Basiscursus natuurfotografie met Sandy Spaenhoven in Hasselt

Datum: 
woensdag, 21 februari 2024 tot woensdag, 20 maart 2024
Locatie: 
Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 in BE-3500 Hasselt.

In 2024 organiseren Landschap vzw en natuurfotografe Sandy Spaenhoven complete basiscursussen natuurfotografie in Brugge, Gooik, Bornem en Hasselt. Hieronder lees je de details voor de cursus in Hasselt. Klik hier voor alle info over de cursus in Brugge, klik hier voor alle info over de cursus in Gooik, klik hier voor alle info over de cursus in Bornem.

Deze 7-delige cursus is ideaal voor fotografen die zich willen verdiepen in natuurfotografie. Je leert hier de basisprincipes van fotografie en hoe je ze toepast in de natuurfotografie. Eens je deze theorie en praktijk beheerst, leer je in de volgende lessen hoe je planten, dieren en landschappen in beeld brengt. De workshops leren je de principes toepassen in de praktijk. We leggen de nadruk op techniek, compositie en creativiteit.

Met deze cursus wil Sandy jou een stevige basis bijbrengen. 

Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Je leert uit theorie, praktijk en het bespreken van jouw eigen foto’s en die van jouw medecursisten.

Leslocatie

De theoretische lessen worden gegeven in Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 in BE-3500 Hasselt.. Er is een grote parking voor de deur. Het treinstation bevindt zich op 15 minuten wandelen.

Voor de praktijklessen heeft de regio een zee aan natuurgebieden in petto die tal van mogelijkheden bieden!

CURSUSINHOUD

Basisbegrippen
 
- Fotografie
- Bestandsformaat (JPEG versus RAW)
- Witbalans
 
Materiaal
 
- Camera's (beeldresolutie, beeldsensor, soorten digitale camera's,...)
- Objectieven (soorten objectieven)
- Statieven en stafiefkoppen
- Flitsers
- Filters
- Fototassen
 
Belichting
 
- Basisbeginselen van belichting: diafragma, sluitertijd en ISO
- Belichtingsdriehoek: hoe verhouden diafragma, sluitertijd en ISO zich t.o.v. elkaar?
- Een foto correct belichten
- Belichtingscompensatie
- Interpretatie van het histogram
 
Compositie
 
- Wat is compositie?
- Compositieregels
 
Beeldbewerking
 
- Korte introductie beeldbewerking
- Korte demo Lightroom
 
Een aantal nuttige apps i.f.v. natuurfotografie
 
Oefenen op locatie (3 praktijklessen) 
 
Beeldbespreking (tijdens 3 theorielessen)

Zinkviooltje - foto: Sandy Spaenhoven

Programma

De cursus bestaat uit 4 theorielessen op woensdagavonden (van 19u tot 22u) en 3 praktijklessen in het veld op zaterdagen (van 9u tot 12u30).

Les 1 : theorie - woensdag 21 februari (19u-22u)

Les 2 : praktijk - zaterdag 24 februari (9u-12u30)

Les 3 : theorie - woensdag 28 februari (19u-22u)

Les 4 : praktijk - zaterdag 2 maart (9u-12u30)

Les 5 : theorie - woensdag 13 maart (19u-22u)

Les 6 : praktijk - zaterdag 16 maart (9u-12u30)

Les 7 : theorie - woensdag 20 maart (19u-22u)

Foto: Sandy Spaenhoven

Voor wie?

Deze basiscursus gaat ervan uit dat je nog geen voorkennis hebt, of de algemene principes van fotografie nog eens wil opfrissen.

Sandy wil jou graag naar een hoger fotografisch niveau tillen. Haar hoofddoel is dat je na deze cursus een foto technisch perfect kan uitvoeren. Ze wil ook graag bereiken dat je onderwerpen creatief benadert, en dat je een interessante compositie kan maken. Tot slot krijg je een indicatie van hoe je foto's kan nabewerken en leer je dat je daarmee al rekening moet houden nog voor je de foto neemt.

Jij wil een kritische bespreking van jouw foto's om jezelf zoveel mogelijk groeikansen te bieden? Je wil een stevige basiskennis natuurfotografie en handvaten voor in het veld? Dan ben jij de ideale kandidaat om deze cursus te volgen!

Beschik je al over meer ervaring? Kan je als het ware jongleren met diafragma, sluitertijd en ISO waarde? Ben je al zo ervaren dat je een beeld ziet en de foto onmiddellijk kan nemen met de juiste instellingen en technisch correct uitgevoerd? Dat je weet met welke moeilijkheden je te kampen hebt bij digitale beeldverwerking en hoe je deze oplost? Dat je weet welk materiaal je nodig hebt, hoe je ’s ochtends vroeg een vlinder kan vinden, hoe je een ree benadert, hoe je een plant met een soft focus effect fotografeert? Dan beheers je al te veel voor deze cursus en is eerder een verdiepende workshop aanbevolen.

Scholeksters - foto: Sandy Spaenhoven

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 10

Prijs: De normale prijs voor deze cursus is 290 euro, maar leden van Landschap vzw krijgen 10% korting en betalen dus 261 euro! Ook een cursus is inbegrepen in de prijs. Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de fikse ledenkorting op de cursus.

Je kan slechts inschrijven voor de volledige cursus. Het is niet mogelijk aparte delen te volgen. Sandy wil jou gedurende een heel traject begeleiden. Het deelnamebedrag en het aantal lessen ligt dus vast. Wil je toch graag deelnemen en kan je één keer niet aanwezig zijn? Contacteer Sandy via sandyspaenhoven@gmail.com en jullie vinden vast samen een oplossing.

Inschrijven

Inschrijven voor deze cursus kan via info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos). Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je recht op korting. Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 27 euro per jaar; met een korting van 29 euro op de cursus verdien je het lidgeld dus meteen terug!

Foto: Sandy Spaenhoven

Goed om weten:

  • In de volgende jaren zal Sandy met Landschap vzw verdiepende workshops aanbieden die verder bouwen op de basiscursus.
  • Koop niets vooraf aan speciaal om deze cursus te volgen! In de cursus krijg je advies over welk materiaal geschikt is, welke merken zijn aanbevolen, wat je beter niet koopt...

Meer info: +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of info@landschapvzw.be

Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg