Vlaamse avant-première film WOLF

Datum: 
zaterdag, 10 december 2022
Locatie: 
Cultuurcentrum Ter Dilft aan de Sint-Amandsesteenweg 41-43 in BE-2880 Bornem (25 kilometer ten zuiden van Antwerpen)

Op zaterdagavond 10 december 2022 om 19u30 organiseert Landschap vzw in CC Ter Dilft in Bornem de exclusieve Vlaamse avant-première van de nieuwe film WOLF van Cees van Kempen. In Nederland was deze film al in de bioscoop te zien, maar voor Vlaanderen werd hij lichtjes aangepast en de voice-over ingesproken door bioloog Dirk Draulans. Kom de Vlaamse versie van WOLF bekijken lang voor hij in de bioscoop te zien is! De opbrengst van deze avant-première gaat naar de campagne Welkom Wolf. Voor en na de voorstelling kan je praten met de regisseur, met biologen Dirk Draulans en Frederik Thoelen en met het team van Landschap vzw & Welkom Wolf.

Regie: Cees van Kempen | 90 minuten | voice-over: Dirk Draulans

Na een lange afwezigheid is de wolf terug in de Lage Landen. Vanuit het oosten van Duitsland vonden zwervende wolven langzaamaan de weg westwaarts, om uiteindelijk ook weer Nederland en België te bereiken. Tegelijk rukten Frans-Italiaanse wolven op vanuit het zuiden. In 2015 arriveerde de wolf in Nederland, in 2016 in België. Sinds 2019 is er voortplanting in beide Landen.

WOLF brengt de terugkeer van een Europees toproofdier fraai in beeld. Natuurfilmer Cees van Kempen volgde bijna vier jaar lang verschillende wolvenfamilies, voornamelijk in Duitsland. Dat betekende vele uren zwaar labeur in bossen en velden om met camera’s en cameravallen de schuwe roofdieren voor de lens te krijgen. “Wolven filmen is gekmakend moeilijk”, weet Cees. Maar de aanhouder wint. Uiteindelijk wist de filmmaker één van Europa’s meest illustere dieren toch te filmen, in alle levensstadia en tijdens diverse bezigheden. We zien hoe jonge pups geboren worden en spelen, maar ook hoe volwassen dieren jagen en als heimelijke schimmen door dichte bossen manoeuvreren.

Uit vele uren videomateriaal monteerde Cees van Kempen het verhaal van Scout, een wolf die opgroeit in Oost-Duitsland en uiteindelijk de lange reis naar Nederland maakt. Tussen hun 8ste en 22ste levensmaand verlaten jongvolwassen wolven namelijk hun geboorteroedel om elders een territorium te claimen, een partner te vinden en een eigen roedel te stichten. Door de combinatie van intieme beelden en weidse luchtopnames biedt WOLF de kijker een gevarieerd en boeiend inzicht in het leven van de ultieme toppredator.

WOLF kiest bewust voor een wetenschappelijke benadering door de prachtige beelden aan te vullen met wetenswaardigheden over wolven en hun plek in het grotere ecosysteem. In het begin refereert de film wel aan het slechte imago dat de wolf lang had en soms nog steeds heeft. We zien fragmenten uit een vertoning van ‘Peter en de wolf’, aangevuld met beelden van een wolf in de duisternis, inclusief oplichtende ogen, ontblote tanden en een volle maan. Maar verteller Dirk Draulans stelt de kijker snel gerust: “Wolven zijn helemaal geen enge sprookjesdieren. Ik wil jullie het échte verhaal vertellen, het meest opzienbarende natuurverhaal van de Lage Landen.”

Overigens richt WOLF zich niet exclusief op het titeldier. Ook soorten die hun leefgebied met wolven delen – zoals reeën, edelherten, wilde zwijnen, dassen, vossen, bevers en raven – komen regelmatig voorbij. De bijdrage die de wolf levert aan het bewaren van de juiste ecologische balans en de uitdagingen die het dier in het moderne Europa tegenkomt – waaronder het moordende verkeer – komen eveneens aan bod.

WOLF is een boeiende en evenwichtige film voor jong en oud die diverse mythes rond ons grootste roofdier succesvol ontkracht.

Recensie door Frank Heinen

Exclusieve avant-première voor Vlaanderen: zaterdag 10 december 2022 om 19u30
Bioscooprelease in Vlaanderen: 1 maart 2023


Praktisch

Deze heerlijke natuurfilm voor het hele gezin duurt anderhalf uur en heeft een Nederlandstalige voice-over door bioloog Dirk Draulans. Afspraak om 19u30 in de grote schouwburg van CC Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43, BE-2880 Bornem. Voor alle info omtrent bereikbaarheid en parking, klik hier.

Voor en na de film zullen een aantal hoofdrolspelers rond het wolventhema aanwezig zijn, onder meer filmmaker Cees van Kempen, bioloog Frederik Thoelen (Natuurhulpcentrum Oudsbergen) en het team van Landschap vzw & Welkom Wolf (Jan Loos, Aagje De Doncker, Edouard Geelhand en vrijwilligers). Zij zullen jou die avond graag te woord staan!

In de gangen en zalen van CC Ter Dilft kan je het hele weekend (telkens vanaf 10u) gratis verschillende expo’s van magistrale natuurbeelden bezoeken in het kader van het Lowland Photo Festival. Onder meer de 60 finalisten van de Lowland Photo Contest 2022 worden er tentoongesteld. Kom dus al veel vroeger! Er is ook mogelijkheid om te eten en te drinken in de brasserie van het cultuurcentrum. Alle info over het Lowland Photo Festival vind je op de website van het festival.

 

Tickets
Tickets voor deze exclusieve avant-première voor Vlaanderen kosten 12 euro per persoon.

Heb je problemen om deze webshop te gebruiken? Contacteer ons (gegevens hieronder) en we helpen jou of we lossen jouw inschrijving op een andere manier op.

Goed om weten: de opbrengst van deze voorstelling gaat integraal naar de werking van Welkom Wolf en Landschap vzw die 24/7 in de bres staan voor de wildlife comeback in de Lage Landen. We registreren niet alleen alle meldingen van wolf, lynx en goudjakhals, we informeren ook veehouders over het predator-proof maken van hun weilanden, we organiseren lezingen, info-avonden en info-wandelingen, stellen ons burgerlijke partij bij flagrante overtredingen (zoals de moord op wolvin Naya), zetten de puntjes op de ‘i’ in de media…

 

Meer info
info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos)

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg