Grote grazers

Oerpaard en oerrund heroveren natuur

Poolse Konikpaarden grazen in de Westhoek (Foto: Edgard Verhasselt)

Om grote natuurgebieden te beheren, doen natuurverenigingen en overheden steeds vaker een beroep op begrazing met paarden of runderen. Doorgaans worden zeer stoere rassen ge­bruikt, zoals Noorse fjorden­paarden, IJslandse paarden, Shetlanpony’s, Angus-Aber­deen-runderen, Galloway-runderen of Schotse Hooglanders. Steeds vaker zie je ook Poolse konikpaarden en Heckrunderen verschijnen, de heropstanding van respectievelijk de wilde bostarpan en het originele Europese oerrund.

Door de introductie van een beperkt aantal paarden of runderen in natuurterreinen wordt een situatie uit vroeger tijden hersteld, toen overal kuddes wilde paarden en runderen door de natuur trokken. Door hun graasge­drag hielden die grote grazers een geva­rieerd land­schap met half-open karakter in stand. Exten­sie­ve begra­zing zorgt voor variatie in de planten­groei en heeft een gunstige invloed hebben op de soorten­rijkdom van fauna en flora.

 

Beelden uit het verleden

Konikpaarden en Heckrunderen lijken het meest op de oorspronkelijke grazers uit onze streken; het zijn dan ook de terugkweekvormen van respectievelijk het Europese oerpaard (de bostarpan) en het Europese oerrund. Knappe wetenschappers zijn erin geslaagd om aan de hand van een uitgekiend kweekprogramma, vertrekkende van nakomelingen van kruisvormen van wilde en tamme dieren, de wilde genen te laten domineren en zowel het oerrund als het oerpaard terug op de wereld te zetten. De replica’s zijn behoorlijk goed gelukt; qua uiterlijk matchen de Konikpaarden en de Heckrunderen bijna perfect met hun wilde voorouders, en ook het gedrag komt aardig overeen. Vandaag struinen er als vanouds weer kuddes wilde paarden en runderen door onze natuur.

 

Grote grazers in LANDSCHAP

In het magazine LANDSCHAP van oktober 2011 brachten we een uitgebreid artikel met als titel 'Grote grazers rukken op'. Je kunt het downloaden onderaan deze pagina.

 

Wandelen tussen grote grazers

Regelmatig organiseert Landschap vzw geleide natuurwandelingen in natuurgebieden die begraasd worden door wilde paarden, runderen of ezels. Ontdek ze in de rubriek activiteiten!

Foto's
Downloads

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg