De Gouden Oversteek - narcissen in de Oostkantons

Datum: 
zondag, 24 april 2022
Locatie: 
Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Afspraak om 8u30, 9u30, 10u30 of 11u30 op Parkplatz Weißer Stein, Am Weißen Stein 58, 53940 Hellenthal (D)

Wilde narcis - foto: Hans Debruyne

Op zaterdag 16 april en zondag 24 april 2022 organiseert Landschap vzw​ de achtste editie van De Grote Oversteek, een wandeling langs de allermooiste plekjes van de Hoge Venen

Je wandelt op eigen tempo, zonder gids, maar met een degelijke routekaart en/of routebeschrijving (en een gpx-bestand voor gebruikers van een wandel-gps).

Wilde narcissen - foto: Hans Debruyne

Elk jaar stippelen we een volledig nieuw parcours uit. In 2022 trekken we door de venige valleien aan de zuidoostelijke rand van de Hoge Venen.

Vorig jaar deden we dat ook al, maar toen konden we door de coronacrisis geen pendelbussen inleggen om de wandelaars weg te voeren naar veraf gelegen startpunten en moesten we noodgedwongen lusvormige wandelingen uitstippelen.

In 2022 gaan we opnieuw voor een échte oversteek, inclusief een buspendel naar de verschillende startplaatsen die overeenkomen met wandelafstanden van ongeveer 10, 15, 20, 25, 30 of 35 kilometer.

Wilde narcissen - foto: Hans Debruyne

We flirten de hele tijd met de Belgisch-Duitse grens en rijgen de natuurpareltjes aan elkaar tot een uniek wandelparcours: het Perlenbachtal, het Fuhrtsbachtal, de Schwalmbach, de Galgenberg en de Bieley-rots, de rand van het militair domein van Elsenborn, de Liechtenbach, het Oleftal, de Jansbach en het dal van de Holzwarche, allemaal passeren ze de revue!

In het snoer van valleien waar je doorheen wandelt, beleven op dat ogenblik miljoenen wilde narcissen het hoogtepunt van hun bloei. Omdat we werkelijk wandelen in een zee van goudgele narcissen, doopten we deze wandeling ‘De Gouden Oversteek’.

Mannetje goudvink - foto: Hugo Willocx

Niet voor iedereen…

Op delen van het parcours tref je modder, veen, boomwortels en rotsen. Echt steile hellingen zijn er niet. De Gouden Oversteek is geen wandeling voor kilometervreters maar een avontuurlijke tocht voor echte natuurgenieters. Stevige, waterdichte wandelschoenen zijn een must.

Omdat we zoveel verschillende afstanden voorzien, bovendien met verschillende startmomenten, zal het nergens langs het parcours druk worden.

Narcissenweide - foto Hans Debruyne

Praktische info

Als je bent ingeschreven, ontvang je dus kort voor de datum – in de week voordien – per mail een link naar alle routekaarten, eventuele routebeschrijvingen en bijhorende gpx-bestanden die overeenkomen met alle mogelijke wandelafstanden van De Gouden Oversteek.

Daarnaast ontvang je ook nog een praktische briefing per mail. Op de dag zelf, op de startplaats, krijg je van ons ook een kopie van de documenten die relevant zijn voor de door jou gekozen wandelafstand; als je het routekaartje of de routebeschrijving niet thuis kan printen, is dat dus geen enkel probleem; wij zorgen ervoor!

Foto: Hans Debruyne

De routekaartjes en/of routebeschrijvingen volstaan om de wandeling(en) te doen. Wij zochten voor jou de allermooiste wandeltrajecten uit, deels gebaseerd op het pas geïnstalleerde knooppuntennetwerk, maar deels ook buiten dat netwerk. De gpx-bestanden zijn slechts een hulpmiddel voor wie een wandel-gps of een navigatie-app op de smartphone gebruikt, maar ze zijn zeker geen must om het parcours te kunnen afleggen.

Je hebt dus geen technische snufjes of hulpmiddelen nodig. De routekaarten en onze aanvullingen daarbij volstaan om de wandeling(en) tot een goed einde te brengen..

Je wandelt de hele tijd door valleien, uitgestrekte venen en bossen en langs kraakheldere, snelstromende riviertjes. Er is onderweg geen horeca of sanitair. Er is wel horeca en sanitair op de start- en aankomstplaats.

Wilde narcissen - foto: Bob Luijks 

Ook dit nog

Welke afstand je ook wandelt, neem in elk geval voldoende drank mee, en voor de langere afstanden ook een picknick voor onderweg. Op verschillende plaatsen staan banken en picknickhutten. Je hoeft niet vooraf te beslissen wanneer je exact vertrekt op de afspraakplaats en welke afstand je gaat wandelen, maar hou er wel rekening mee dat je ten laatste de pendelbus van 10u30 moet halen als je 30 of 35 kilometer wil wandelen; de allerlaatste pendelbus (die van 11u30) bedient immers alleen nog maar de startplaatsen van 10 tot en met 25 kilometer.

Kan mijn hond mee? Jawel!

Honden kunnen niet mee op de bus. Nochtans kan je toch deelnemen mét hond, als je minstens met twee bent. Je kan dan eerst je wandelmaatje mét de hond droppen op het echte vertrekpunt van de wandeling (die exacte locatie krijg je kort voor 16 april van ons op eenvoudig verzoek), en vervolgens naar de parking op de startplaats rijden om daar de pendelbus te nemen. Wandelmaatje en hond moeten dan wel even geduld hebben tot de bus jou bij hen dropt… Vervolgens kan je samen de wandeling doen en staat de auto trouw te wachten op het eindpunt. De hond moet onderweg uiteraard wel aan de leiband blijven.

Oleftal - foto: Hans Debruyne

Afspraak

Om 8u30, 9u30, 10u30 of 11u30 op Parkplatz Weißer Stein. Adres: Am Weißen Stein 58, 53940 Hellenthal, slechts een paar meter over de Belgisch-Duitse grens in Duitsland. De pendelbussen rijden heen en weer tussen de parking en de verschillende startplaatsen van de wandelingen (elke wandelafstand heeft zijn eigen startplaats). Voor de wandelingen van 30 kilometer en 35 kilometer moet je uiterlijk om 10u30 vertrekken met de pendelbus.

Deelname
8 euro per persoon. Inschrijven doe je uitsluitend via deze link op onze webshop.

Heb je problemen om deze webshop te gebruiken? Bel +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos). We loodsen jou er doorheen of we lossen jouw inschrijving op een andere manier op.

Wie inschrijft, ontvangt kort voor 16 april 2022 per mail een download-link naar een hele set met routekaarten en gpx-bestanden, die overeenkomen met wandelafstanden van ongeveer 10, 15, 20, 25, 30 en 35 kilometer. Waar niet kan verwezen worden naar wandelknooppunten, wordt de route uitgeschreven in tekstvorm; je krijgt dan bovenop de gpx-file ook een routebeschrijving mee.

Meer info

+32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of info@landschapvzw.be

Word lid!

Nog geen lid van Landschap vzw? Lees hier de korte voorstelling, ontdek de talloze ledenvoordelen en word lid! Je kan het lidmaatschap ook aankopen als ‘product’ in onze webshop. Stop het mee in jouw winkelmandje!

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg