categorieën voor volwassen en een jeugdcategorie voor jongeren tot 17 jaar. Dit zijn ze:

 • Portfolio (samenhangend beeldverhaal van 7 tot 10 foto's) - NIEUW!
 • Landschap, weer en natuurverschijnselen
 • Planten en paddenstoelen
 • Vogels
 • Insecten en kriebelbeesten
 • Zoogdieren
 • Onder water
 • Andere dieren
 • Abstract, compositie en vormen
 • Mens en natuur
 • Themacategorie 2017: 'Geel' - NIEUW!
 • Jeugdcategorie: één categorie voor jongeren tot 17 jaar

 

Vakjury

De mensen die jouw beelden beoordelen, zijn niet van de minste. De jury 2017 bestaat uit Myriam Dupouy (F), Bob Luijks (NL), Marc Slootmaekers (BE), Marijn Heuts (NL), Karl Van Ginderdeuren (BE), Loes Belovics (NL), Arie Kerrels (BE, vormgever), Arno ten Hoeve (NL) en Serge Sorbi (BE). Jouw beelden zullen dus beoordeeld worden door een topklasse jury, waaronder iconen met een ruime ervaring als winnaar én als jurylid in de meest prestigieuze wedstrijden ter wereld.

Meteen ook goed nieuws, want tegen die 9 kleppers moet je al zeker niet opboksen; juryleden mogen immers niet deelnemen aan de wedstrijd.

De jury zal zich laten bijstaan door twee ecologen die elke twijfel moeten wegnemen over het inheems of uitheems karakter van een soort, ondersoort of beeld. Zij zullen ook een kritische blik werpen op beelden die potentieel in het buitenland zijn gemaakt en die een soort zouden tonen in een situatie die niet kan matchen met een situatie in Nederland of België. Voor de editie 2017 zijn Robin Kraaij (NL) en David Herman (BE) aangetrokken als adviserende ecologen.

Duo van paddo - foto: Myriam Dupouy

Lage inzet, grote prijzen

Voor 11 euro kan je 10 beelden inzenden. Daarmee kan je deelnemen in alle categorieën of juist sterk inzetten op jouw specialiteit. Tegenover 11 euro deelnamegeld staan 25.000 euro aan prijzen, een faire deal.

 

Jouw foto blijft jouw foto!

De organisatie verwerft enkel maar een gebruiksrecht op de bekroonde beelden, dan nog uitsluitend voor de promotie van de Lowland Photo Contest en het Lowland Photo Festival. Het copyright blijft bij de fotograaf; die kan zijn winnend beeld dus zelf blijven exploiteren. Op de niet-winnende beelden verwerft de organisatie helemaal geen rechten. Zo hoort het ook!

Dodaars - foto: Marc Slootmaekers

Deadline 31 oktober

De wedstrijd loopt tot 31 oktober 2017. Tot die datum kan je beelden uploaden, toevoegen, weghalen, vervangen of indelen in een andere categorie. Op 31 oktober om middernacht wordt jouw inzending definitief. Daarna gaat de jury aan de slag.

 

Website van de wedstrijd

www.lowlandcontest.com

Op de wedstrijdwebsite vind je het gedetailleerde Reglement en alle richtlijnen om deel te nemen met jouw mooiste beelden! Je kan het wedstrijdreglement ook downloaden als PDF onderaan deze pagina.

Futen in een wak - foto: Arno ten HoeveParasolzwam - foto: Bob LuijksKalkgraslanddikkopje - foto: Loes Belovics

Foto's
Downloads

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg