Infowandeling wolven in Limburg - Hechtel-Eksel

Datum: 
zaterdag, 26 juni 2021
Locatie: 
Afspraak om 10u of om 14u op de parking aan de Lochtstraat 48 in BE-3941 Hechtel-Eksel

Opgelet, omwille van de corona-maatregelen is inschrijven verplicht! Elke gids heeft immers een beperkt aantal deelnemers mee. 
Stuur een mailtje naar activiteiten@landschapvzw.be met daarin duidelijk jouw naam, wandeling van jouw keuze (10u of 14u), het exacte aantal deelnemers en de vermelding lid of geen lid van Landschap vzw.
 
--

Begin 2018 zette voor het eerst in bijna twee eeuwen weer een wilde wolf poot op Vlaamse bodem. De Duitse wolvin Naya liep meer dan 1 000 kilometer door Duitsland en Nederland om uiteindelijk in Belgisch Limburg terecht te komen.

Daar gebeurde wat niemand voor mogelijk hield: de wolvin had het er zo naar haar zin dat ze prompt besloot om zich definitief te vestigen en te wachten op een lief. In de daaropvolgende maanden liepen twee mannetjeswolven helemaal vanuit Duitsland tot bij Naya. De eerste kandidaat - Roger - was jong en onervaren en liet zich al snel doodrijden. Maar de tweede - August - werd haar vaste partner. In maart was Naya zwanger en in mei werd ze moeder, maar een laffe daad maakte een einde aan haar leven en aan dat van haar welpen.

August is nog steeds in het gebied en kreeg het gezelschap van wolvin Noëlla. Afgelopen voorjaar mochten ze hun eerste welpen verwelkomen. Vandaag vormen de bosgebieden van Bosland en de militaire domeinen rondom Leopoldsburg, Hechtel-Eksel, Lommel, Koersel-Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Peer en Oudsbergen een aaneengesloten territorium van dik 300 vierkante kilometer voor het allereerste gevestigde wolvenpaar van Vlaanderen!

De wolf mag in ons land dan wel hartelijk onthaald worden door het grote publiek, tegelijk is er geen dier waarover zoveel fabels de ronde doen. Om waarheid van mythe te onderscheiden, organiseren Landschap vzw en Welkom Wolf lezingen en informatieve wandelingen over wolven en hun boeiende levenswijze. Tijdens onze infowandeling vertellen we je alles over de comeback van deze fascinerende dieren, maar we geven ook antwoorden op de vragen die op ieders lippen liggen.

Hoe herken je een wolf? Zijn wolven gevaarlijk voor mensen? Hoe kunnen we vee en huisdieren beschermen? Kan ik nog met mijn hond gaan wandelen in het bos? Heeft de wolf een voldoende groot territorium in de regio? En vindt de wolf voldoende voedsel in onze natuur?

Alles weten over wolven? Neem dan op zaterdag 26 juni deel aan de infowandeling van Landschap vzw en Welkom Wolf in Hechtel-Eksel.

Afspraak: om 10u (einde om 12u30) of om 14u (einde om 16u30) op de parking aan de Lochtstraat 48 in BE-3941 Hechtel-Eksel.

Deelname: gratis voor (nieuwe) leden van Landschap vzw. Niet-leden betalen 2,5 euro per persoon of 5 euro per gezin. Ontdek hier al onze ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van gratis deelname (met het hele gezin)! Honden even niet welkom; omwille van de social distancing willen we de ruimte rondom de gids optimaal benutten om de deelnemers te spreiden en alle beschikbare ruimte voorbehouden voor de deelnemers.

Inschrijven: opgelet, omwille van de corona-maatregelen is inschrijven verplicht! Elke gids heeft immers een beperkt aantal deelnemers mee. Stuur een mailtje naar activiteiten@landschapvzw.be met daarin duidelijk jouw naam, wandeling van jouw keuze (10u of 14u), het exacte aantal deelnemers en de vermelding lid / geen lid van Landschap vzw.

Meer info: info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos)

Meer wolf op www.welkomwolf.be en op de facebookpagina Welkom Wolf

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg