Expeditie Saeftinghe XXL

Datum: 
zondag, 25 juni 2017
Locatie: 
Afspraak om 9u aan Bezoekerscentrum Saeftinghe, Emmaweg 4, NL-4568 PW Nieuw-Namen. Einde rond 16u. Inschrijven noodzakelijk!

Foto: Hans Debruyne

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een uitgestrekt gebied van slikken en schorren langs de Westerschelde in Zeeuws-Vlaanderen (NL). De Westerschelde is een menggebied van zeewater en rivierwater. Het water dat bij vloed de schorgeulen binnenstroomt, is hier brak. Met zijn 3 200 hectare is Het Verdronken Land één van de belangrijkste schorregebieden van Nederland. Saeftinghe is bijzonder door zijn uitgestrektheid en zijn natuur, maar ook omdat het een beeld geeft van het Zeeuwse oerland: een land van slikken, zandplaten, en schorren doorsneden met geulen. Het Verdronken Land heet niet voor niets zo. In de late Middeleeuwen was het een gebied van welvarende polders. Door stormvloeden gingen in de 14de en de 16de eeuw grote stukken van het ingepolderde land verloren. In de 80-jarige oorlog werden ter verdediging van Antwerpen bovendien opzettelijk dijken doorgestoken, zodat een verdronken land ontstond. Hier wandelen is een ware expeditie: baggeren door slijk en klauteren door geulen hoort er helemaal bij. Aansluitende, kniehoge laarzen en droge reservekledij zijn geen overbodige luxe! Beter nog dan laarzen: afgedankte 'turnsloefkes', die je voeten beschermen en die niet blijven steken in de modder, die weliswaar meteen vol water lopen maar waar je verder geen zorgen meer mee hebt; vuil word je hoedanook.

In april van dit jaar organiseerde Landschap vzw al drie expedities in Saeftinghe. En al spraken de foto's van deze excursies boekdelen, toch snakken we naar nog méér. Dit gebied is zo uitgestrekt dat je het absoluut niet gezien hebt na één bezoek. Daarom is er op zondag 25 juni Expeditie Saeftinghe XXL, met méér modder, een paar uur langer in de modder, en vooral een keer een ander stuk van de 3 200 hectare modder... Want houden we niet allemaal van wat variatie? Tijdens een 6 à 7 uur durende wandeling gaan we op zoek naar de oude turfputten en de boomresten van na de laatste IJstijd, toen de Schelde nog niet op deze plaats lag. We nemen eten en drinken mee en picknicken op het schor. Halverwege afhaken en terugkeren is geen optie; wie aan deze tocht begint, moet hem uitlopen. De afstand valt al bij al wel goed mee, zeker gezien de tijd die we er voor nemen, maar het terrein is vijandig... Onze gids Bernard Messiaen brengt je na een flinke dagtocht weer veilig aan wal.

Info & deelnemen
Inschrijven voor de expeditie via activiteiten@landschapvzw.be is noodzakelijk. Door de aard van het terrein is deze wandeling niet geschikt voor kinderen onder 10 jaar en voor mensen die minder mobiel of minder fit zijn. Maximum 30 deelnemers.
De deelnameprijs bedraagt 17 euro per persoon, 8 euro voor kinderen tussen 10 en 15 jaar.
Heb je nog vragen, contacteer ons dan even via activiteiten@landschapvzw.be of via +32(0)495-32 53 30.
Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek dan hier alle ledenvoordelen! 

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg