Fotoreis Nederlands Rivierengebied

Datum: 
zaterdag, 8 juni 2024 tot woensdag, 12 juni 2024
Locatie: 
Tussen Lek en Linge

Foto: Henkjan Kievit

Onder leiding van Henkjan Kievit gaan we op fotoreis door het rivierengebied van Midden-Nederland, een nog onbekende natuurparel. Het gebied tussen Lek en Linge is een kleinschalig agrarisch landschap, met uiterwaarden langs de rivier, en daartussen overal prachtige natuurgebieden als stapstenen in het landschap.

Knobbelzwanen - foto: Henkjan Kievit

Hier komt reisleider Henkjan Kievit vandaan, hier is hij opgegroeid, heeft hij leren vissen, zwemmen, gestruind door de uiterwaarden en natuurlijk leren fotograferen. Hij kan je dan ook als geen ander meenemen naar dit gebied. Het is prachtig om naar verre landen te reizen, bijzondere soorten te zien, nieuwe gebieden te ontdekken, maar wat is Nederland toch rijk aan schitterende natuur!

De prachtige lanen en dijken op landgoed Mariënwaerdt, de ongereptheid van de Zouweboezem, de uiterwaarden van de Lek bij Everdingen en Culemborg, de reeën in de Regulieren, de talloze insecten en orchideeën in het tichelterrein bij Buren, kortom, hier kun je je wel een week of meer vermaken!

Foto: Henkjan Kievit

We verblijven in een karakteristieke en sfeervolle B&B op een eeuwenoud landgoed. B&B De Neust op Heerlijkheid Mariënwaerdt is een stijlvolle boerderij, gelegen midden in de natuur aan het riviertje de Linge. Geroemd voor zijn ontbijt met streekproducten van het landgoed. Zelfs de bieren van Marienwaerdt vallen bij menige Vlaming in de smaak, en dat wil wat zeggen! We genieten niet alleen van heerlijke dagen vol natuurbeleving en fotografie, we worden ook nog eens culinair verwend!

Kaasjeskruid - foto: Henkjan Kievit

En dat allemaal gewoon in Nederland, bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer, weg van alle drukte. We verblijven midden in het gebied, op maximaal een half uurtje rijden van elke locatie. De verplaatsing naar de fotolocaties gebeurt met een minibus, je hoeft dus nergens meer aan te denken.

Foto: Henkjan Kievit

Fotografische hoogtepunten

De uiterwaarden van Lek en Linge zijn fraaie dynamische landschappen waar volop vogels en andere dieren leven. Als je er oog voor hebt, zie je hier de scheppende kracht van het water en de manier waarop wij mensen daar mee om zijn gegaan. Naast de uiterwaarden bezoeken we natuurparels die tussen de rivieren gelegen zijn, zo is daar de Zouweboezem bij Ameide, het zogeheten Tichelterrein of de Put van Buren, bij Buren, natuurgebied De Regulieren tussen Culemborg en Geldermalsen en Landgoed Mariënwaerdt bij Beesd.

We vertrekken iedere ochtend voor zonsopkomst naar de fotolocatie van die dag, rond een uur of vijf. Zo zijn we altijd met het mooiste licht in het veld. Vooral voor landschapsfotografie en zangvogels is dit een groot pluspunt. Na de eerste foto-uren keren we terug naar onze B&B voor een uitgebreid ontbijt. Natuurlijk mag je ook een keer een ochtend overslaan als je dat liever doet, het gaat erom dat jij aan je trekken komt.

Het midden van de dag, met het hardste licht, wordt gebruikt om een beetje bij te komen, uit te rusten, je foto’s te selecteren en bespreken, misschien wat macrofotografie uit te proberen, tips en tricks voor nabewerking door te nemen, al naargelang je eigen wensen. Er wordt relatief vroeg gedineerd, hetzij in ons verblijf, hetzij bij één van de restaurants in de omgeving. Om vervolgens na het diner met het mooiste avondlicht weer het veld in te gaan.

Foto: Henkjan Kievit

De fotografische mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt. Behalve landschappen en vogels krijgen ook orchideeën, vlinders, libellen en tal van andere soorten en fenomenen onze aandacht. Ook voor macrowerk wordt dit dus een bijzondere week. Daarnaast is er volop aandacht voor creatieve fotografie en kan je experimenteren met zwart-wit fotografie, high en low key, filters, lange sluitertijden, meervoudige belichting, etc. Zelfs dronefotografie behoort tot de mogelijkheden.

Foto: Henkjan Kievit

Wil je een keer op een bijzondere plek in een schuiltentje zitten, om te kijken of je bijvoorbeeld reeën kunt fotograferen, dan kan ook dat geregeld worden. Vooraf of aan het begin van de reis wordt uitgebreid geïnventariseerd en besproken welke jouw fotografische doelen en/of wensen zijn. Henkjan is als reisleider/fotograaf de hele week beschikbaar om je te begeleiden, stimuleren en je te ondersteunen bij het behalen van die fotografische doelen. ’s Avonds en in de overblijvende uren overdag worden elkaars foto’s besproken en krijg je tips en uitleg over het nabewerken van jouw beelden.

Foto: Henkjan Kievit

Voor wie?

Deze workshop is toegankelijk voor alle fotografen, zowel de beginnende als de meer gevorderde natuurfotograaf. We zijn met een kleine groep dus er is volop ruimte voor ieders persoonlijke ontwikkeling. De onderwerpen die je hier kunt fotograferen zijn zeer divers. Van prachtige rivierlandschappen tot vogels en van vlinders tot orchideeën, reeën of rugstreeppadden, alles is in dit gebied voorhanden. Fysiek is dit zeker geen zware reis. Je wordt per minibus naar de locaties gebracht en de wandelingen zijn niet langer dan 2 à 5 kilometer aan een zeer relaxed fotografentempo.

Foto: Henkjan Kievit

Start en einde

We starten op zaterdag 8 juni om 13u. Woensdag 12 juni om 15u sluiten we af en vertrek je moe maar geïnspireerd weer naar huis.

Vervoer en verblijf

Je komt op eigen kracht naar B&B De Neust in Beesd. Wie dat wenst, kan worden opgehaald aan het NS-station in Geldermalsen. Adres van ons verblijf: B&B De Neust Mariënwaerdt, Appeldijk 5, 4153 RV Beesd, www.deneust.nl

Ter plaatse is een minibus ter beschikking voor het vervoer naar alle natuurgebieden en fotolocaties.

Foto: Henkjan Kievit

Aantal deelnemers: 5 à 7

Globale dagplanning

Omdat de lichtomstandigheden rond zonsopkomst en zonsondergang het best zijn, wordt al vroeg met fotograferen gestart, rond 5u al. Koffie en thee en wat lichte snacks zijn dan beschikbaar. Het uitgebreide ontbijt staat gepland rond 10u. Het diner zal rond 18u plaatsvinden, waardoor er na het eten nog kan worden gefotografeerd. Overdag is er altijd een paar uur ruimte om uit te rusten of nog een hazenslaapje te doen. Je kan foto’s bekijken of nabewerken, macrofotografie doen rond de B&B, een bezoek brengen aan het landgoed, etc.

Foto: Henkjan Kievit

Programma van dag tot dag

Zaterdag 8 juni: aankomst in B&B De Neust tussen 12u en 13u. We installeren ons in de B&B en maken ’s middags een eerste kennismakingsrondje in het gebied. Hier en daar gaan we uit de bus om rond te wandelen en te fotograferen. Na het diner gaan we nader kennismaken en bespreken we de verwachtingen en wensen voor de komende dagen. Afhankelijk van het weer pikken we wellicht nog even de zonsondergang mee.

Dagplanning van zondag 9 juni tot en met woensdag 12 juni: afhankelijk van de weersomstandigheden en de wensen van de deelnemers wordt per dag bekeken wat het beste uitkomt voor die dag. Dat bespreken we bij het diner de dag ervoor. We vertrekken voor zonsopkomst, rond 5u. De zonsondergang is tussen 21u45 en 22u.

Foto: Henkjan Kievit

Hieronder de gebieden die we in ieder geval zullen bezoeken.

Zouweboezem: Dit voor veel mensen onbekende gebied is het mooiste natuurgebied van de gemeente Vijfheerenlanden, in beheer bij Het Zuid-Hollands Landschap. Ooit maalden de molens op de Zederikkade het overtollige polderwater naar deze rietvelden toe. Vroeger waren dit de productiepercelen voor de rietdekker die er de bekende rietdaken voor boerenhofstedes van maakte. Nu is het een prachtig en ongerept natuurgebied.

Naast mooie landschappen vind je hier ook talloze broedvogels. Zo broeden hier zwarte stern, porseleinhoen, cetti’s zanger, snor en bruine kiekendief. In de uitgestrekte moerassige rietvelden van de Zouweboezem huist ook de grootste broedkolonie van de purperreiger in Nederland.

Everdingerwaarden, Goilberdingerwaard en Baarsemwaard: De uiterwaarden van de Lek bij Everdingen en Culemborg zijn al zo’n twintig jaar geleden ingericht als natuurgebied om extra water te kunnen bergen en afvoeren. Sindsdien is het een dynamisch gebied dat talloze vogels herbergt in voor- en najaar en een broedgebied voor een aantal bijzondere soorten. In het voorjaar en de zomer krioelen de rietkragen in de Everdingerwaarden van de kleine karekieten, bosrietzangers, blauwborsten en andere kleine zangvogels.

Op de slikplaten en langs de oevers van de strangen dribbelen steltlopers, driftig op zoek naar voedsel: witgatjes, oeverlopers en groenpootruiters. Ook weidevogels die in de omliggende graslanden broeden, zoals tureluur en grutto, vinden hier een rijk gedekte tafel. In de plassen en strangen vind je groepen ganzen, talloze eenden, zilverreigers en meer. De bever heeft zich recent in het gebied gevestigd. In de vroege ochtend, als er een beetje mist over het water hangt, is het een feest om hier landschapsfoto’s te maken.

Grutto - foto: Henkjan Kievit

De Put van Buren: Nog zo’n onbekend pareltje uit het rivierengebied is het Tichelterrein bij Buren, beter bekend als de Put van Buren. Dit prachtige kleine natuurgebiedje, in beheer bij Staatsbosbeheer, is ontstaan omdat hier vroeger klei is gewonnen voor de baksteenindustrie. Een 'tichel' is een oude benaming voor baksteen en 'tichelen' betekent klei ontginnen en die verwerken tot stenen. Doordat de kleilagen zijn afgegraven is er een bijzonder voedselarm milieu ontstaan, wat heeft geleid tot een buitengewone rijkdom aan planten en dieren.

De Put van Buren is vooral bekend om zijn orchideeënrijkdom. Zo vind je er de moeraswespenorchisbrede orchis, rietorchis en grote keverorchis en wellicht zelfs soldaatje en bijenorchis.

Juni is de toptijd voor Sint-Jansvlinders; die kan je hier haast niet missen. Het zijn nachtvlinders, maar ze zijn gewoon overdag actief. De kleur is prachtig zwart met bloedrode stippen, een zeer fotogenieke soort. Behalve voor deze mooie nachtvlinder is het Tichelterrein ook een leefgebied voor talloze dagvlinders als icarusblauwtje, groot dikkopje, gehakkelde aurelia en landkaartje. Verder herbergt het gebied zo’n 20 soorten libellen. Het moge duidelijk zijn dat we hier met onze macro- en groothoeklenzen een heerlijke dag kunnen doorbrengen.

Sint-Jansvlinder - foto: Henkjan Kievit

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt: Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed van zo’n 900 hectare, gelegen aan de Linge bij het prachtige oude dorp Beesd. De geschiedenis van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat terug tot 1129 met de stichting van een Norbertijnenabdij. De hoofdgebouwen van deze abdij waren te vinden aan ’t Klooster, op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat.

Het landgoed is nu al negen generaties in eigendom van de familie van Verschuer. Dat betekent dat we hier eeuwenoude historie vinden, met statige lanen, een parkbos, de notendijk, grienden, knotwilgen en dergelijke. Op Mariënwaerdt gaan we vooral aan de slag met landschapsfotografie, maar ook hier zijn natuurlijk tal van andere onderwerpen te ontdekken. Pittig detail is dat Henkjan geboren is op het landgoed en er al zijn leven lang komt.

De Regulieren: Een schitterend komkleigebied tussen Culemborg en Geldermalsen. Beheerd door Het Geldersch Landschap & Kasteelen, bekend om zijn karakteristiek landschap met eendenkooien, knotwilgen, bloemrijke graslanden vol vlinders, reeën,...

Reisleider Henkjan Kievit

Henkjan Kievit is een professionele natuurfotograaf die al sinds zijn elfde fotografeert. Natuur- en landschapsonderwerpen hebben daarbij altijd zijn voorkeur gehad. Na een opleiding als biologie- en aardrijkskundedocent heeft hij voor De Vlinderstichting, de provinciale Landschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gewerkt. De laatste jaren volgt hij zijn passie en is hij als zelfstandig fotograaf en filmer actief. Je kan zijn werk zien op www.henkjankievit.com en op Facebook en Instagram.

Henkjan is geboren op landgoed Mariënwaerdt aan de Linge en woont al zijn hele leven in het rivierengebied. Er is vrijwel geen vierkante meter waar hij nog niet is geweest. In zijn jeugd was hij in dit gebied volop actief als vogelaar en het was hier ook dat hij heeft leren fotograferen. Je kunt je dan ook geen betere reisleider wensen voor deze reis. Door zijn opleiding, zijn passie voor natuurfotografie, zijn enthousiasme, maar zeker ook zijn gevoel voor humor, is hij niet alleen een fotografische inspirator, maar ook nog eens aangenaam reisgezelschap…

Henkjan Kievit

Prijs

De normale prijs van deze vijfdaagse reis is 1.085 euro per persoon, op basis van verblijf in tweepersoonskamer, maar leden en nieuwe leden van Landschap vzw krijgen 30 euro korting per persoon en betalen 1.055 euro.

Voor een single-optie (gebruik van een tweepersoonskamer door slechts één persoon) wordt een toeslag van 100 euro gerekend.

Dit is inbegrepen in de prijs:

  • Vier overnachtingen in De Neust in een riante kamer
  • Alle maaltijden: licht ontbijt bij zonsopkomst in het veld, uitgebreid ontbijt bij terugkomst uit het veld om 10u, culinair diner rond 18u
  • Fulltime begeleiding door de reisleider/fotograaf
  • Alle vervoer ter plaatse met een minibus, eventueel transport van/naar NS-station Geldermalsen

Dit is niet inbegrepen in de prijs:

  • Uitgaven van persoonlijke aard
  • Drank en dergelijke
  • Reisverzekering

Ledenvoordeel

De ledenkorting geldt voor alle leden van eenzelfde gezin (max. 2 volwassenen plus kinderen).

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op deze reis. Je kan het lidmaatschap (27 euro) aankopen als ‘product’ in onze webshop.

Ben je lid of nieuw lid van Landschap vzw, dan heb je dus recht op korting. Boek je deze fotoreis aan ledentarief, dan wordt uiteraard achteraf geverifieerd of je inderdaad lid bent (geworden). Leden van Landschap vzw kunnen alleen leden van hun gezin en/of andere leden inschrijven aan ledentarief.

Foto: Henkjan Kievit

Inschrijven

Aanmelden via mail naar info@landschapvzw.be

Meer info: Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen… 

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg