De Grote Oversteek van de Hoge Kempen

Datum: 
donderdag, 15 augustus 2019
Locatie: 
Afspraak om 8u30, 9u30, 10u30 of 11u30 op de parking van Bezoekerscentrum Lieteberg, Stalkerweg z/n in BE-3690 Zutendaal

Mechelse Heide - foto: Sam Mannaerts

Op donderdag 15 augustus (feestdag in België) en zondag 25 augustus doen we weer De Grote Oversteek van het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg. De tocht voert je door oogverblindend mooie natuurgebieden zoals de Mechelse Heide, de Kikbeekbron, de Ziepbeekvallei, de Neerharerheide, de vallei van de Asbeek, het Pietersembos, de Roelerheide, de vallei van de Roelerbeek, de Stalkerheide en de vallei van de Bezoensbeek. In deze periode staat de heide volop in bloei! Op eigen tempo en aan de hand van een routebeschrijving of gpx wandel je door een adembenemend mooi landschap op de steilrand van het Kempens Plateau. Het parcours is licht golvend en zit vol fantastische vergezichten. De route is weer helemaal anders dan de vorige jaren.

Een pendelbus brengt je weg naar één van de droppingpunten, die overeenkomen met wandelafstanden van 12, 17, 22, 29 of 33 km. Vervolgens wandel je terug naar het vertrekpunt: Bezoekerscentrum Lieteberg in Zutendaal. Wie nog energie over heeft, kan zich na een pitstop in de horeca helemaal uitleven op het Blote Voetenpad, de kijktoren beklimmen of de tentoonstelling over insecten bezoeken.

Heidelibel - foto: Erik Willaert

Eigen tempo

Je wandelt op eigen tempo, zonder gids, maar met een zeer degelijke routebeschrijving (en een gpx-bestand voor gebruikers van een wandel-gps). De routebeschriiving maakt gebruik van de wandelwegwijzers en de wandelwissels in het Nationaal Park. Je zal er die dag zeker niet moederziel alleen zijn; er zijn altijd medewandelaars om de juiste weg te wijzen of om je gezelschap te houden. Je kiest zelf hoe ver en hoe snel je wandelt; je hebt de hele dag de tijd! We wachten jou op bij het eindpunt en zijn stand-by als er een probleem is onderweg.

Elke kilometer van het parcours die je niet aflegt, is uiteraard een stukje wondermooi landschap dat je mist. Durf dus je grenzen te verleggen om zoveel mogelijk te zien van de prachtige Hoge Kempen. Wil je volop genieten van de bloeiende heide, kies dan voor minstens 22 km. Wandel je een kortere afstand, dan kom je ook bloeiende heide tegen, maar niet de grote paarse vlaktes.

De paden waarop we wandelen, zijn grotendeels onverhard. Op delen van het parcours tref je los zand, wat modder of boomwortels, maar al bij al is het parcours gemakkelijk bewandelbaar met gewone stapschoenen. De Grote Oversteek is niet bedoeld als wandeling voor kilometervreters maar als een avontuurlijke tocht voor echte natuurgenieters.

Foto: Wim Dirckx

Omdat we zoveel verschillende afstanden voorzien, bovendien met keuze uit 2 verschillende data en 4 verschillende startmomenten, zal het nergens langs het parcours echt té druk worden. We kunnen vele honderden wandelaars verwelkomen zonder dat die elkaar voor de voeten gaan lopen. We hebben tenslotte ook 33 km traject om al die wandelaars te spreiden.

Afspraak: start om 8u30, 9u30, 10u30 of 11u30 op de parking van Bezoekerscentrum Lieteberg, Stalkerweg z/n in BE-3690 Zutendaal. Onze autocars brengen je weg naar het droppingpunt van jouw keuze (dat hangt samen met de gekozen wandelafstand) en je wandelt terug naar Bezoekerscentrum Lieteberg. We hopen je daar terug te zien vóór zonsondergang.

Bloeiende struikheide - foto: Erik Willaert

Deelname: 8 euro per persoon. Kinderen tot 11 jaar gratis, zonder inschrijven, maar graag wel even aanmelden via info@landschapvzw.be. Een deel van jouw deelnamegeld gaat naar het Nationaal Park Fonds voor de ondersteuning van natuurbehoudsprojecten! 

Vooraf INSCHRIJVEN is een must voor iedereen vanaf 12 jaar! Maak eerst VOLGENDE KEUZES:

  • de DATUM van jouw keuze: 15 augustus of 25 augustus. Aan die datum moet je je wel houden, je kan niet zomaar van datum switchen zonder verwittigen!
  • het aantal deelnemers (kinderen tot 11 jaar niet meegerekend; die mogen gratis mee mits even aanmelden via info@landschapvzw.be)
  • het tijdstip waarop je wil vertrekken met de pendelbus aan Bezoekerscentrum Lieteberg: 8u30, 9u30, 10u30 of 11u30
  • de afstand die je gaat afleggen: 12, 17, 22, 29 of 33 km. Als mensen uit jouw groep verschillende afstanden willen wandelen, schrijf ze dan apart in, per afstand.

Schrijf hier in voor 15 augustus!

Schrijf hier in voor 25 augustus!

Foto: Wim Dirckx

Kan de hond mee?

Honden kunnen niet mee op de autocars. Er is nochtans een oplossing om de hond toch mee te nemen - we willen dan wel de garantie dat die de hele tijd aan de leiband blijft - maar in dat geval moet je wel zelf een deel van de dropping organiseren met eigen wagen. De chauffeur dropt zijn medewandelaar(s) mét hond meteen op het juiste droppingpunt, rijdt daarna door naar Bezoekerscentrum Lieteberg en keert met de bus terug naar het droppingpunt om het gezelschap te vervoegen. Contacteer +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) voor meer uitleg.

Praktische info

Als je inschrijft, ontvangt elke deelnemer per mail een persoonlijk ticket met een unieke barcode. Met een print van dat ticket of een kopie op de smartphone kan je je aanmelden aan onze onthaalstand op de parking van Bezoekerscentrum Lieteberg. Uiteraard beschikken we ter plaatse ook over een volledige deelnemerslijst om alles te verifiëren. De autocars vertrekken om 8u30, 9u30, 10u30 en 11u30, en mogelijk ook nog op tussenliggende uren zodra een autocar vol is. Afhankelijk van de wandelafstand die je hebt gekozen, stap je op autocar 1 of autocar 2; er zal duidelijk worden aangegeven welke autocar welk droppingpunt bedient.

Op voorhand ontvang je al een mail met een overzichtskaartje en een gpx-bestand (voor gebruikers van een wandel-gps), maar ter plaatse ontvang je ook nog een uitgebreide routebeschrijving. Die routebeschrijving zal volledig zijn en volstaat om het parcours af te leggen. Je hebt dus geen technische snufjes of hulpmiddelen nodig. Eénmaal gedropt door de autocar op de afstand van jouw keuze, kan je alleen of met een ter plaatse samengesteld groepje aan jouw wandelavontuur beginnen.

Je wandelt de hele tijd door heide, bos en beekvalleien en langs grote waterplassen. Er is geen echte horeca onderweg - we kiezen immers routes in volle natuur - maar Landschap vzw verzorgt bevoorradingspunten met drankjes aan democratische prijzen. Voor het overige ben je op de inhoud van je rugzak aangewezen. Op 12 km van het einde zijn er degelijke toiletten (in een openbare instelling). Op het eindpunt bij Bezoekerscentrum Lieteberg is er een horecazaak met sanitair en een versnapering.

Moerasbos - foto: Bob Luijks

Met de wagen

Wie met de wagen komt en op de GPS vertrouwt, tikt Bezoekerscentrum Lieteberg, Stalkerweg z/n, BE-3690 Zutendaal in. Het startpunt is te bereiken via de uitrit 32 (Genk-Oost) op de E314 Lummen-Maasmechelen/Geleen.

Vanuit Nederlands Limburg vind je het Nationaal Park Hoge Kempen en Zutendaal door ter hoogte van knooppunt Kerensheide op de A2/E25 Eindhoven-Maastricht de richting E314 Antwerpen/Brussel te volgen tot uitrit 32 (Genk-Oost).

Vallei van de Ziepbeek - foto: Jan Depelseneer

Openbaar vervoer

Wat hieronder vermeld wordt, geldt uitsluitend voor 15 augustus. Bekijk hier de dienstregeling voor 25 augustus.

We willen je aanmoedigen om eventueel met de trein te komen naar station Hasselt of Genk en daar een aansluitende busverbinding te nemen.

Wie om 9u23 (trein vanuit Antwerpen) of om 9u31 (trein vanuit Brugge) in station Hasselt arriveert, kan daar op busperron 7 om 9u31 bus 45 nemen richting Maastricht. Je stapt af om 10u16 aan halte Zutendaal Kerk. Van daar is het nog 800 meter wandelen tot parking Lieteberg.

Wie om 9u31 (trein vanuit Brugge) in station Hasselt arriveert en de onmiddellijke aansluiting met bus 45 mist, kan daar op busperron 7 om 10u01 alsnog bus 45 nemen richting Maastricht. Je stapt af om 10u25 aan station Genk. Daar neem je om 11u00 op perron 6 bus G7 richting Zutendaal. Je stapt af om 11u18 aan halte Zutendaal Kerk. Van daar is het nog 800 meter wandelen tot parking Lieteberg. Kom ons tegemoet en onze pendelbus pikt je op!

Helaas is er in de ochtend geen openbaar vervoer vanuit Maastricht.

Belangrijke TIP voor treinreizigers: koop eventueel een goedkoper weekendbiljet heen-en-terug. Reis je in groep, dan is een Rail Pass al snel nog een stuk goedkoper dan een weekendbiljet! Ter info: begeleide kinderen -12 jaar reizen in ieder geval gratis met de trein.

Voor de terugreis met het openbaar vervoer is er met regelmaat een bus aan halte Zutendaal Kerk. De bussen met nummer 45 van 13u39, 15u39, 17u39 en 19u39 bedienen de stations Genk en Hasselt, terwijl de bussen 45 van 14u16, 16u16 en 18u16 station Maastricht bedienen (van daar is er verbinding naar Luik e.a.). Om 14u41 en 16u41 rijdt een bus G7 naar station Genk, met aansluitende busverbinding 45 naar station Hasselt. Bus 45 van 17u39 en 19u39 in Zutendaal geeft in station Genk aansluiting op de trein Genk-Blankenberge; de trein vertrekt in Genk om 18u01, 19u01, 20u07, 21u01 en 22u01; vóór 18u vertrekken er geen treinen vanuit Genk. De laatste bus vertrekt in Zutendaal om 19u39.

Dienstregelingen op www.belgiantrain.be en www.delijn.be

Alle info: +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Schrijf hier in voor 15 augustus!

Schrijf hier in voor 25 augustus!

Word lid van Landschap vzw!

Nog geen lid van Landschap vzw? Lees hier de korte voorstelling, ontdek de talloze ledenvoordelen en word lid! Je kan het lidmaatschap aankopen als 'product' in onze webshop.

Foto: Wim Dirckx

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg