Daguitstap naar De Blankaart - fluistervaren en zeearenden spotten (WACHTLIJST)

Datum: 
zondag, 28 april 2024
Locatie: 
Woumen-Diksmuide, West-Vlaanderen
Zeearend - foto: Wim Van Riet

UPDATE: deze daguitstap is helaas helemaal vol! Toch een kans maken om deze of een volgende keer mee te gaan? Laat het ons even weten door een mail te sturen naar activiteiten@landschapvzw.be!
 
In Woumen, deelgemeente van Diksmuide, vind je het natuurreservaat De Blankaart, een uitgestrekte vijver met omringend rietmoeras. De Blankaart heeft zijn naam niet gestolen: het gebied staat regelmatig helemaal ‘blank’, zeker in de winter. De Blankaart is dan ook het laagst gelegen deel van de IJzerbroeken, slechts 2,60 meter boven de zeespiegel. De kern van het natuurreservaat – 50 hectare open water en 40 hectare rietmoeras – is omringd door een lappendeken van bijna 300 hectare overstroombare hooi- en weilanden. De centrale Blankaartvijver ontstond tussen de 13de en de 16de eeuw door turfontginning. In de vijver monden 6 beken uit, die 6 000 hectare landbouwgrond uit de hogergelegen zandleemstreek ontwateren.
 
Fluisterboot - foto: Dirk Wybo

Vogels bij de vleet

De ondiepe Blankaartvijver vormt het kloppende hart van het natuurgebied. In het voorjaar biedt het rietmoeras onderdak aan tal van broedvogels. Tijdens een tochtje langs de plassen paraderen steevast aalscholver, meerkoet, waterhoen, wilde eend en fuut voor de lenzen van je verrekijker. Ook zeldzamere soorten als bruine kiekendief, rietgors, kleine karekiet, rietzanger, snor, cetti’s zanger en waterral halen hun hart op in de rietkragen van De Blankaart. De weilanden zijn dan weer een ideaal broedgebied voor kievit en grutto.  Alle West-Europese reigersoorten zijn hier al waargenomen: terwijl blauwe reiger, kleine zilverreiger, grote zilverreiger en kwak in De Blankaart broeden, verblijven woudaapje, koereiger, ralreiger, purperreiger en roerdomp hier occasioneel of als wintergast.

Roerdomp - foto: Patrick van der Putten

’s Winters kan je hier duizenden kolganzen, smienten en wintertalingen spotten. Wanneer de IJzerbroeken overstromen, kunnen de aantallen zelfs oplopen tot 20 000 en meer. De vogels komen uit Noord-Rusland, Nova Zembla of Spitsbergen. Ze vinden in en rondom De Blankaart een weids en open landschap dat hen overzicht en veiligheid biedt en drassige weilanden die perfect zijn als graas- en voedselgronden. Ook kleine zwaan, blauwe kiekendief en slechtvalk worden regelmatig gezien. De visarend bezoekt het gebied tijdens de voor- en najaarstrek. Daarnaast behoren steltkluut en dwergaalscholver tot de spectaculaire soorten die de laatste jaren in De Blankaart op bezoek waren. Tel daarbij nog eens de grote groepen kieviten, kemphanen en goudplevieren en we kunnen spreken van een vogelgebied van zeer groot belang! De Blankaart en zijn omgeving zijn dan ook beschermd als internationaal Ramsargebied en Europees Vogelrichtlijngebied.

De Blankaart vanop een zeearend-standpunt - foto: Westtoer

Broedende zeearenden!

De absolute kers op de taart van het natuurherstel in De Blankaart is de vestiging van een koppel zeearenden, die tijdens de voorbije winter besloten om een gigantisch nest te bouwen op het enige eiland in de grote Blankaartvijver. Met telescopen gaan we ze bekijken!

Zeearend

Bootje varen en wandelen

Natuurlijk gaan we ook wandelen én varen door het gebied. Terwijl de ene groep onder leiding van een gids door de weilanden en rietlanden wandelt, steekt de andere groep de grote Blankaartvijver over met de boot - een speciale platbodem - tot helemaal achteraan in de moerassige broekbossen en de smalle kanaaltjes. Aan de aanlegsteiger stapt de ene groep uit de boot en de andere erin.

Kasteel De Blankaart

Wie de Blankaart bezoekt, wordt overigens onthaald als een hoge gast. Een fraai kasteel in Franse stijl, omringd door een prachtig oud kasteelpark in Engelse stijl, vormt de poort naar het achterliggend natuurgebied. In het kasteel is het bezoekerscentrum voor de IJzervallei ondergebracht. Daar starten we onze verkenning van het gebied.

Kasteel De Blankaart - foto: Marc Ryckaert

Daguitstap met de bus

Op zondag 28 april in de vroege ochtend vertrekken twee bussen door heel Vlaanderen, met opstapplaatsen in Lummen  Geel  Wommelgem  Antwerpen  Lokeren  Gentbrugge  Aalter  Loppem (BUS 1) en Aarschot  Bertem  Vilvoorde  Aalst  Deinze  Kortrijk (BUS 2). 

Deelname 

Prijs: 50 euro per persoon voor leden (en nieuwe leden) van Landschap vzw, 55 euro voor niet-leden. Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je dus recht op korting. Het deelnamegeld omvat busvervoer en de prijs van boottocht en gidsen. Voor een picknick moet je zelf zorgen; wij zorgen alvast voor een prachtige picknickplek mét banken.

Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 27 euro per jaar per gezin; met een korting van 5 euro per persoon voor de daguitstap verdien je al meteen een stukje van jouw lidgeld terug! Nog geen lid? Ontdek hier de talloze ledenvoordelen en word ook lid! Je kan dan meteen al aan ledentarief inschrijven voor deze activiteit.

Fluisterboot - foto: Westtoer

Opstapplaatsen en uurschema autocar

BUS 1:

6u30 – Lummen – carpoolparking bij uitrit 26 van de E314 Leuven-Maasmechelen, aan de noordkant van de snelweg. Opgelet: niet verwarren met de uitrit op de E313 Hasselt-Antwerpen!

Detail: Carpool Lummen – Google Maps

6u50 – Geel-West – carpoolparking bij uitrit 23 van de E313 Hasselt-Antwerpen, aan de noordkant van de snelweg.

Detail: Carpool Geel-West – Google Maps

7u15 – Wommelgem – carpoolparking Noord, op het rondpunt bij uitrit 18 van de E313 Hasselt-Antwerpen; aan de noordkant van de snelweg. Ook bereikbaar met de tram! Opgelet: er is ook een kleinere carpoolparking Wommelgem Zuid aan de zuidkant van de snelweg, maar die is het NIET!

Detail: Park & Ride Wommelgem-Noord – Google Maps

7u30 – Antwerpen – op de stoep voor het Crowne Plaza Hotel Antwerpen, Gerard le Grellelaan 10, 2020 Antwerpen, vlakbij knooppunt Antwerpen-Zuid langs de Antwerpse Ring (R1); aan de zuidkant van de ring. Gratis parking op de middenberm voor het hotel. Ook bereikbaar met de tram!

Detail: Crowne Plaza Antwerpen – Google Maps

8u00 – Lokeren – carpoolparking bij uitrit 12 van de E17 Antwerpen-Gent; aan de noordwestkant van de snelweg.

Detail: Carpool Lokeren - Google Maps

8u15  Gentbrugge – carpoolparking Arsenaal bij uitrit 10 van de E17 Kortrijk-Gent-Antwerpen; aan de zuidoostkant van de snelweg. Ook bereikbaar met de tram!

Detail: Park & Ride Gentbrugge Arsenaal - Google Maps

8u40 Aalter – carpoolparking Aalter bij uitrit 11 van de E40 Gent-Oostende; aan de zuidkant van de snelweg.

Detail: Carpool Aalter - Google Maps

9u00 – Zedelgem – carpoolparking Loppem bij uitrit 7(b) van de E40 Brussel-Oostende; aan de zuidkant van de snelweg.

Detail: Carpool Lopem - Google Maps

10u00 – Aankomst in De Blankaart
 
Uurschema terugweg BUS 1

16u30 vertrek De Blankaart – 17u30 Loppem – 18u00 Aalter – 18u30 Gentbrugge – 18u45 Lokeren – 19u15 Antwerpen – 19u40 Wommelgem – 20u05 Geel – 20u30 Lummen 

 

BUS 2:

6u45 – Aarschot – carpoolparking bij uitrit 22 van de E314 Maasmechelen-Leuven; aan de zuidkant van de snelweg.

Detail: Carpool Aarschot – Google Maps

7u00 – Bertem – carpoolparking bij uitrit 22 van de E40 Luik-Brussel; aan de noordkant van de snelweg.

Detail: Carpool Bertem – Google Maps

7u15 – Vilvoorde – carpoolparking Machelen/Vilvoorde bij uitrit 12 van de E19 Brussel-Antwerpen; aan de oostkant van de snelweg.

Detail: Carpool Vilvoorde – Google Maps

7u45 – Aalst – Texaco-tankstation in Erembodegem langs de N45 Aalst-Ninove net ten zuiden van uitrit 19 van de E40 Brussel-Gent; parkeergelegenheid langs de N45 en op carpool Aalst-Zuid (Albatros) daar vlakbij. Adres voor navigatie: Geraardsbergsesteenweg 1, 9320 Erembodegem.

Detail: Texaco Erembodegem – Google Maps

8u15 – Deinze – carpoolparking langs de N35 (Steenweg Deinze) bij uitrit 7 van de E17 Gent-Kortrijk; aan de zuidoostkant van de snelweg .

Detail: Carpool E17 Deinze - Google Maps

8u30 – Kortrijk-Oost – carpoolparking 'Cowboy Henk' bij uitrit 3 van de E17 Gent-Kortrijk; aan de zuidoostkant van de snelweg .

Detail: Carpool Cowboy Henk - Google Maps

9u45 – Aankomst in De Blankaart
 
Uurschema terugweg BUS 2

17u00 vertrek De Blankaart – 18u00 Kortrijk – 18u25 Deinze – 19u00 Aalst – 19u30 Vilvoorde – 20u00 Bertem - 20u20 Aarschot

Aalscholver - foto: Hugo Willocx

Inschrijven

Inschrijven kan uitsluitend via de webshop van Landschap vzw. Als je een lidmaatschap toevoegt aan jouw winkelmandje op de webshop, mag je meteen de optie ‘Lid van Landschap vzw’ kiezen voor de boeking van deze uitstap.

Graag ook jouw woonplaats en opstapplaats vermelden bij de inschrijving!

Meteen na de inschrijving verstuurt de webshop een bevestigingsmail. Wij voorzien dan voor jou een plaats op onze bus en verwachten jou op 28 april op het hierboven aangegeven tijdstip op de opstapplaats die je zelf hebt geselecteerd.

Geeft de webshop een foutmelding, zogezegd met betrekking tot jouw mailadres? Voer de inschrijving en betaling dan uit vanop een ander toestel (een laptop of een andere gsm); de hapering heeft wellicht te maken met de browser van jouw gsm. Blijf je problemen hebben om de webshop te gebruiken? Bel ons op +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of mail info@landschapvzw.be. We loodsen je er doorheen of we schrijven jou op een andere manier in.

Foto: Westtoer

Praktisch

Stevige, waterdichte wandelschoenen zijn aanbevolen. Mocht het gebied op 28 april uitzonderlijk nog zodanig nat zijn dat laarzen echt noodzakelijk worden, dan brengen we jou daarvan tijdig op de hoogte.

Eigen picknick meebrengen. Die kan je opsmullen op de picknickbanken in het prachtige kasteelpark, met uitzicht op de kasteelvijver.

Meer info: Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Foto: Hans Capiau

Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die via deze webshop geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg