Onze sprekers

Van gevestigde waarde tot aanstormend talent: al zeven jaar lang haalt het Lowland Photo Festival het kruim van de nationale en internationale natuurfotografen in huis! Behalve het kruim van de natuurfotografen uit Vlaanderen en Nederland maakte ook een rist internationale toppers al hun opwachting tijdens het Lowland Photo Festival. Klaus Nigge, Florian Schulz, Laurent Geslin, Bruno D'Amicis, Markus Varesvuo, Theo Allofs, Neil Alldridge, Bence Maté en Art Wolfe: het zijn maar enkele van de grootheden die ons programma al sierden.

De deuren van het onthaal gaan dagelijks open om 8u00. De lezingen in de schouwburg starten omstreeks 9u15. Er zijn verschillende pauzes voorzien, waaronder een lange middagpauze. Tijdens de pauzes kan je de grote Lowland-fotografiebeurs bezoeken en eventueel ook nog een lezing van het nevenprogramma in de seminarruimte meepikken. Op zaterdag kan je tijdens de middagpauze gratis de prijsuitreiking van de Lowland Photo Contest 2021 bijwonen. Het hoofdprogramma eindigt elke dag omstreeks 17u30.

Het lezingenprogramma per dag is inmiddels bijna helemaal rond. Ontdek de fotografen die jou beslist enkele kippenvelmomenten zullen bezorgen! 

Klik hier om meteen jouw ticket voor het Lowland Photo Festival 2021 te bemachtigen! Opgelet: de helft van alle zitjes in de zaal is al ingenomen door wie een ticket op zak had voor de editie van 2020 (geannuleerd omwille van Covid-19). Snel boeken is dan ook de boodschap!

Alle nieuws van het Lowland Photo Festival als eerste ontvangen? Stuur dan een mailtje naar lowland@landschapvzw.be en we bezorgen jou graag onze nieuwsbrief!

 

SPREKERS LOWLAND PHOTO FESTIVAL 2021

Wie schittert er op 11 & 12 december op het podium van het Lowland Photo Festival? Ontdek hier de line-up! De komende weken worden nog enkele namen toegevoegd aan het al erg mooie lijstje.

Greg du Toit (SA)

‘Ik doe altijd wat mijn hart mij influistert en ik volg wat ik geloof dat mijn roeping is. De pot op met de gevolgen! En het echte wonder? Dat ik een vrouw vond die dat allemaal begrijpt!’.

Aldus de Zuid-Afrikaanse wildlife fotograaf Greg du Toit. Behalve razend getalenteerd is de man dan ook heerlijk ontwapenend én grappig. Zo heeft hij ineens de cruciale sleutels in handen voor een onvergetelijke lezing!

In ‘Chase your dreams’ vertelt hij het even unieke als ongelooflijke relaas van zijn persoonlijke zoektocht naar het allerbeste beeld. Dat Greg daarvoor erg ver gaat, bewijzen onder andere de 270 (!) uren die hij in het water van de Keniaanse Great Rift Valley doorbracht om er aan een poel verpozende olifanten in beeld te brengen. Dat hij daarbij enkele keren bijna het leven liet door onvoorspelbare leeuwen en een handvol tropische ziektes, neemt Greg er maar bij.

Vandaag is Greg één van de meest bekende en gelauwerde wildlife fotografen ter wereld. Hij heeft niet alleen een kwart eeuw ervaring op de teller staan, als geen ander heeft hij alle walhalla’s voor Afrikaanse wildlife in kaart. Zo woonde of werkte hij in niet minder dan 20 Afrikaanse landen.

Hoe aanstekelijk zijn voortdurende vindingrijkheid, onuitputtelijke creativiteit, hardnekkige vastberadenheid en oeverloze geduld zijn? Je ontdekt het op zaterdag 11 december. Zet je schrap voor een verrassende ‘tegen alle verwachtingen in’-verhalencarrousel als afsluiter van de eerste festivaldag!

Lees meer over Greg...

 

Andrew Parkinson (GB)

Klasbak! Geen beter woord om deze Britse allrounder met tonnen metier en vooral héél veel passie te omschrijven! Weliswaar mogen we hem op 11 en 12 december gewoon ‘Andy’ noemen, Andrew is wel de naam die prijkt op de ontelbare internationale onderscheidingen die de man al in ontvangst mocht nemen.

In onze contreien doet zijn naam niet bij iedereen meteen een belletje rinkelen, over het kanaal is hij alom bekend. Als natuurfotograaf, maar ook als graag geziene studiogast in talloze televisieprogramma’s. Wil de BBC een item brengen over natuurfotografie, dierenrechten of natuurbehoud, dan rinkelt de telefoon ten huize Parkinson...

Al jarenlang prijkt Andy hoog bovenaan ons verlanglijstje. De reden? Zijn pareltjes van storytelling! Beren voor de lens halen in Kamchatka? Andy trekt er geen twee weken maar jarenlang heen om ze langzaam in beeld te brengen. Van de dassen in de vallei om de hoek over de knobbelzwanen van Derbyshire tot de sneeuwhazen van Schotland: elk van zijn projecten rijpt geduldig.

Op zondag 12 december schotelen we je dan ook geen vluchtig zwembadwijntje voor als afsluiter van het festivalweekend, maar een heuse grand cru uit de Schotse highlands!

Lees meer over Andy...

 

Javier Aznar (ES)

 

Yessss! Wat waren we in de wolken toen deze razend getalenteerde Spaanse natuurfotograaf eindelijk toehapte! Allerminst een sinecure als je weet dat elke mail van Aznar begon met ‘Sorry, can’t answer. I am in the jungle for some months’… De jungle, dat is Yasuni National Park in Equador.
Javier, overigens bioloog van opleiding, verloor er zijn hart aan de duizenden soorten die er huizen in de schaduw van het immense gebladerte en van de ontelbare lagunes. Zo ongerept en fascinerend, volgens hem vind je het nergens anders dan hier!

Als ‘conservation photographer’ in hart en nieren wil hij met zijn unieke beelden dan ook het belang van natuurbehoud onderstrepen én aanscherpen.

De toonaangevende internationale wedstrijden opsommen waarin hij al in de prijzen viel? Onbegonnen werk! Maar als we er toch ééntje mogen uitpikken: in 2018 sleepte Aznar de ‘Portfolio Award’ in de wacht van de prestigieuze BBC Wildlife Photographer of the Year Contest. Winnen met een portfolio, dan ben je gewoon wereldklasse. Punt.

Kortom: zet je schrap voor storytelling van de bovenste plank! Afspraak op zondag 12 december voor zijn lezing ‘Rainforest Souls’.

O ja, hij wordt meteen gevolgd door Andrew Parkinson – nog zo’n icoon – die het ijzingwekkende relaas brengt van de sneeuwhazen op de barre vlaktes van Schotland. We kijken nu al uit naar deze wondere wereld van fotogenieke tegenstellingen!

Lees meer over Javier...


Fortunato Gatto (IT / GB)

Acteur, couturier, schrijver of schilder. Het rijtje beroepen waaruit je gewoon moét kiezen als jouw naam ‘Fortunato Gatto’ is. Niets van dat alles. Fortunato werd natuurfotograaf.

En laat nu net dat atypische zo typisch zijn voor deze Italiaanse natuurfotograaf. Terwijl haast iedereen ervan droomt om een nieuw leven te beginnen in La Bella Italia, verruilde Gatto in 2007 het zonnige zuiden voor het druilerige Schotland. Geef de man ruige vergezichten, ongerepte natuur en weerbarstig weer en hij weet met zijn geluk geen blijf… Fortunato is dan ook een hardleerse romanticus die in het Schotse hoogland niet alleen zijn liefde voor de natuurfotografie hervond, maar die er ook trouwde met zijn grote liefde – in een kilt uiteraard…

Voor wie de prestigieuze internationale natuurfotografiewedstrijden volgt, is Fortunato Gatto geen onbekende. De voorbije jaren springt hij immers in het oog als de rijzende ster die almaar meer podiumplaatsen in de wacht sleept.

Sleutel tot zijn succes is de sfeer die opspat uit elk van zijn beelden. Als geen ander weet hij immers de weersomstandigheden optimaal te benutten om een specifieke sfeer te scheppen. Een meticuleuze en methodische voorbereiding is voor Fortunato dan ook essentieel om op het terrein de best mogelijk resultaten te boeken. Zo kan je immers snel werken en verlies je geen kostbare tijd op het moment dat het licht even goed zit. 

Noteer alvast jouw afspraak met deze Schotse Italiaan op zaterdag 11 december! Fortunato doet je dan niet alleen praktische tips aan de hand – want hoe fotografeer je in godsnaam bij windsnelheden van 130 kilometer per uur? – hij geeft je beslist ook bakken inspiratie. Of zoals hij het zelf stelt: ‘Als je beter wil worden, is elke fout een ontdekking’. Romanticus 2.0, zeg niet dat we jou niet gewaarschuwd hebben…

Lees meer over Fortunato...

 

Jan Leßmann & Hermann Hirsch (DE)

Piepjong zijn ze, deze ‘wonderboys’ van de Duitse natuurfotografie. Anders dan de doorsnee tiener, crashen ze om 4 uur ‘s ochtends niet na een zwaar feestje maar springen ze monter op de fiets om te gaan fotograferen.

En hoewel ze amper 10 jaar in de weer zijn met fotograferen, zie je hun beelden al opduiken in talloze internationale fotografiewedstrijden, magazines en kunstgalerijen.

De spitsbroeders trekken er samen op uit richting Scandinavië en Schotland maar brengen met evenveel overtuiging het creatieve relaas van ongewone ontmoetingen in hun achtertuin. Daarbij vinden ze elkaar niet alleen in hun onconventionele manier van kijken, ze vullen elkaar ook nog eens prima aan.

Het resultaat is een fantastische tandem die nu al bejubeld wordt door gerenommeerde natuurfotografen omwille van hun creatieve en opvallend minimalistische stijl.

Het mag dan ook niet verbazen dat ze op het Lowland Photo Festival een lezing met de titel ‘Serenity’ brengen. Want hoe creëer je zoveel minimalisme? En wat dan met de emotie, hoe verlies je die niet uit het oog? Het antwoord op deze en een heleboel andere vragen op zaterdag 11 december!

Lees meer over Jan...
Lees meer over Hermann...

 

Geurt Besselink (NL)

De Nederlandse natuurfotograaf Geurt Besselink staat zowat synoniem voor de heerlijkste natuurbeelden van de Veluwe. Van de Posbank tot het Hulshorsterzand: Geurt kent één van de meest iconische natuurgebieden van Nederland als zijn broekzak. 

Van de desolate en verlaten Veluwe tijdens de wintermaanden over de bedrijvige lentedrukte boordevol biggetjes en reekalfjes en de zonovergoten zomer van fleurige landschappen tot het herfstspektakel van de hertenbronst: elk seizoen weet zijn verwondering te wekken!

Dik 35 jaar Veluwe fotograferen heeft Geurt inmiddels op de teller staan. Zijn boek ‘Veluwe, onvergetelijke ontmoetingen’ was enkele jaren terug een instant succes. Een herdruk kwam er niet, wel een vervolg: ‘Veluwe, onverwacht weerzien’. Geurt komt zijn boek – vers van de pers – exclusief voorstellen tijdens het Lowland Photo Festival.

Ook struinen over de Veluwe? Mis dan zijn lezing op zondag 12 december niet. O ja, wolven uiteraard inbegrepen!

Lees meer over Geurt...

 

Marijn Heuts (NL)

Noblesse oblige: de tradtitie wil dat elke feestelijke bekendmaking van de finalisten van de Lowland Photo Contest wordt voorafgegaan door een lezing van de titelhoudende Lowland Photographer of the Year. Op zaterdagmiddag 11 december schittert ‘LOWPOTY’ Marijn Heuts dan ook op het podium!

Marijn kaapte de hoofdprijs weg met een spannend beeld van een bever bij nacht. Geen knager vol in beeld, maar nog net een staart van de vermoedelijke dader die als een dief in de nacht de ‘crime scene’ verlaat. Je wordt zo meegezogen in de eerste aflevering van CSI Limburg!

Het stond overigens in de sterren geschreven dat Marijn Heuts ooit de felbegeerde titel van Lowland Photographer of the Year mee naar huis zou nemen. Tijdens de voorbije 5 jaar ging hij immers steevast aan de haal met tot 10 procent van alle finaleplaatsen! Je moet al een verdomd goed en zeer veelzijdig fotograaf zijn om met 1 of 2 promille van de inzendingen tot 10 procent van alle finaleplaatsen weg te kapen. En vooral: je moet een ongelooflijk stevig wedstrijdgevoel hebben om met een handvol beelden zoveel prijzen te pakken.

Zijn winnende beeld ontstond toen Marijn – na enkele vruchteloze en bibberkoude nachtelijke sessies met een op afstand bediende camera en flitsers – besloot om een cameraval in te zetten. Ondertussen werkte hij naarstig verder aan zijn beverproject. We zijn dan ook razend benieuwd naar de heerlijke beelden die hij sindsdien kon verzamelen. Je ontdekt ze exclusief tijdens zijn lezing ‘Waar een wil(g) is, is een weg’!

Een niet te missen lezing! Niet in het minst omdat Marijn behalve de titel van ‘LOWPOTY’ ook wel eens die van meest grappige Nederlandse natuurfotograaf op zijn naam zou kunnen schrijven. Hoewel ook hier de concurrentie moordend is; Marijn zal ongetwijfeld de hete adem van de even hilarische LOWPOTY’s Henri van Vliet en Arno ten Hoeve in de nek voelen…

Lees meer over Marijn...

 

Karl Van Ginderdeuren & Pieter-Jan D'Hondt (BE)


In de categorie 'speciale projectjes' gooien Karl Van Ginderdeuren en Pieter-Jan D'Hondt al jarenlang hoge ogen. Dit olijke duo boezemvrienden deelt niet alleen de passie voor natuurfotografie, ze hebben ook allebei een diploma biologie op zak. Karl verloor zijn hart aan de mariene biologie, de liefde voor de arctische biologie deed Pieter-Jan dan weer belanden aan de universiteit van Longyearbyen op Svalbard - oftewel Spitsbergen. Enkele jaren geleden brachten ze op het Lowland Photo Festival al ‘Expeditie Svalbard’, hun roadmovie richting het gletsjerblauwe Svalbard.

‘The boys are back in town’ met meer dan bijzondere, exclusieve beelden waar ze de voorbije jaren in alle stilte aan gewerkt hebben.

Zo vond je hen op zaterdag niet in de plaatselijke Ikea maar aan de keukentafel, samen gezellig infrarood sensoren in elkaar knutselend. De inzet: de meest schuwe zoogdieren – zoals de wilde kat – voor de lens halen!

Eén probleem: hoe combineer je een drukke baan en een gezin met elk weekend richting afgelegen natuur trekken? Not... Vandaar dat ze besloten de hele mikmak gewoon te automatiseren. Een technisch hoogstandje dat de beide bollebozen op zaterdag 11 december graag uit de doeken komen doen tijdens hun wildlife-lezing mét hoog Star Wars-gehalte. Voor de liefhebbers van high-speed fotografie, cameraval-fotografie, flitsers en groothoek-objectieven!

Lees meer over Karl...
Lees meer over Pieter-Jan...

 

Johannes Klapwijk (NL)

Voor dag en dauw op, in de stilte van de natuur en met alleen de opkomende zon als bondgenoot, liggen wachten voor een opwarmende libel: het maakt Johannes intens gelukkig. Zijn libellenhart maakt ook wel eens een zijsprongetje richting vlinders, bloemen, vogels en landschappen die verwondering oproepen.

Zo komt het dat Johannes je de ene keer trakteert op een extreme close-up van een smaragdlibel, de andere keer kijk je dan weer de ogen uit op een adembenemend beeld van een grutto pootjebadend in een wit tapijt van rijp. Kortom: hij weet als geen ander de variatie van elk seizoen te vangen in intrigerende beelden die één ding gemeen hebben: een verslavend sfeertje!

Heerlijk ijzig ochtendlicht en een legertje dauwdruppels helpen uiteraard een handje, maar Johannes speelt ook met perspectief en abstractie. Zo moet je af en toe verdomd goed kijken: een libellenvleugel lijkt immers soms vaker op een glas-in-lood of houtsnijwerk.

Hoe speel je met het fascinerende, vervreemdende effect van extreme close-up? Hoe breng je de ‘tijdelijke diamantjes’ het beste in beeld? En hoe maak je de juiste keuze in de zee van bokeh-variaties? Johannes Klapwijk verklapt het je op zaterdag 11 december tijdens zijn lezing ‘Eigenwijze macrofotografie’!

Lees meer over Johannes...

 

Thomas Vanpuymbroeck (BE)

Ga je een dagje struinen door de prachtige 19de eeuwse Zoo van Antwerpen, dan maak je een goeie kans om er onderwaterfotograaf Thomas Van Puymbroeck tegen het lijf te lopen in het adembenemende aquarium. Niet als bezoeker, Thomas strikte er zowaar de droomjob van elke onderwaterfotograaf!

Hoewel al jarenlang gefascineerd door het leven onder water, kreeg hij de smaak van de onderwaterfotografie pas te pakken toen hij een duikcursus volgde voor zijn werk. Al na enkele duikbeurten wist hij het wel zeker: onderwaterfotografie zou zijn manier worden om de wonderen van de onderwaterwereld te tonen! Uiteraard is er de – haast letterlijke – ongeziene schoonheid, maar er is eveneens het besef dat deze verborgen wereld dringend bescherming verdient. Van ‘zijn’ Oosterschelde tot de tropische wateren: samen met zijn echtgenote trekt hij de wereld rond, op zoek naar de meest unieke duikplekken. 

Gebeten door haaien, neemt Thomas je tijdens het Lowland Photo Festival mee op een fascinerende onderwatertrip richting de witte haaien in Zuid-Afrika en de walvishaaien en voshaaien in de Filippijnen. Jaarlijks worden miljoenen haaien gedood – uit pure angst of voor lucratieve consumptie. Nochtans spelen ze als toppredator een sleutelrol in ongeveer elke oceaan. Zo houden ze immers zowel de visbestanden als de ecosystemen gezond en sterk. Of om het met een boutade van Thomas te zeggen: ‘Alleen een oceaan vol haaien, is een gezonde oceaan’.

Op zondag 12 december geniet je niet alleen van Thomas’ waanzinnige beelden van deze iconische soort, hij gaat ook dieper in op het wankele evenwicht tussen economie en natuurbehoud. Kan ecotoerisme het verschil maken voor de bedreigde haaien? Of is het toch niet zo zuiver op de graat?

Lees meer over Thomas...

 

Hans Schot (NL)

Wat als je in het hoofd van Hans Schot zou kunnen kijken? Je zou er naar eigen zeggen chaos aantreffen. Erg veel chaos. Het geheugenkaartje in Hans’ hoofd loopt dan ook sneller vol dan dat in zijn camera.
Spelen met die chaos werd inmiddels zijn handelsmerk. De één vindt dat het heerlijke beelden oplevert, de ander grijpt naar de aspirine want krijgt stekende koppijn van zoveel kaleidografie.

Waar de meerderheid van de natuurfotografen doelgericht – want met een afgebakend beeld in gedachten – de natuur intrekt, wentelt Hans zich helemaal in het moment. Serendipiteit – net datgene vinden wat je niet zocht – draagt hij dan ook hoog in het vaandel.

Een beeld niet bewust maken, het is een subtiele kunst waarin ‘multi-exposure’ en ‘initial camera movement’ fijntjes ingezet worden om abstracte beelden te bekomen. Het is de camera die zorgt voor verrassende vondsten in een nieuwe realiteit. Of het dan nog iets met natuurfotografie te maken heeft? De vraag is volstrekt irrelevant voor Hans. Fotografie is immers een gevoelsreis waarin beleving en vrijheid centraal staan.

Hoe fotografeer je een essentie die je niet kan zien? Waarom loopt Hans Schot al 6 jaar met zijn camera te slingeren? En hoe draagt een broodje kaas bij tot creatievere beelden?

Je ontdekt het op zaterdag 11 december! Zet je alvast schrap voor één van de meest prettig verontrustende lezingen van het jaar...

Lees meer over Hans...

 

Erik Willaert (BE)

We vallen in herhaling als we zeggen dat het fijn is om gevestigde namen naar het Lowland Photo Festival te halen, maar dat het nog net een tikkeltje spannender is om een ‘wit konijn’ voor het voetlicht te laten treden. Enter Erik Willaert!

Geen professioneel natuurfotograaf dus maar – zoals de meerderheid van ons publiek in de zaal – een gepassioneerd natuurfotograaf die ‘tussen de soep en de patatten’ zijn hobby uitoefent. Eeuwig schipperend tussen werk en gezin, toch wat tijd bij elkaar trachten te schrapen om eropuit te trekken met het fototoestel. Rings a bell?

Gelukkig weet hij zich gezegend met een dijk van een natuurgebied om de hoek: de Kalmthoutse Heide! Wanneer iedereen nog in dromenland verkeert, ligt hij er al plat op de buik te wachten op het gouden ochtendlicht dat hij in elk beeld zo prachtig weet te vatten.   
Kijk er zijn rijkgevuld portfolio eens aan op na: er is nauwelijks een onderwerp te bespeuren of Erik wist het te omgeven door die magische goudgele ochtendgloed. Licht en tegenlicht zorgen voor zachte en sfeervolle achtergronden en zetten zo elke geportretteerde soort op het hoogste schavot.

Kom deze ‘goudzoeker’ ontmoeten op zondag 12 december! Uiterst herkenbare verhalen over hinkstapspringen tussen job, familiefeesten en fotografiehutten inbegrepen!

Lees meer over Erik...

 

Paul Oostveen (NL)

Te land, ter zee en in de lucht. Dat laatste vooral sinds enkele jaren want Paul Oostveen heeft zijn hart helemaal verloren aan de dronefotografie!

Het begon allemaal in 2014 toen Paul samen met zijn partner Annie richting IJsland trok – hun favoriete reisbestemming omwille van de steeds afwisselende en ongerepte landschappen – om er een helikoptervlucht te maken naar de meest impressionante vulkaanuitbarsting van de laatste 250 jaar. Het zien van de uitbarsting en het voelen van de hitte maakte dan wel een enorme indruk op Paul, het was vooral de vlucht erheen die een echte ‘eyeopener’ was. Eens je de aanblik van IJsland vanuit de lucht gezien hebt, wil je het ook vanuit de lucht fotograferen.

Aangezien het huren van een helikopter met piloot niet echt goedkoop is, besloot Paul zich te verdiepen in de wereld van de cameradrones. Al gauw bleek dat drones behalve betaalbaar ook enorm handzaam zijn én ook nog eens keigoede beelden opleveren. De beslissing was snel genomen: enkele weken later maakte Paul met zijn spiksplinternieuwe drone al de eerste foto’s boven Nederland.

Paul was meteen overdonderd door de verrassende beelden die zijn eerste dronevlucht opleverde. Een cameradrone biedt je dan ook een geheel nieuw perspectief op de wereld om ons heen. Hoewel de groothoeklens je in staat stelt om landschappen en opvallende details in beeld te brengen, toch moest Paul alle compositieregels vanaf nul opnieuw uitvinden.

Tijdens zijn lezing ‘Verrassingen vanuit de lucht’ neemt hij je mee in deze zoektocht naar vormen, patronen en kleuren. Uiteraard toont Paul niet alleen zijn mooiste beelden, hij laat ook zien hoe je zo’n drone bestuurt, hoe je een tikkeltje extra creativiteit toevoegt door bijvoorbeeld lange sluitertijden te realiseren vanuit de lucht, hoe je kan vliegen met een drone zonder de natuur te verstoren... En wat betekenen de nieuwe Europese regels nu voor jou in de praktijk?

Annie en Paul zijn al jarenlang trouwe en graag geziene bezoekers van talloze festivals zoals het Lowland Photo Festival. We zijn dan ook bijzonder blij dat we Paul voor een keertje niet in de zaal maar zowaar op het podium mogen verwelkomen!

Lees meer over Paul...

 

 

Ontdek het lezingenprogramma
Zeker zijn van jouw zitje? Bestel dan alvast jouw tickets voor het lezingenprogramma!
Lees meer over de grootse natuur- & fotografiebeurs
Exposities natuurfotografie met onder andere de finalisten van de Lowland Photo Contest 2021
Neem deel aan onze Lowland Photo Contest, de grootste natuurfotografiewedstrijd van de Lage Landen!
Het Lowland Photo Festival praktisch - openingsuren & bereikbaarheid
Onze vrijwilligers & partners

 

Een vraag of suggestie? Of wens je op de hoogte blijven? Mail even naar lowland@landschapvzw.be.
Je ontvangt dan de Lowland-nieuwsbrief, zo verneem je alle nieuws over het Lowland Photo Festival als eerste!

   

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg