Wandel- en fotoreis in Exmoor National Park i.s.m. STARLING (VOL)

Datum: 
zaterdag, 13 augustus 2022 tot zondag, 21 augustus 2022
Locatie: 
Exmoor National Park, nabij Lynton, ZW Engeland

Foto: Sandy Spaenhoven

Exmoor National Park is een nog weinig bekend en dus ongerept stuk topnatuur in Zuidwest-Engeland. Je kan er met Landschap vzw en Starling naartoe voor 9 dagen heerlijk genieten van alles wat de natuur hier te bieden heeft. In Exmoor National Park waan je je meermaals per dag in een idyllisch sprookje. Uitgestrekte heide, glooiende graslanden, eeuwenoude bomenlanen, een grillige kustlijn, vredig grazende schapen met massieve heuvellandschappen op de achtergrond, de wilde Exmoorpony’s, …

Overweldigende kleurenpracht

Niet toevallig kiezen we voor een reisperiode waarin de purperen heide volop in bloei staat. De kleurenpracht in Exmoor is ’s zomers ronduit overweldigend. Dit natuurgebied, dat deels in Somerset en deels in Devon ligt, heeft één van de meest wilde en meest ongerepte kustlijnen van Engeland. Je vindt er de hoogste kliffen van het Britse vasteland, met als recordhouder de Great Hangman van 244 meter hoog.

Alleen op de wereld

Langs de kuststrook kan je 55 kilometer lang genieten van prachtige vergezichten op purperen heuvels, kustpanorama’s, de langst beboste kustlijn van Groot-Brittannië en prachtige rotsformaties zoals de Valley of Rocks. Wie de afdaling langs steile kliffen trotseert, wordt beloond met een ruig keienstrand waar je je in het gedruis van de beukende golven even alleen op de wereld waant.

Idyllische beekjes met tegendraadse zalm

Meer landinwaarts ligt een plateau met glooiende heidevelden dat nauwelijks bebouwd en bewoond is. Dit plateau wordt doorsneden door steile en dichtbeboste valleien waar je heerlijk kan wandelen langs snelstromende beekjes en watervalletjes. Na jaren in zee geleefd te hebben, zwemt de zalm ook nog altijd - tegen de stroom in - terug naar zijn geboorteplek in de rivieren de Exe en de Barle.

In het oosten van Exmoor kan je zowel vanop het strand als vanaf de heide- en landbouwvelden Dunkery Beacon bewonderen, het hoogste punt van het nationaal park. Gehuld in een paarse heidegloed steekt het 519 meter boven zeeniveau uit. Het 360° panorama op de top is de klim méér dan waard.

Foto: Hans Debruyne

Wilde oerpony’s en edelherten

Overal in het gebied leven Exmoorpony’s. Net zoals het Przewalskipaard en de Poolse konik behoort de Exmoorpony tot de laatste rassen van wilde oerpony’s. Deze sterke pony’s leven in halfwilde kuddes en lopen vrij in de natuur rond. Tijdens onze wandelingen ontmoeten we ze gegarandeerd. Naar schatting leven er ook zo’n 3.000 edelherten in het park. Voor de hertenbronst zijn we te vroeg, maar met wat geluk kruisen toch enkele exemplaren ons pad.

De hoogste boom, de helderste sterren 

In Exmoor groeien planten die nergens anders ter wereld voorkomen, waaronder twee soorten meelbessen. Beuken groeien er op grotere hoogte dan elders in Groot-Brittannië en ook de hoogste boom van Engeland - een Douglasspar - staat in Exmoor. Ook aan zogenaamde ‘ancient trees’ is het park rijk. Exmoor National Park ontving in 2011 - als eerste in Europa en als tweede in de wereld - de onderscheiding ‘International Dark Sky Reserve’, vanwege zijn uitzonderlijk heldere sterrenhemel.

Getuigen van een rijk verleden

In Exmoor vind je de sporen van 8.000 jaar ontwikkeling terug, zoals grafheuvels op bergkammen, unieke prehistorische stenenformaties, Romeinse forten op kliftoppen, goed bewaard gebleven middeleeuwse dorpjes en een indrukwekkend industrieel erfgoed uit de Victoriaanse tijd. Tijdens onze reis zullen we zeker ook een bezoek brengen aan een authentiek theehuis.

Reisgidsen op maat van Landschap vzw

Voor deze unieke natuurbelevingsreis kunnen we een beroep doen op het gezellige koppel Sandy Spaenhoven en Hans Debruyne. Als vaste vrijwilligers van Landschap vzw gingen zij Exmoor meerdere keren uitgebreid verkennen om deze reis goed voor te bereiden. Met de geslaagde reizen in de zomers van 2018 en 2019 is de ervaring van de gidsen nog verder gegroeid. De editie 2022 kan dus alleen maar even succesvol worden! Voor alle duidelijkheid: de edities van 2020 en 2021 konden niet doorgaan omwille van de dan geldende coronamaatregelen.

Foto: Sandy Spaenhoven

Accommodatie en vervoer

We overnachten in één van de mooiste B&B’s van Exmoor. Gebouwd in de 19de eeuw, straalt het prachtige Georgiaanse gebouw veel karakter en charme uit. Emma en Michael, onze gastvrouw en -heer, verwennen ons dagelijks met een ‘English breakfast’ of  een continentaal ontbijt. We hebben de hele accommodatie voor ons alleen!

We verplaatsen ons in comfortabele minibussen en verder te voet: wandelen geblazen! De opstapplaatsen voor de heenreis zijn voorzien langs de as Gent - Brugge - Nieuwpoort - De Panne, maar die kunnen nog worden gewijzigd in functie van het deelnemersveld.

Wandelen, natuurbeleving en fotografie: voor elk wat wils!

De focus van deze reis ligt op natuurbeleving tijdens korte en langere wandelingen. We maken afwisselende (halve) dagtochten over de uitgestrekte moors en langs de grillige kust. Gezien de schoonheid van het gebied, zal het geen verrassing zijn dat niet minder dan vier langeafstandswandelingen Exmoor National Park doorkruisen. Het ‘South West Coast Path’ - het langste wandelpad van Groot-Brittannië - is hiervan wellicht het bekendste en start in Exmoor. Vanzelfsprekend zullen we de mooiste stukjes van deze wandelroutes verkennen tijdens onze reis.

Onderschat de hoogteverschillen niet: de ‘gently rolling hills’ zijn immers stevige kuitenbijters! Zelfs bij korte wandelingen overbruggen we meestal hoogteverschillen van minstens 100 à 200 meter. De beloning is weliswaar navenant: achter elke inspanning ontvouwt zich telkens opnieuw een indrukwekkend landschap om bij weg te dromen.

Uiteraard passen we ons aan aan de interesse van elke deelnemer. We hebben de keuze uit zeer diverse wandelingen en activiteiten. Sowieso zullen we veel samen op pad zijn, maar met wat overleg is het ook mogelijk om samen met één van de reisbegeleiders een fotografie-activiteit in te bouwen om de purperen gloed van de heide of een desolaat strandje in beeld te brengen. Om maar een voorbeeld te noemen, want zowel qua macro- als landschapsfotografie zijn de mogelijkheden eindeloos.

Foto: Sandy Spaenhoven

Klimaat: augustus in Engeland

In augustus kent Engeland zeer uiteenlopende weersomstandigheden. Daarom is het aangewezen om voorzien te zijn op een warme zomerdag, maar evengoed op frisse, winderige en natte weersomstandigheden. Stevige wandelschoenen, kledij opgebouwd uit verschillende lagen en een water- en winddichte jas en regenbroek kunnen wonderen doen!

Reisschema / dagindeling

13/08: heenreis Gent (opstapplaats) - Duinkerken - Lynton. Op de vertrekdag rijden we met minibusjes naar de ferry in Duinkerken – overtocht naar Dover – transfer naar het gezellige stadje Lynton.

14-19/08: Excursies in Exmoor National Park. Een wisselend programma afhankelijk van de weersomstandigheden! Let op: deze reis is vooral geschikt voor de wandelende natuurgenieter. Er is zeker ook tijd voor fotografie, maar er moet ook gewandeld worden. Elke avond dineren we in één van de vele pubs van Lynton, op wandelafstand van de accommodatie. 

20/08: terugreis van Lynton naar Dover - overnachting in Dover. Onderweg strekken we de beentjes in Stonehenge; de toegangsprijs voor een bezoek aan Stonehenge is inbegrepen in de boeking.

21/08: terugreis Dover - Duinkerken - Gent. In overleg kunnen we nog een excursie maken langs de krijtrotsen van Dover alvorens we de oversteek maken.

Foto: Sandy Spaenhoven

Aantal deelnemers: 11 + 2 reisleiders

Prijs

Basisprijs: 1.810 euro voor leden van Landschap vzw, 1.835 euro voor niet-leden. In deze prijs zijn inbegrepen: vervoer met minibusjes heen & terug vanuit Gent en eventuele andere verzamelplaatsen in Vlaanderen, alle vervoer ter plaatse, 9 dagen/8 nachten in B&B op basis van tweepersoonskamers, middagpicknicks en avondeten, alle excursies en reisbegeleiding, toegang tot Stonehenge. De prijs is exclusief private aankopen en consumpties.

Singles en single-optie

We zijn graag bereid om single kandidaten van hetzelfde geslacht met elkaar in contact te brengen om te bekijken of ze een kamer kunnen delen. Kies je ervoor om een tweepersoonskamer alleen te gebruiken, dan betaal je een toeslag van 315 euro; kruis in dat geval bij inschrijving de single-optie aan. Er is één kleinere kamer beschikbaar voor een single met een verlaagde toeslag van 205 euro.

Noteer dat leden van Landschap vzw een korting van 25 euro per persoon genieten! Nog geen lid? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting (die geldt per persoon!) op deze reis.

Inschrijven

Inschrijven doe je uitsluitend via deze link op de website van Starling.

Meer info

Voor meer info mag je contact nemen met het kantoor van Starling natuurreizen via contact@starlingreizen.be, of je mag contact nemen met Landschap vzw: info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos). We beantwoorden al jouw vragen omtrent kamerindeling, deelnemen als single, etc.

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg