Workshop 'Nachtfotografie' op De Groote Heide met Bob Luijks

Datum: 
zaterdag, 28 oktober 2017
Locatie: 
De Groote Heide, op de grens van Hamont-Achel (B) en Heeze-Leende (NL)

Foto: Bob Luijks

Op zaterdag 28 oktober organiseren Landschap vzw en natuurfotograaf Bob Luijks een workshop 'Nachtfotografie' in het prachtige decor van natuurgebied De Groote Heide, op de grens tussen Hamont-Achel (B) en Heeze-Leende/Valkenswaard (NL), bij de Achelse Kluis. En nee, niet alle foto's zullen helemaal zwart zijn...

De zonsondergang is bij veel fotografen het favoriete moment van de dag. Met de zonsondergang houden de mogelijkheden echter nog niet op. Laat je verrassen door de schoonheid van het duister!

Natuurlijk starten we ruim voor zonsondergang, zodat we het mooie licht optimaal meepakken. Maar ook daarna gaan we door. De intense kleuren van het laatste licht vormen de start van de nacht. Intense kleuren, mysterieuze silhouetten en fonkelende sterren, allemaal komen ze voorbij tijdens deze workshop. Wanneer het nagenoeg helemaal donker is, gaan we kijken hoe we met hulplicht elementen in het landschap kunnen uitlichten. Uiteraard staan we ook stil bij de sterrenhemel. Bob Luijks is co-auteur van het Praktijkboek 'Weer, nacht en natuurverschijnselen' en weet dus als geen ander hoe je een 'startrail' maakt... 

Programma

We starten bij het late middaglicht en zien hoe de intensiteit en kleur hiervan razendsnel veranderen. Onder de zonnige hemel is ook het moment om nog even te genieten van een zelf meegenomen broodje, want daarna moeten we echt aan de slag. Voor ons oog wordt het snel donker; de camera is echter veel langer in staat de naweeën van de dag vast te leggen. We spelen met de diepe tinten die de lucht nu heeft. Ondertussen verschijnen de eerste sterren aan de hemel en kunnen we daarmee aan de slag. Hoe krijg je stipjes of juist sterrensporen? Van de omringende bomen maken we dankbaar gebruik om er iets bijzonders mee te doen. Hoe, daar kom je tijdens de workshop vanzelf achter.

Omdat een sterrenhemel onmisbaar is voor deze workshop, gaat hij alleen door bij helder weer. Is het bewolkt, dan volgt zo snel mogelijk een nieuwe datum.

Voor wie?

Deze workshop is voor iedereen geschikt. De te lopen afstanden zijn beperkt. Enige basiskennis van de camera en begrippen als diafragma zijn gewenst.

Duur: 17u-21u

Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 10

Prijs: De normale prijs voor deze workshop is 66 euro, maar leden van Landschap vzw krijgen 10% korting en betalen dus 59,40 euro! Koffie en thee met wat lekkers zijn inbegrepen, evenals een reader na afloop (pdf). Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op de workshop!

Inschrijven: aanmelden via deze link. Ben je lid of nieuw lid van Landschap vzw, dan heb je dus recht op korting. Vermeld wel even je lidnummer bij inschrijving! Als je pas lid bent geworden, vraag je snel even een mailbevestiging van je nieuwe lidmaatschap bij info@landschapvzw.be.

Mee te nemen:

  • Kleren die vies mogen worden en die je warm houden (denk ook aan handschoenen)
  • Spiegelreflexcamera of systeemcamera
  • Alle objectieven zijn geschikt
  • Statief (is echt een must) en draadontspanner (indien in bezit). Een statief kan je eventueel gratis ontlenen tijdens de workshop.
  • Zaklamp, eventueel hoofdlampje
  • Lunchpakket, wat te drinken
Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg