De Gouden Oversteek - narcissen in de Oostkantons

Datum: 
zaterdag, 8 mei 2021 tot vrijdag, 14 mei 2021
Locatie: 
Natuurpark Hoge Venen-Eifel.

Narcissenweide - foto Hans Debruyne

CORONA-UPDATE: Je kan De Gouden Oversteek individueel doen of in het gezelschap van alleen jouw eigen bubbel, op een ogenblik dat je zelf kiest. Zo houden we deze activiteit 100% coronaproof. Hou er wel rekening mee dat de wilde narcissen - de hoofdrolspelers in deze editie - maar een beperkt aantal weken bloeien, tot begin mei. Wie inschrijft, krijgt een ruime set van mogelijke wandelroutes toegestuurd.

In april en de eerste dagen van mei 2021 organiseert Landschap vzw​ de zevende editie van De Grote Oversteek, een wandeling langs de allermooiste plekjes van de Hoge Venen en de Oostkantons. Je wandelt op eigen tempo, zonder gids, maar met een degelijke routekaart (en een gpx-bestand voor gebruikers van een wandel-gps).

Wilde narcissen - foto: Hans Debruyne

Elk jaar stippelen we een volledig nieuw parcours uit. Dit jaar trekken we door de venige valleien aan de zuidoostelijke rand van de Hoge Venen.

Wilde narcissen - foto: Hans Debruyne

De editie van 2021 wordt heel bijzonder. In het snoer van valleien waar je doorheen wandelt, beleven op dat ogenblik miljoenen wilde narcissen het hoogtepunt van hun bloei. Omdat we werkelijk wandelen in een zee van goudgele narcissen, doopten we deze wandeling ‘De Gouden Oversteek’.

Mannetje goudvink - foto: Hugo Willocx

Wie inschrijft, ontvangt een hele set met routekaarten en gpx-bestanden, die overeenkomen met wandelafstanden van 5, 10, 13, 19, 22, 26, 31 en 36 kilometer.

Niet voor iedereen…

Op delen van het parcours tref je modder, veen, boomwortels en rotsen. Echt steile hellingen zijn er niet. De Grote Oversteek is geen wandeling voor kilometervreters maar een avontuurlijke tocht voor echte natuurgenieters. Stevige, waterdichte wandelschoenen zijn een must.

Omdat we zoveel verschillende afstanden voorzien, bovendien met doorlopend mogelijkheid om te starten, zal het nergens langs het parcours druk worden.

Wilde narcis - foto: Hans Debruyne

Schrijf je hier in en ontvang de set met routekaarten en gpx-bestanden (klik op deze link).

Per ingeschreven deelnemer ontvang je een nummer van ons tijdschrift LANDSCHAP met daarin een uitgebreide beschrijving van drie grote wandelgebieden en bijhorende wandelkaarten. Voor de eerste inschrijver voorzien we het nummer waarin onder meer de 'narcissenvalleien' in de Oostkantons uitgebreid aan bod komen. Voor de tweede, derde, vierde... deelnemer van dezelfde groep voorzien we telkens een ander nummer van LANDSCHAP, zodat de groep in haar geheel over een veelvoud van wandelmogelijkheden beschikt voor een volgende uitstap.

Foto: Hans Debruyne

Praktische info

Bij inschrijving ontvang je een set van routekaarten en bijhorende gpx-bestanden die overeenkomen met verschillende wandelafstanden. De routekaartjes volstaan om de wandeling(en) te doen. Wij zochten voor jou de mooiste wandeltrajecten uit, deels gebaseerd op het pas geïnstalleerde knooppuntennetwerk, maar deels ook buiten dat netwerk. De gpx-bestanden zijn slechts een hulpmiddel voor wie een wandel-gps of een navigatie-app op de smartphone gebruikt, maar ze zijn zeker geen must om het parcours te kunnen afleggen. Je hebt dus geen technische snufjes of hulpmiddelen nodig, De routekaarten en onze aanvullingen daarbij volstaan om de wandeling tot een goed einde te brengen..

Je wandelt de hele tijd door valleien en bossen en langs kraakheldere, snelstromende riviertjes. Er is onderweg geen horeca of sanitair.

Wilde narcissen - foto: Bob Luijks 

Ook dit nog

Welke afstand je ook wandelt, neem in elk geval voldoende drank mee, en voor de langere afstanden ook een picknick voor onderweg. Op verschillende plaatsen staan banken en picknickhutten.

Honden zijn welkom, uiteraard aan de leiband.

Respecteer de coronaregels. Hou altijd en overal afstand - in de natuur kan dat geen probleem zijn - en wandel met maximaal 10 personen!

Voor alle verdere info: +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of info@landschapvzw.be

Oleftal - foto: Hans Debruyne

Word lid!

Nog geen lid van Landschap vzw? Lees hier de korte voorstelling, ontdek de talloze ledenvoordelen en word lid! Je kan het lidmaatschap ook aankopen als ‘product’ in onze webshop. Stop het in jouw winkelmandje!

 
Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg