Expeditie Elsenborn

Datum: 
zondag, 26 mei 2024
Locatie: 
Militair domein Elsenborn in de Hoge Venen, Ardennen-Eifel (B)

Op zondag 26 mei biedt Landschap vzw je een exclusieve kans om mee te gaan op expeditie naar het militair kamp van Elsenborn in de Hoge Venen. Deze unieke brok natuur op de zuidelijke flank van de venen is immers jaarrond hermetisch afgesloten voor het publiek; Elsenborn is een militair oefenterrein dat nog intensief gebruikt wordt. 

Wolf - foto: Pascal Dorny

Het gigantische domein van ruim 2 800 hectare omvat prachtig glooiende heidevelden en unieke beekvalleien. Er lopen edelherten rond, en je hebt een reële kans om hier bijzondere vogels als rode wouw, klapekster, paapje, boomleeuwerik en zwarte ooievaar te zien. Sinds 2023 is Elsenborn ook de vaste thuisbasis van een roedel wolven!

Helemaal fraai zijn de vegetaties van natte en droge heide die hersteld zijn in het kader van een Europees Life-project. Hier groeien heel bijzondere orchideeën die werkelijk uniek zijn voor de hele Benelux. Iets vroeger in het voorjaar zijn de bodems en flanken van de beekvalleitjes in Elsenborn bedekt met uitbundig bloeiende wilde narcissen. Een paar weken later tovert valkruid of wolverlei een al even indrukwekkend geel bloemendeken tevoorschijn. Zelfs de militairen komen niet in deze zones!

Op de toppen van de heuvels staan roestige tanks te blinken als schietschijven. De verbrande heide eromheen bewijst dat hier op andere dagen echt wel geschoten wordt.

Landschap vzw legt op 26 mei twee bussen in. De eerste vertrekt om 6u30 vanuit Gentbrugge met vervolgens opstapplaatsen in Aalst, Vilvoorde, Bertem, Boutersem, Landen en Barchon. De tweede autocar vertrekt om 6u30 aan Crowne Plaza Antwerpen met daarna stopplaatsen in Zandhoven, Geel-West, Lummen, Hasselt-Zuid, Tongeren en Barchon.

In het domein kan je ofwel alleen op pad langs perfect bewegwijzerde parcours, ofwel in groep, met een gids van Landschap vzw per 20 à 25 deelnemers. Bij inschrijving wordt gevraagd om te kiezen tussen een wandeling mét of zonder gids, zodat we het juiste aantal gidsen kunnen voorzien.

De afstanden zijn – naar keuze – 8 km, 12 km of 20 km. Voor elke afstand zijn gidsen voorzien voor wie dat wenst. De wandeling van 20 km is uiteraard bedoeld voor wandelaars die deze afstand binnen een redelijke tijd kunnen afleggen. Wie kiest voor 8 of 12 km, heeft nog tijd voor een hapje en een drankje na de wandeling. Er is catering ter plaatse. Breng in ieder geval ook jouw eigen picknick mee voor onderweg!

Rode wouw - foto: Wim Dirckx

Dit is het gedetailleerd overzicht van de opstapplaatsen en tijdschema's van onze bussen:

BUS 1

6u30 – Gentbrugge – carpoolparking Arsenaal bij uitrit 10 van de E17 Antwerpen-Gent-Kortrijk; aan de zuidoostkant van de snelweg. Ook bereikbaar met de tram!

Detail: Park & Ride Gentbrugge Arsenaal – Google Maps

6u50 – Aalst – Texaco-tankstation in Erembodegem langs de N45 Aalst-Ninove net ten zuiden van uitrit 19 van de E40 Gent-Brussel; parkeergelegenheid langs de N45 en op carpool Aalst-Zuid (Albatros) daar vlakbij. Adres voor navigatie: Geraardsbergsesteenweg 1, 9320 Erembodegem.

Detail: Texaco Erembodegem – Google Maps

7u20 – Vilvoorde – carpoolparking Machelen/Vilvoorde bij uitrit 12 van de E19 Brussel-Antwerpen; aan de oostkant van de snelweg.

Detail: Carpool Vilvoorde – Google Maps

7u35 – Bertem – carpoolparking bij uitrit 22 van de E40 Brussel-Luik; aan de noordkant van de snelweg.

Detail: Carpool Bertem – Google Maps

7u50 – Boutersem – carpoolparking bij uitrit 24 van de E40 Brussel-Luik; aan de zuidkant van de snelweg.

Detail: Carpool Boutersem - Google Maps

8u10 – Landen – carpoolparking bij uitrit 28 van de E40 Brussel-Luik; aan de noordkant van de snelweg.

Detail: Carpool Landen / Walshoutem - Google Maps

8u50 – Barchon – tankstation Shell langs de E40 Luik-Aken bij uitrit 36 bis (Aire de Tignée Sud). Afspraak aan de ingang van de shop, rijrichting Aken. 's Avonds word je gedropt aan de andere kant van de snelweg (Aire de Tignée Nord) en kan je via het restaurant boven de snelweg weer naar je wagen. Deze opstapplaats is vooral interessant voor wie via de A2/E25 via Maastricht is gekomen. Tegelijk is het de ideale sanitaire stop voor iedereen op de bus. Belangrijk: BUS 2 stopt ook in Barchon, maar reeds om 8u30. Voor alle zekerheid kan het geen kwaad om al om 8u30 aanwezig te zijn; mocht bus 1 vertraging hebben, kan je mogelijk al mee met bus 2. Om die reden vermeldt onze webshop alleen 8u30 als afspraakuur in Barchon.

Detail: Shell Barchon - Google Maps

Uurschema terugweg BUS 1

17u Elsenborn – 18u Barchon – 18u40 Landen – 19u Boutersem – 19u15 Bertem – 19u30 Vilvoorde – 20u Aalst – 20u25 Gentbrugge

BUS 2

6u30 – Antwerpen – op de stoep voor het Crowne Plaza Hotel Antwerpen, Gerard le Grellelaan 10, 2020 Antwerpen, vlakbij knooppunt Antwerpen-Zuid langs de Antwerpse Ring (R1); aan de zuidkant van de ring. Gratis parking op de middenberm voor het hotel. Ook bereikbaar met de tram!

Detail: Crowne Plaza Antwerpen – Google Maps

6u50 – Zandhoven / Massenhoven – carpoolparking bij uitrit 19 van de E313 Antwerpen-Luik, aan de noordkant van de snelweg.

Detail: Carpool Zandhoven - Google Maps

7u05 – Geel-West – carpoolparking bij uitrit 23 van de E313 Antwerpen-Luik, aan de noordkant van de snelweg.

Detail: Carpool Geel-West – Google Maps

7u25 – Lummen – carpoolparking bij uitrit 26 van de E314 Maasmechelen-Leuven, aan de noordkant van de snelweg. Opgelet: niet verwarren met de uitrit op de E313 Antwerpen-Luik!

Detail: Carpool Lummen – Google Maps

7u40 – Hasselt-Zuid – carpoolparking bij uitrit 28 van de  E313 Antwerpen-Luik, aan de zuidwestkant van de snelweg.

Detail: Carpoolparking Hasselt-Zuid - Google Maps

7u55 – Tongeren – carpoolparking bij uitrit 32 van de  E313 Antwerpen-Luik, aan de zuidwestkant van de snelweg.

Detail: Carpoolparking Tongeren - Google Maps

8u30 – Barchon – tankstation Shell langs de E40 Luik-Aken bij uitrit 36 bis (Aire de Tignée Sud). Afspraak aan de ingang van de shop, rijrichting Aken. 's Avonds word je gedropt aan de andere kant van de snelweg (Aire de Tignée Nord) en kan je via het restaurant boven de snelweg weer naar je wagen. Deze opstapplaats is vooral interessant voor wie via de A2/E25 via Maastricht is gekomen. Tegelijk is het de ideale sanitaire stop voor iedereen op de bus.

Detail: Shell Barchon - Google Maps

Uurschema terugweg BUS 2

17u Elsenborn – 18u Barchon – 18u35 Tongeren – 18u50 Hasselt – 19u05 Lummen – 19u25 Geel – 19u40 Zandhoven – 20u Antwerpen

Foto: Paul Boyden

De aankomst van de laatste autocar in Elsenborn is voorzien om 9u50, vertrek terug naar huis om 17u.

Praktisch

Zorg voor degelijke stapschoenen en kledij aangepast aan de weersomstandigheden. Elsenborn is een open vlakte! Noodzakelijke attributen kunnen variëren van een winddichte regenjas tot zonnecrème factor 50, afhankelijk van het weer. Vergeet jouw picknick niet!

Zwarte ooievaar - foto: Wim Dirckx

Deelname 

Prijs: 45 euro per persoon voor leden (en nieuwe leden) van Landschap vzw, 50 euro voor niet-leden. Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je dus recht op korting.

Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 27 euro per jaar per gezin; met een korting van 5 euro per persoon voor de daguitstap verdien je al meteen een stukje van jouw lidgeld terug! Nog geen lid? Ontdek hier de talloze ledenvoordelen en word ook lid! Je kan dan meteen al aan ledentarief inschrijven voor deze activiteit.

Wolf bij oude tank

Inschrijven

Inschrijven kan uitsluitend via deze link op de webshop van Landschap vzw. Als je een lidmaatschap toevoegt aan jouw winkelmandje op de webshop, mag je meteen de optie ‘Lid van Landschap vzw’ kiezen voor de boeking van deze uitstap.

Graag jouw woonplaats invullen en de opstapplaats kiezen bij de inschrijving! Ook aanvinken of je mét of zonder gids wil wandelen.

Meteen na de inschrijving verstuurt de webshop een bevestigingsmail. Wij voorzien dan voor jou een plaats op onze bus en verwachten jou op zondag 26 mei op het hierboven aangegeven tijdstip op de opstapplaats die je zelf hebt geselecteerd.

Geeft de webshop een foutmelding, zogezegd met betrekking tot jouw mailadres? Voer de inschrijving en betaling dan uit vanop een ander toestel (een laptop of een andere gsm); de hapering heeft wellicht te maken met de browser van jouw gsm. Blijf je problemen hebben om de webshop te gebruiken? Bel ons op +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of mail info@landschapvzw.be. We loodsen je er doorheen of we schrijven jou op een andere manier in.

Foto: Paul Boyden

Meer info: Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die via deze webshop geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg