Natuurfotografie

Drie fonkelnieuwe hutten voor natuurspotters en fotografen!

Een zoogdierenhut, een hertenhut én een wouwenhut! Landschap vzw beschikt over maar liefst drie gloednieuwe hutten voor natuurspotters en fotografen in de Belgische Ardennen, in de omgeving van Baraque de Fraiture. 

Alle hutten zijn voorzien van het allerbeste spiegelglas en kunnen privé gehuurd worden. Een aantal avonden (meestal zaterdagen) zijn gereserveerd voor kijk- of fotografiesessies georganiseerd door Landschap vzw. Je vindt de data en de inschrijfprocedure voor deze sessies in de activiteitenkalender van Landschap vzw

Zoogdierenhut

Lode, dé mascotte van de nieuwe zoogdierenhut - foto: Sandy Spaenhoven

De zoogdierenhut is slechts 25 meter verwijderd van een bewoonde vossenburcht en een eeuwenoude dassenburcht. De voornaamste doelsoorten om te spotten of fotograferen zijn op dit ogenblik wild zwijnvos en wasbeer

De hut bevindt zich in een bosrand, net onder een heuveltop. Je kijkt uit op een donker sparrenbos met een beperkte ondergroei van mossen en varens. Voor fotografen een mooie zwarte achtergrond! 

Klik hier voor meer info over de zoogdierenhut.

Hertenhut

Edelhert - foto: Arjen Heeres

De nieuwe hertenhut bevindt zich vlakbij de zoogdierenhut. De voornaamste doelsoorten om te spotten of te fotograferen zijn edelhertree en wild zwijn, alledrie uitgesproken in de vroege ochtend of avond actief.

Afhankelijk van de hoogte van de vegetatie op het weiland van de buurman, zijn de dieren op afstand te spotten in een bosrand, ofwel alleen dichter bij de hut. Zeker in september-oktober is de omgeving een bekende bronstplek voor edelherten. Wilde zwijnen en reeën zijn echter dichterbij te verwachten dan herten. 

Occasioneel kunnen er ook aasetende vogels als raaf, rode wouw en buizerd gespot worden.

Klik hier voor meer info over de hertenhut.

Wouwenhut

Rode wouw - foto: Hugo Willocx

De nieuwe wouwenhut bevindt zich op enkele kilometers van de zoogdierenhut en de hertenhut. De voornaamse doelsoorten om te spotten of te fotograferen zijn aasetende grote vogels: rode wouwraaf en buizerd. De rode wouw kan tijdens de echte wintermaanden migreren en tijdelijk afwezig zijn. 

Voor de hut staat een grillig gevormde dode boom bij een ondiep vennetje dat grote delen van het jaar water houdt. In en rond het vennetje staan oude weipalen met prachtige korstmosvegetaties.

In de onmiddellijke omgeving broeden klapekstergrauwe klauwiertorenvalkroodborsttapuit en nog een hele reeks kleine vogels. Ook deze soorten zijn occasioneel te spotten en fotograferen.

Klik hier voor meer info over de wouwenhut.

 

Portfolio's natuurfotografie uit de Lage Landen

"You don't take a photograph, you make it"  –  Ansel Adams (1902-1984)

Eén van de doelstellingen van Landschap vzw is de publieke opinie duidelijk maken hoe belangrijk het is om inspanningen te leveren voor het behoud van onze inheemse biodiversiteit, de verrassende verscheidenheid van planten en dieren, landschappen en ecosystemen die ons omringen. Pakkende beelden zeggen daarbij vaak meer dan duizend woorden. 

Voor die beelden zorgen in Vlaanderen en Nederland een hele schare gedreven natuurfotografen. Mensen die gepassioneerd zijn door de natuur en vaak al hun vrije tijd besteden aan het in beeld brengen ervan. Op die manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan de sensibilisering rond natuurbehoud en de uitbouw van een maatschappeiljk draagvlak voor natuur. 

Voor een keer draaien we de rollen even om en brengen wij de Vlaamse en Nederlandse natuurfotografen in beeld, uiteraard mét een summiere portfolio van hun mooiste beelden én links naar websites waar nog veel meer van die prachtige natuurbeelden staan te schitteren. Neem snel een kijkje!

En als je vloekt omdat het blééf regenen of omdat het licht niet mee zat, klik dan even op onderstaand filmpje...

 

 

 

 

 

 

 

 

Wild Wonders of Europe - Een ode aan de wildernisnatuur!

Wild Wonders of Europe is een ijzersterk communicatieproject over de verrassende schoonheid van de natuur in Europa. Meer info over dit inpirerende project vind je hier

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg