Natuurweekend Argonne en Belval i.s.m. STARLING

Datum: 
donderdag, 30 mei 2019 tot zondag, 2 juni 2019
Locatie: 
Argonne-regio, tussen Verdun & Châlons-en-Champagne, Noord-Frankrijk

Meer van Belval - foto: Billy Herman

Op een goeie boogscheut van de Belgisch-Franse grens ligt 'de Argonne', een regio vol uitzonderlijke natuurwaarden. Het golvende landschap bestaat uit een afwisseling van oude loofbossen, kleinschalige weilanden, prachtige hooilanden, unieke kalkhellingen en wegbermen die bekend staan als botanische pareltjes. De streek is doorweven met hagen en houtkanten en overal liggen ondiepe vijvers met brede rietkragen. De grootste vijver, het meer van Belval, heeft het statuut van Réserve Naturelle Régionale. Landschap vzw en STARLING nemen jou graag op sleeptouw om één van onze mooiste buurregio’s te ontdekken. Niet toevallig kiezen we de periode waarin de orchideeën in bloei staan!

Plattelandsvlucht

De Argonne-regio ligt tussen Châlons-en-Champagne, Saint-Dizier en Verdun. Hoewel de Argonne maar een paar honderd kilometer van Brussel en Parijs verwijderd is, kampt de streek met een flinke ontvolking. De dorpjes zijn uiterst charmant, maar het aantal inwoners per gemeente ligt vaak onder de 100. Het is hier dan ook ongewoon rustig, en de mensen zijn bijzonder vriendelijk. Terwijl zich in de Argonne een 'plattelandsvlucht' voltrekt - van het platteland naar de steden - vluchten wij juist naar de Argonne om er de natuur en de rust op te zoeken!

Europese topnatuur

De Argonne is een ware schatkamer van biodiversiteit. Op en rond de vijvers broeden sinds mensenheugenis bruine kiekendieven, grote en kleine karekieten, geoorde futen, roerdompen en andere bijzondere riet- en moerasvogels zoals porseleinhoen, woudaapje en cetti’s zanger. De vijvers en weilanden zijn een foerageergebied voor zwarte ooievaar, witte ooievaar en zwarte wouw. De visarend heeft er recent zelfs gebroed. De hagen zijn het broedgebied van geelgors en grauwe klauwier, en hier en daar houdt ook de roodkopklauwier nog stand. In de omgeving groeien talloze soorten orchideeën en er leven dassen, wilde katten, boommarters, vossen, wilde zwijnen, ringslangen, geelbuikvuurpadjes en grote vuurvlinders… kortom een paradijs voor elke natuurgenieter!

De Argonne is niet alleen een uitzonderlijk broedgebied, maar ook een belangrijke pleisterplaats voor duizenden water- en waadvogels tijdens de trekperiode. Zo verblijven er in voor- en najaar geregeld visarenden en grote groepen kraanvogels op doortrek van en naar het bekende Lac du Der, 70 km meer zuidelijk. In de winter heb je een goede kans om er naast kraanvogels en grote zilverreigers ook de imposante zeearend aan te treffen.

De uitzonderlijke biodiversiteit zorgde ervoor dat de vijvers en bossen van de Argonne werden aangeduid als Speciale Beschermingszone in het kader van de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn, waardoor ze nu deel uitmaken van het Natura 2000-netwerk. Daarenboven vormen de vijvers van de Argonne een belangrijke ‘wetland’ in het kader van de conventie van Ramsar en rusten er uiteraard ook allerhande nationale beschermingen op.

Room with a view - foto: Billy Herman

Mooiste panorama van de streek

Met stip het allermooiste panorama van de streek vind je in Beaulieu. Dit knusse, piepkleine dorpje ligt bovenop een heuvelkam aan de rand van het Forêt d’Argonne. Van hieruit kan je kilometers ver kijken. En laat ons nu uitgerekend hier het lokale hotel hebben gecharterd! We overnachten in Hostellerie de L'Abbaye in Beaulieu waar plaats is voor 10 à 12 personen. Alle kamers zijn tweepersoonskamers. Vanop ons heerlijk zuidgerichte terras kunnen we elke avond kiezen welke richting we de volgende dag zullen uitgaan!

Feest aan de vijver: viering 11 jaar bescherming van het meer van Belval

Dit jaar is het 11 jaar geleden dat de vijver van Belval werd aangekocht door een consortium van LPO (la Ligue pour la Protection des Oiseaux), de Conservatoire Champagne-Ardenne, de gemeente Belval en Natuurpunt. Sindsdien is het natuurgebied officieel beschermd als Réserve Naturelle Régionale. Op zaterdag 1 juni vieren de beheerders en alle stakeholders feest op het weiland tegenover het grootste meer van de streek. En wij gaan daar bij zijn. Het wordt een volksfeest zoals alleen de Fransen dat kunnen organiseren: met lekker eten en drinken en veel ambiance. Die avond eten we dus niet in ons hotel, maar vieren we feest aan de vijver!

Vervoer

Alle verplaatsingen gebeuren met de wagen op eigen kracht. Carpoolen wordt aangemoedigd. Je kan ook meerijden met een minibus vanuit Vlaanderen; daarvoor betaal je een toeslag van 100 euro. Je hoeft dan niet zelf te rijden, je hebt nóg meer een vakantiegevoel én de gids toont je vanuit de wagen elke grauwe kiekendief, roodborsttapuit, grauwe klauwier of zwarte ooievaar, ook tijdens de heen- en terugrit! Bovendien ben je verzekerd van een plaatsje tijdens een nachtelijke rondrit door de bossen en weilanden op zoek naar schemerdieren...

Toegankelijkheid en natuurstudie

De excursies zijn makkelijk tot pittig. We proberen zoveel mogelijk specialiteiten van de Argonne waar te nemen. De excursies worden afgestemd op de persoonlijke interesses van de deelnemers. Vogels, zoogdieren, vlinders, planten, orchideeën en fotografie behoren tot de mogelijkheden.

Foto: Billy Herman

Klimaat

Hoewel de streek een al wat zuidelijker (micro-)klimaat heeft dan dat van de Lage Landen, kunnen de weersomstandigheden in mei-juni nog heel uiteenlopend zijn in de Argonne. Voorzie je dus niet alleen op warm, maar ook op koud en nat weer.

Fotografie

Tijdens dit weekend zijn er heel veel mogelijkheden voor fotografie. Hou er wel rekening mee dat dit geen gespecialiseerde fotografiereis is en dat het ook voor de niet-fotografen leuk en interessant moet blijven. De focus ligt op natuurstudie en natuurbeleving. We kunnen dus niet eindeloos op dezelfde locatie blijven omdat er ergens fotografische buitenkansjes zijn, maar er zijn wel volop gelegenheden.

Prijs

De normale prijs voor dit lang Hemelvaartweekend is 465 euro per persoon op basis van verblijf in een tweepersoonskamer, maar leden van Landschap vzw krijgen 25 euro korting per gezinslid en betalen dus 440 euro per persoon. De prijs omvat drie overnachtingen, alle maaltijden (3x ontbijt, 3x diner, 3x lunch/picknick), water en wijn aan tafel, alle excursies en verzekering garantiefonds. De maaltijden in het hotel zijn van gastronomisch niveau en enorm verzorgd. Niet inbegrepen in de prijs: dranken in de bar, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op deze reis. Een (gezins)lidmaatschap kost maar 22 euro, en de korting van 25 euro op de reis geldt per gezinslid!

Eénpersoonsoptie: om een tweepersoonskamer alleen te gebruiken, betaal je een toeslag van 135 euro.

Overtuigd? De boeking doe je via de website van Starling.

Meer info: ​Jan Loos (reisleider), +32(0)495-32 53 30, info@landschapvzw.be
Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg