Daguitstap Zeeland – vogels en zeehonden in de Delta

Datum: 
zondag, 26 januari 2025
Locatie: 
Zeeuwse eilanden, Nederland

Mannetje smient - Hugo Willocx

In de winter zijn de Zeeuwse eilanden een waar vogelparadijs. Met zijn enorme wateroppervlakken, talloze slikken, uitgestrekte akkers en grazige weilanden trekt Zeeland enorme groepen ganzen en massa’s eenden, zwanen, futen, waadvogels en kustvogels aan. Er verblijven ook flink wat overwinterende roofvogels. Onder begeleiding van meerdere gidsen ondernemen we een bustocht die de mooiste en meest vogelrijke plekjes van Zeeland aan elkaar rijgt.

Via tunnels, dammen en eindeloze bruggen gaat het van eiland naar eiland. Naast onwaarschijnlijk veel vogels ontdek je de ronduit indrukwekkende Deltawerken, die met gigantische dammen en sluizen het geweld van de zee moeten bedwingen na de rampzalige stormvloed van 1953. Maar we hebben ook oog voor de Zeeuwse monumenten en cultuurelementen in het landschap, en uiteraard picknicken en/of lunchen we in een lokale horecazaak. Kers op de taart is de zeehond-garantie van Landschap vzw; we garanderen je minstens één zeehondwaarneming, wellicht nog veel meer... De kans is zelfs groot dat je zowel de gewone als de grijze zeehond te zien krijgt, dus twee soorten in één dag. Warme (regen)kledij en laarzen of stevige wandelschoenen zijn een must!

Paarse strandloper - foto: Edouard Geelhand

Op zondag 26 januari 2025 vertrekken twee bussen door heel Vlaanderen en Beveland, met opstapplaatsen in Aarschot  Lummen  Geel  Wommelgem  Antwerpen  Goes (BUS 1) en Bertem  Vilvoorde  Aalst  Gentbrugge  Zelzate (BUS 2). De twee bussen maken elk een heel andere tocht door Zeeland. Ze zullen elkaar mogelijk zelfs niet ontmoeten. Wie in 2024 al deelnam aan het dagje Zeeland, kan dezelfde opstapplaats (of dezelfde bus) kiezen en krijgt dan de garantie dat de bezochte natuurgebieden allemaal nieuw zullen zijn.

Foto: Edouard Geelhand

Deelname 

Prijs: 45 euro per persoon voor leden (en nieuwe leden) van Landschap vzw, 50 euro voor niet-leden. Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je dus recht op korting.

Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 27 euro per jaar per gezin; met een korting van 5 euro per persoon voor de daguitstap verdien je al meteen een stukje van jouw lidgeld terug! Nog geen lid? Ontdek hier de talloze ledenvoordelen en word ook lid! Je kan dan meteen al aan ledentarief inschrijven voor deze activiteit.

Foto: Hans Capiau

Opstapplaatsen en uurschema autocars

BUS 1

6u30 – Aarschot – carpoolparking bij uitrit 22 van de E314 Leuven-Maasmechelen; aan de zuidkant van de snelweg.

Detail: Carpool Aarschot – Google Maps

6u45 – Lummen – carpoolparking bij uitrit 26 van de E314 Leuven-Maasmechelen, aan de noordkant van de snelweg. Opgelet: niet verwarren met de uitrit op de E313 Hasselt-Antwerpen!

Detail: Carpool Lummen – Google Maps

7u10 – Geel-West – carpoolparking bij uitrit 23 van de E313 Hasselt-Antwerpen, aan de noordkant van de snelweg.

Detail: Carpool Geel-West – Google Maps

7u30 – Wommelgem – carpoolparking Noord, op het rondpunt bij uitrit 18 van de E313 Hasselt-Antwerpen; aan de noordkant van de snelweg. Ook bereikbaar met de tram! Opgelet: er is ook een kleinere carpoolparking Wommelgem Zuid aan de zuidkant van de snelweg, maar die is het NIET!

Detail: Park & Ride Wommelgem-Noord – Google Maps

7u50 – Antwerpen – op de stoep voor het Crowne Plaza Hotel Antwerpen, Gerard le Grellelaan 10, 2020 Antwerpen, vlakbij knooppunt Antwerpen-Zuid langs de Antwerpse Ring (R1); aan de zuidkant van de ring. Gratis parking op de middenberm voor het hotel. Ook bereikbaar met de tram!

Detail: Crowne Plaza Antwerpen – Google Maps

8u40 – Goes – parking bedrijf Gebr. Weststrate BV, De Puyeweg 1, 4463 NA Goes (bij het kruispunt van de A256/N256 met de N664/N289, toegang via rond punt op de ’s-Heer-Hendrikskinderendijk)

Detail: Parking Gebr. Weststrate Goes – Google Maps

 
Uurschema terugweg BUS 1

17u50 Goes – 18u40 Antwerpen – 19u00 Wommelgem – 19u20 Geel – 19u45 Lummen – 20u00 Aarschot 

Grijze zeehond - foto: Edouard Geelhand

BUS 2

6u30 – Bertem – carpoolparking bij uitrit 22 van de E40 Luik-Brussel; aan de noordkant van de snelweg.

Detail: Carpool Bertem – Google Maps

6u45 – Vilvoorde – carpoolparking Machelen/Vilvoorde bij uitrit 12 van de E19 Brussel-Antwerpen; aan de oostkant van de snelweg.

Detail: Carpool Vilvoorde – Google Maps

7u15 – Aalst – Texaco-tankstation in Erembodegem langs de N45 Aalst-Ninove net ten zuiden van uitrit 19 van de E40 Brussel-Gent; parkeergelegenheid langs de N45 en op carpool Aalst-Zuid (Albatros) daar vlakbij. Adres voor navigatie: Geraardsbergsesteenweg 1, 9320 Erembodegem.

Detail: Texaco Erembodegem – Google Maps

7u40 – Gentbrugge – carpoolparking Arsenaal bij uitrit 10 van de E17 Antwerpen-Gent-Kortrijk; aan de zuidoostkant van de snelweg. Ook bereikbaar met de tram!

Detail: Park & Ride Gentbrugge Arsenaal – Google Maps

8u15 – Zelzate – parking warenhuis ALDI, Rijkswachtlaan 8, 9060 Zelzate (vlakbij kruispunt met R4 = President J.F. Kennedylaan)

Detail: Parking Aldi Zelzate  Google Maps

 

Uurschema terugweg BUS 2

18u15 Zelzate – 18u50 Gentbrugge – 19u15 Aalst – 19u45 Vilvoorde – 20u Bertem

Aalscholver - foto: Hugo Willocx

Inschrijven

Inschrijven kan uitsluitend via deze link in de webshop van Landschap vzw. Als je een lidmaatschap toevoegt aan jouw winkelmandje op de webshop, mag je meteen de optie ‘Lid van Landschap vzw’ kiezen voor de boeking van deze uitstap.

Graag ook jouw woonplaats en opstapplaats vermelden bij de inschrijving!

Meteen na de inschrijving verstuurt de webshop een bevestigingsmail. Wij voorzien dan voor jou een plaats op onze bus en verwachten jou op zondag 26 januari 2025 op het hierboven aangegeven tijdstip op de opstapplaats die je zelf hebt geselecteerd.

Geeft de webshop een foutmelding, zogezegd met betrekking tot jouw mailadres? Voer de inschrijving en betaling dan uit vanop een ander toestel (een laptop of een andere gsm); de hapering heeft wellicht te maken met de browser van jouw gsm. Blijf je problemen hebben om de webshop te gebruiken? Bel ons op +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of mail info@landschapvzw.be. We loodsen je er doorheen of we schrijven jou op een andere manier in.

 Bontbekplevier - foto:Edouard Geelhand

Praktisch

De trip in Zeeland blijft een verrassing. We bezoeken verschillende eilanden en plekjes, met veel sightseeing, maar ook verschillende tussenstops waar we wandelingen maken van een half uur tot een uur (telkens een beperkte afstand, met veel vogels of zeehonden).

Zorg voor warme, winddichte kledij. Het landschap van Zeeland is zeer open en het is er in deze periode maar zelden warm of windstil.

De bus heeft een toilet aan boord. We kunnen je ook al verklappen dat we tussen 12u en 13u halt houden bij een horecazaak met prachtig uitzicht op het water. Tijdens de tocht heb je meerdere kansen om snel een stukje eigen picknick te verorberen, maar tijdens de middagpauze kan je desgewenst echt lunchen. Zoals dat in de meeste horecazaken het geval is, kan je er ook alleen iets drinken, maar een eigen picknick is niet toegelaten. Wie een eigen picknick meebrengt, heeft natuurlijk de hele dag de kans om die op te smullen.

 

Meer info: Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Foto: Hans Capiau

Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die via deze webshop geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg