Bronstig Weekendje Veluwe - 'The Sequel'

Datum: 
zaterdag, 8 september 2018 tot zondag, 9 september 2018
Locatie: 
Veluwe, provincie Gelderland (NL)

Edelhert - foto: Rob Dijkstra

De natuur van de Veluwe is ronduit overweldigend. Naald- en loofbossen, uitgestrekte heidevelden en weidse zandverstuivingen wisselen elkaar af. De Veluwe is niet één aaneengesloten natuurgebied, maar een hele streek – een halve provincie groot – met tal van grote natuurgebieden en 2 nationale parken. De Veluwse landschappen herbergen een ongekende diversiteit aan planten- en diersoorten. Van parelmoervlinder tot edelhert, van heikikker tot das, van roodborsttapuit tot adder, van moeflon tot…

Op zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 organiseert Landschap vzw een heerlijk weekendje weg, met gemeenschappelijk vervoer (2 minibusjes) en één overnachting in een hotel in het hart van de Veluwe.

Het Bronstig Weekendje Veluwe bestaat in twee versies - 'The Original' en 'The Sequel' - met totaal verschillende programma's die elkaar niet overlappen, zodat je meerdere keren naar de Veluwe kunt terugkeren om telkens weer andere gebieden te bezoeken en andere waarnemingen te doen. Want de Veluwe is eindeloos verscheiden! De formule die we hier voorstellen, noemen we 'The Sequel' omdat we deze voor het eerst organiseren, nadat we eerder al talloze edities van 'The Original' verzorgd hebben en die ook dit jaar weer aanbieden op 15 & 16 september 2018. Voor een eerste kennismaking met de Veluwe zijn beide varianten even geschikt. Er is dus geen volgorde die je moet doorlopen. Je kiest gewoon een formule die je nog niet eerder gedaan hebt, op een datum die jou het best past.

Bronstig Weekendje Veluwe - The Sequel

Zaterdagochtend rijden onze busjes langs een aantal grote steden in Vlaanderen en Zuid-Nederland om iedereen op te halen, en zetten dan koers richting Radio Kootwijk, waar we al rond 10u aankomen. Daar worden we opgewacht door onze gids Rob Dijkstra. Rob zorgt voor koffie en thee, en eventueel kunnen we onze meegebrachte picknick al een eerste keer aanspreken. Meteen maken we een eerste wandeling.

Onvergetelijke vergezichten vergezellen ons tijdens een tocht over de Hoog Buurlose Heide. Het gebied is dan ook in meer dan één opzicht een absoluut hoogtepunt in het Veluwse landschap. De wandeling voert je door een glooiende heide met in het midden daarvan de majestueuze zendtoren van Radio Kootwijk. Die vormde in de eerste helft van de 20ste eeuw een cruciale communicatieverbinding tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Toen het radioverkeer via zeekabels tijdens de Eerste Wereldoorlog bedreigd werd doordat Japan letterlijk voor een ‘kink in de kabel’ zorgde, werd de roep groot naar een zendstation dat door middel van een lange golf-machinezender een verbinding zou leggen met het 12 000 kilometer verderop gelegen radiostation op Java. In 1920 kreeg de Amsterdamse rijksarchitect Julius Luthmann de opdracht om een hal te ontwerpen voor de radiozendapparatuur. Het resultaat was een imposante kathedraal, het allereerste volledig uit gewapend beton opgetrokken gebouw van Nederland. Deze prachtige art deco-tempel, vandaag beschermd als Rijksmonument, overschouwt als een sfinx het desolate landschap van zand en heide.

In de bossen ten oosten van de open heide ligt ietwat verscholen de pittoreske enclave van Hoog Buurlo met zijn historische schaapskooien en statige beukenlanen.

De hele tijd speuren we naar edelherten, everzwijnen en reeën, maar we zoeken ook tal van bijzondere vogels, onder meer raven.

Richting zuidwest blinkt het Kootwijkerzand, dat wedijvert met de Loonse en Drunense duinen voor de titel van grootste actieve zandverstuiving van West-Europa.

Zeker weten dat we hier zaterdag een goed gevulde wandeldag zullen beleven! Uiteraard houden we daarbij rekening met iedereen in de groep, maar een minimale conditie om pakweg 2 x 6 km te wandelen is wel nodig. Een tussenstop in de lokale horeca laat zich nu al voorspellen, want zo Bourgondisch zijn we wel...

Tegen de avond zoeken we een plek op - ergens op de Veluwe - waar veel wild te spotten is. Dat doen we bewust niet in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, om niet te overlappen met het programma van onze 'Original'-formule. We garanderen je dus een andere, heel rustige locatie! Daar blijven we tot de zon onder gaat.

Ten laatste rond 20u15 arriveren we in ons hotel. Na het inchecken en een korte opfrisbeurt gaan we om 20u45 aan tafel, gezellig met 22 Landschappers aan die ene hele grote tafel die het restaurant rijk is.

Na een korte maar verkwikkende nachtrust trekken we zondag al vroeg in de ochtend opnieuw op wildsafari. De exacte locatie maken we niet vooraf bekend, maar reken maar dat het er spannend én oogverblindend mooi zal zijn. Afspraak ter plaatse in het pikdonker, om 6u30. Dat betekent verzamelen om 6u aan de balie van het hotel... We maken een mooie ochtendwandeling, tot ongeveer 10u, en keren dan terug naar ons hotel om uitgebreid te brunchen.

De rest van de zondag brengen we door in De Loenermark, één van de mooiste terreinen van Stichting Geldersch Landschap. De heide met zijn prachtige jeneverbesstruwelen en verschillende heidesoorten, de schaapskudde met Veluwse heideschapen en de oude stuifduinen vormen hier hoogtepunten. Verder is de 1171 hectare grote Loenermark rijk aan grote zoogdieren, zoals edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. In dit unieke decor neemt Robin Kraaij ons mee voor een superboeiende excursie rond... kleine insecten en kriebelbeesten.

Bij een hapje en een drankje in de lokale horeca sluiten we ons weekend af, met de stellige belofte dat we in 2019 terugkeren om de rest van de Veluwe te ontdekken, want 2 dagen zijn véél te kort om een volledig beeld te krijgen van dit immense natuurgebied. Tegen die tijd zal Landschap vzw een derde variant van het Bronstig Weekendje Veluwe ontwikkelen.

We streven ernaar om de laatste deelnemer te droppen bij zijn wagen rond 20u30. De exacte route van de minibusjes laten we afhangen van de woonplaats van de (meeste) deelnemers.

Prijs: 170 euro per persoon voor leden van Landschap vzw. Niet-leden betalen 195 euro per persoon, maar het is goedkoper om eerst lid te worden voor 22 euro (het lidmaatschap geldt bovendien per gezin). Lid worden kan je meteen bij boeking van dit weekendje via de webshop, zie verder. Wil je een éénpersoonskamer in het hotel (eigenlijk een tweepersoonskamer voor jou alleen), dan betaal je een surplus van 30 euro.

In de prijs is inbegrepen: georganiseerd vervoer heen/terug en ter plaatse (vanuit grotere steden in Vlaanderen en Zuid-Nederland; route te bepalen op basis van de woonplaatsen van de deelnemers), 1 hotelovernachting zaterdagavond (op basis van een verblijf in tweepersoonskamer, tenzij je de single optie kiest), uitgebreid ontbijt/brunch op zondag, reisbegeleiding en alle activiteiten. Niet inbegrepen in de prijs: warme maaltijden (wél inbegrepen is de brunch op zondag!) en persoonlijke consumpties of aankopen.

Voor zaterdagmiddag eigen picknick meebrengen! Voor zaterdagavond wordt in overleg met de deelnemers een eenvoudige maaltijd (soepje + hoofdschotel + nagerecht) geregeld in het hotel rond 20u45; de richtprijs hiervoor is 21 euro p.p. zonder dranken. Deze maaltijd is niet in de prijs inbegrepen omdat er eventueel ook à la carte kan gegeten worden voor wie dat wenst. Wat maaltijden op zondag betreft, leert de ervaring dat na de zeer uitgebreide brunch niemand nog behoefte heeft aan een warme maaltijd voor de rest van de dag... Tijdens de namiddagwandeling in De Loenermark houden we wel een pitstop in de lokale horeca, waar we eventueel ook nog een kleine hap kunnen nuttigen.

Maximaal aantal deelnemers: 22

Er zijn permanent 2 of 3 gidsen-begeleiders aanwezig.

Inschrijven: dit weekend kan je uitsluitend boeken via de webshop van Landschap vzw. Je betaalt online en je ontvangt meteen een bevestiging van inschrijving. Wie nog geen lid is van Landschap vzw, kan in de webshop een lidmaatschap kopen en vervolgens het Bronstig Weekend boeken aan ledentarief (want dat is goedkoper).

Meer info: Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Nam je nog niet eerder deel aan een Bronstig Weekend van Landschap vzw op de Veluwe? Dan kan je ook overwegen om in te schrijven voor 'The Original' op 15 & 16 september 2018. Dat is een gelijkaardig weekend, maar met een ander programma, waarbij heel andere gebieden bezocht worden. Kies de datum die jou best past!

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg