Exclusieve avant-première film 'Lynx' - Laurent Geslin

Datum: 
zaterdag, 2 april 2022
Locatie: 
CC Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43, BE-2880 Bornem

Blijdschap alom vorige zomer in België toen bleek dat de Euraziatische lynx eindelijk terug is van eeuwenlang weggeweest! Na jaren van vermoedens kwam er staalhard bewijs toen ‘het spook van het bos’ sierlijk voorbij een onbemande wildcamera van één van de vrijwilligers van Welkom Lynx liep, ergens in de uitgestrekte Semoisvallei.

Superpoes
Ondertussen blijft er nieuw beeldmateriaal opduiken, natuurliefhebbers kunnen dan ook op beide oren slapen: dit is allerminst een toevalstreffer maar echt wel een ‘gevestigd territorium’. Kortom: de lynx is een blijvertje!
Na de terugkeer van bever, otter, oehoe, zeearend en wolf is die van Europa’s grootste katachtige echt wel dé kers op de taart van de wildlife comeback in de Lage Landen!Goed gek
Reikhalzend hebben we uitgekeken naar dit moment dat we met de nodige grandeur vieren met deze exclusieve avant-première van de magistrale film ‘Lynx’!

Een meesterwerk van niemand minder dan de Zwitserse natuurfotograaf Laurent Geslin: als er iemand getalenteerd én gek genoeg is om ooit een film over de lynx te maken, dan hij wel…

Merci Henri Cartier-Bresson
Nochtans scheelde het geen haar of Laurent Geslin werd kunsthistoricus. Gelukkig voor ons ontdekte hij tijdens zijn opleiding het werk van Henri Cartier-Bresson. Geslin zag in alle opzichten het licht en stortte zich op de fotografie.

Eerst in Londen, waar hij destijds pionierde in het voor de lens halen van de ‘urban wildlife’, later ook in Afrika. Vandaag ligt het speelterrein van de alom bejubelde en bekroonde natuurfotograaf in de Zwitserse kant van het Jura-gebergte. Het was ook daar dat hij dik tien jaar geleden voor het eerst oog in oog stond met een lynx.

Eerste film over lynx ooit
Sindsdien ‘ademt’ Laurent lynx. Ontelbare dagen en nachten bracht hij door in het spoor van de lynx. Altijd op zoek naar een teken, altijd hopend op een betoverende passage. Elke vierkante meter van het leefgebied heeft hij in kaart, elk dier kent hij.

Zijn film ‘Lynx’ mag dan ook volstrekt uniek genoemd worden. Het is niet alleen de allereerste film over deze mythische kat ooit, zijn jarenlange observaties zorgden er zelfs voor dat de film het verhaal vertelt van een familie lynxen door de seizoenen heen. Als in een soap leren we elk van hen van dichtbij kennen. Van hun allereerste ontmoeting over de geboorte van de kittens tot hun dagelijkse kopzorgen als het op punt stellen van hun jachttechnieken, het veroveren van hun territorium en het omzeilen van de gevaren die om elke hoek loeren.

Als toppredator mag de lynx dan wel onmisbaar zijn voor het evenwicht in het bos, de mens brengt zijn positie niettemin steeds vaker aan het wankelen. Zo houdt drievierden van alle sterfgevallen onder lynx rechtstreeks verband met de mens: ‘koning auto’ en stroperij zijn hoofdoorzaken. De macabre top drie wordt afgesloten door de smalle genenpoel die de lynx bijzonder kwetsbaar maakt.Discretie verzekerd
De impact van deze toppredator mag dan al overweldigend zijn, zijn onwaarschijnlijke discretie zorgt ervoor de mens hem bijna nooit te zien krijgt. Zo zag Laurent Geslin ooit eens acht maanden lang geen enkele lynx, hoewel hij toch elke dag op pad was...

Je moet ofwel goed gek ofwel uitzonderlijk getalenteerd zijn om een film te willen maken over een dier dat zich nooit laat zien. Het dagelijkse doen en laten van een hele familie lynxen uitgebreid in beeld brengen is al helemaal een 'mission impossible'. Het kostte Laurent Geslin dan ook vele jaren om deze film te draaien. Het contrast met veel andere natuurfilms en documentaires, waarin dieren in gevangenschap de hoofdrol spelen, kan niet groter zijn.

Bovendien slaagde Laurent er ook in om elk individu duidelijk te onderscheiden op basis van hun sterke, eigen persoonlijkheid. Hij weigerde evenwel resoluut om hen elk een naam te geven, dat leek hem te min voor échte, wilde natuur. Voor de bijrollen in deze film tekenen niet alleen reeën en gemzen. Ook slechtvalken, vossen, hermelijnen, auerhoenders en dwerguilen zijn te bewonderen op het grote doek.

Hoeveel natuurfilms je al zag, geen enkele komt in de buurt van dit huzarenstukje. Magisch, uniek en authentiek: mis de avant-première van deze magistrale film niet!

Praktisch
Op zaterdag 2 & zondag 3 april 2022 kan je een weekend lang genieten van de ruime expositie van de finalisten van de Lowland Photo Contest 2021 in CC Ter Dilft in Bornem (25 kilometer ten zuiden van Antwerpen).

De expo is dagelijks te bezoeken van 10u tot 20u. Op zaterdagnamiddag 2 april 2022 kan je om 16u de feestelijke bekendmaking bijwonen van de finalisten van de Lowland Photo Contest 2021 in de schouwburgzaal van CC Ter Dilft. Zowel de toegang tot de expositie als de feestelijke bekendmaking van de finalisten zijn helemaal gratis.

Op zondag 3 april 2022 kan je om 14u de exclusieve avant-première bijwonen van de film 'La panthère des neiges’ van Vincent Munier.

Op zaterdagavond 2 april 2022 kan je genieten van de exclusieve avant-première van de film 'Lynx' van Laurent Geslin. De film duurt anderhalf uur en wordt vertoond in de Engelse versie.

Afspraak om 19u30 in de schouwburgzaal van CC Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43, BE-2880 Bornem. Voor alle info omtrent bereikbaarheid en parking, klik hier.

Info & tickets
Tickets voor deze exclusieve avant-première kosten 12 euro per persoon. Behalve van de film, geniet je ook van een gratis drankje na de voorstelling (inbegrepen in de prijs). Ideaal voor wie na de film even gezellig wil napraten!

Jouw zitje reserveren kan uitsluitend via onze webshop. Klik hier om meteen jouw ticket te boeken.

Had je al een ticket op zak voor deze omwille van de coronacrisis uitgestelde avant-première van zaterdagavond 11 december 2021? Dan hoef je verder niets meer te ondernemen, jouw ticket blijft immers gewoon geldig!

Goed om weten: de opbrengst van deze voorstelling gaat integraal naar de werking van 'Welkom Wolf'/ 'Welkom Lynx' en Landschap vzw dat 7 op 7 en de klok rond in de bres staat voor de wildlife comeback in de Lage Landen. We registreren niet alleen alle meldingen van wolf, lynx, goudjakhals... We informeren ook veehouders over het 'predator proof' maken van hun weilanden, organiseren info-avonden, stellen ons burgerlijke partij bij flagrante overtredingen (zoals de moord op wolvin Naya), zetten de puntjes op de 'i' in de media...

Info
lowland@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos)

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg