Fotosafari in het Land van de Bever (VOL)

Datum: 
vrijdag, 11 juni 2021 tot zondag, 13 juni 2021
Locatie: 
Belgische Ardennen, de streek van Houffalize en La Roche-en-Ardenne

Bever - foto: Ben Hellebaut

Rondom Baraque de Fraiture, op het hoogste punt van de Belgische provincie Luxemburg - tot 650 meter boven zeeniveau - liggen de bossen en veengebieden van het Plateau des Tailles. Dit weidse landschap vertoont veel gelijkenis met de meer noordoostelijk gelegen Hoge Venen, maar de woeste natuur wordt hier vaker afgewisseld met dorpen en cultuurlandschappen. Op amper een boogscheut van de venen ligt de wondermooie Ourthevallei, een totaal ander landschap met indrukwekkende rotspartijen zoals die van Le Hérou en archeologische sites als Le Cheslé. De Ourthe meandert hier nog volop.

Als er ergens in de Benelux nog spectaculaire wilde natuur is, dan is het hier wel! Dit is het leefgebied van zwarte ooievaars, bevers, dassen, vossen, edelherten en wilde zwijnen. Maar ook de wilde kat en de wasbeer – een Amerikaanse exoot – zijn hier goed vertegenwoordigd. In voor- en najaar trekken kraanvogels hier voorbij of ze houden een pitstop in de venen.

Das bij de kijkhut - foto: Johan Van Hoof

In haar bovenloop heeft de Ourthe een oostelijke en een westelijke tak, die samenvloeien in het stuwmeer van Nisramont. Het Parc Naturel des Deux Ourthes, waar alle hogergenoemde plaatsen toe behoren, is in totaal 76.000 hectare groot. In het hart ervan, nabij Houffalize, werkt Landschap vzw samen met B&B Ard’envie.

De sympathieke uitbaters en Landschap vzw popelen om jou te verwennen met een unieke fotosafari in dit Land van de Bever onder leiding van natuurfotograaf en videomaker Rob Dijkstra. Rob begeleidt al jaren de weekends 'Wild van de Ardennen' van Landschap vzw en kent de streek als zijn broekzak. Hij brengt je van de ene bijzonderheid naar de andere.

Het weekend omvat 2 overnachtingen (vrijdag- en zaterdagavond), 2x warm avondmaal met drankje (vrijdag en zaterdag), 2x ontbijt en 2x lunch (zaterdag en zondag).

Bever - foto: Ben Hellebaut

Programma

Deze streek heeft zoveel te bieden dat één weekend amper volstaat om je een idee te vormen van de enorme biodiversiteit en de ongekende rijkdom aan landschappen.

We profiteren maximaal van de eerste lange dagen van het jaar om een nachtdier als de bever bij daglicht te fotograferen.

 
Vrijdag
 • 13u: aankomst, kennismaking en introductie
 • bezoek bevervalleitje met twee beverdammetjes en een meertje
 • 17u: check-in in de B&B
 • avondmaal
 • bevers fotograferen in de schemering
 
Zaterdag
 • bevers fotograferen bij zonsopgang (voor de liefhebbers)
 • ontbijt
 • snelstromende bergbeekjes fotograferen / oefenen met lange sluitertijden
 • picknick in het veld
 • bezoek aan een spectaculaire beversite met burchten en veel dammen
 • avondmaal
 • bevers fotograferen en sterrenfotografie (voor de liefhebbers)
 
Zondag
 • bevers fotograferen bij zonsopgang (voor de liefhebbers)
 • ontbijt
 • landschapsfotografie: rotspartijen en meanders van de Ourthe
 • picknick in het veld
 • macro- en close-up fotografie
 • landschapsfotografie: verstilde venen en vennetjes
 • 16u30: afsluiting van het weekend

Uiteraard kan je er voor kiezen om niet deel te nemen aan de excursie in de namiddag van de laatste dag en vroeger naar huis vertrekken. Maar voor wie dat wenst, maken we het weekend helemaal rond met nog een schitterende afsluitende excursie!

Wild zwijn - foto: Neil Burton

Aantal deelnemers

Maximaal 8

Vervoer

Met eigen wagens.

Prijs

De normale prijs is 365 euro per persoon, op basis van verblijf in tweepersoonskamer (voor leden van dezelfde coronabubbel), maar leden van Landschap vzw krijgen 15 euro korting per persoon en betalen 350 euro.

Voor een single-optie (gebruik van een tweepersoonskamer door slechts één volwassene) wordt een toeslag van 220 euro gerekend.

Ieder duo, gezin of single krijgt een eigen kamer toegewezen met eigen sanitair en luxueuze boxspring-bedden. Er is één kamer met 3 bedden beschikbaar. Bed- en badkamerlinnen zijn aanwezig.

Vuurgoudhaantje - foto: Hugo Willocx

Ledenvoordeel

De ledenkorting geldt voor alle leden van eenzelfde gezin (max. 2 volwassenen plus kinderen).

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op dit fotoweekend. Je kan het lidmaatschap (22 euro) aankopen als ‘product’ in onze webshop.

Ben je lid of nieuw lid van Landschap vzw, dan heb je dus recht op korting. Boek je het weekend aan ledentarief, dan wordt uiteraard achteraf geverifieerd of je inderdaad lid bent (geworden). Leden van Landschap vzw kunnen alleen leden van hun gezin en/of andere leden inschrijven aan ledentarief.

Bever - foto: Nico van Kappel

Afspraak

Vrijdag om 13u in B&B Ard'envie, Cetturu 44, BE-6662 Houffalize. Later aansluiten (vanaf 17u) is ook mogelijk.

Inschrijven

Aanmelden via mail naar info@landschapvzw.be

Meer info: Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg