Dassen begluren in de Hoge Ardennen (VOL)

Datum: 
zaterdag, 29 augustus 2020
Locatie: 
Afspraak om 18u30 in de omgeving van Baraque de Fraiture, vlakbij afrit 50 (La Roche-Vielsalm) op de E25 Luik-Neufchâteau. Einde rond 22u30.

Foto: Carol Thoelen

In augustus kan je opnieuw dassen kijken vanuit onze speciale observatiehut op het Plateau des Tailles bij Baraque de Fraiture. Benieuwd of onze dassen de 99% waarnemingsgarantie van de voorbije 8 jaar zullen handhaven! We zien de dassen voorbij struinen als ze hun burcht verlaten en op jacht vertrekken. Doorgaans kunnen we de dassen lange tijd van dichtbij observeren. Een unieke belevenis!

Wie aan deze activiteit wil deelnemen, moet de discipline kunnen opbrengen om muisstil te zijn. Er worden uitsluitend nog zachte truien in de hut toegelaten. Alle kledij die ook maar enigszins kraakt of lawaai maakt, wordt geweerd. Ook picknick en drank zijn NIET toegelaten. Deze activiteit staat of valt met de discipline van de deelnemers. Ze is helaas niet geschikt voor kinderen jonger dan 10 jaar. Om de kwaliteit van de natuurbeleving te garanderen voor iedereen, worden alle fototoestellen, mobiele telefoons en tablets volledig geweerd. Fotografen die degelijke beelden willen maken van de dassenfamilie, kunnen de hut privé huren voor maximaal 3 personen. Lees hier alle info over de privé-verhuring van de hut voor fotografen.

Das voor de kijkhut - foto: Pascal De Munck

Afspraak: zaterdag 29 augustus om 18u30 in de omgeving van Baraque de Fraiture, vlakbij afrit 50 (La Roche-Vielsalm) op de E25 Luik-Neufchâteau; de exacte afspraakplaats wordt meegedeeld aan de ingeschreven deelnemers. Einde rond 22u30.

Aantal deelnemers: maximaal 12

Deelname: 20 euro voor (nieuwe) leden van Landschap vzw, 25 euro voor niet-leden. Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier de talloze ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting voor de dassenkijkavond (voor elk gezinslid)! Je kan je lidmaatschap ook kopen in de webshop van Landschap vzw.

Inschrijven: uitsluitend via deze link in de webshop van Landschap vzw.

Meer info: +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Das bij de burcht - foto: Jeannette de Jong-Ritmeester

Ook dit nog...
- Er is geen toilet in de hut. Neem je voorzorgen bij de horeca op Baraque de Fraiture!

- De dassenhut ligt in de Hoge Ardennen, die niet voor niets zo noemen. Hou er rekening mee dat het hier ’s avonds en ’s nachts beduidend kouder is dan in Vlaanderen of Nederland! Zorg voor warme kledij (minstens in reserve).

- De weersomstandigheden hebben weinig invloed op de waarnemingskans. De dassen zijn zowel bij mooi weer als bij regenweer present.

- De dassensite ligt op privéterrein; later terugkeren zonder gids kan dus NIET de bedoeling zijn, want dat zou het hele ‘badger watching’-project op de helling zetten (i.v.m. gemaakte afspraken met de private terreineigenaars)…

B&B Ard'envie

Overnachting nodig?

Zoek je overnachting in de streek? Dan hebben wij een gouden tip voor jou! Landschap vzw werkt samen met B&B Ard'envie in Cetturu, een klein dorpje op het grondgebied van Houffalize. De B&B ligt op ongeveer 25 minuten rijden van de dassenhut. De uitbaters van Ard'envie zijn Vlamingen die hun hart hebben verloren in dit deel van de Ardennen. Ann en Guy bedienen jou niet alleen in het Nederlands, ze hebben van het verwennen van hun gasten echt hun passie gemaakt. Je slaapt in zalige boxspring-bedden en je wordt wakker met zicht op de Echte Ardennen. Alle maaltijden zijn bereid met overheerlijke streekproducten. De B&B ligt vlakbij de woeste bovenloop van de Oostelijke Ourthe. Van hieruit sta je ook snel bij de beruchte rotspartijen van Le Hérou, de archeologische site van Le Cheslé, de talloze meanders van de Midden-Ourthe, het stuwmeer van Nisramont, bierdorp Achouffe met de Vallée des Fées, de burchtruïne van La Roche-en-Ardenne of de unieke veengebieden bovenop het Plateau des Tailles. Kies je voor een verblijf in B&B Ard'envie, dan ontvang je ter plaatse een mapje 'Wild van de Ardennen' met daarin artikels - inclusief foto's en wandelkaarten - over de mooiste natuurgebieden in de regio, verschenen in ons magazine LANDSCHAP.

Contact B&B: Ann en Guy, info@ardenvie.be of +32(0)476-32 18 68, www.ardenvie.be

Bever- en landschapsgidsen

Via Landschap vzw - contact hierboven - kan je ook een bevergids boeken die je meeneemt naar een bewoonde beversite en waar je 's avonds bevers kunt spotten of fotograferen. Ook voor allerlei andere wenssoorten of -bestemmingen kan je een gids boeken bij Landschap vzw. Contacteer info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos).

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg