Fotoweekend 'Herfst in de Hoge Venen'

Datum: 
vrijdag, 20 oktober 2023 tot maandag, 23 oktober 2023
Locatie: 
Hoge Venen, Oostkantons, België

Stuwmeertje - foto: Hans Debruyne

Een onherbergzame hoogvlakte met spiegelende vennen, snelstromende rivieren met pittoreske watervalletjes, mystieke dennenwouden en kleurrijke beukenbossen: de Hoge Venen vormen het grootste en meest woeste aaneengesloten natuurgebied van de hele Benelux! Met zijn 72 000 hectare zijn niet alleen de wandelmogelijkheden maar ook de fotografie-opties eindeloos.

Tijdens deze vierdaagse fotoworkshop gaan we op zoek naar de meest unieke plekjes, weg van de gebaande paden!

    

Unieke plekjes, badend in het herfstlicht   

Beschermd sinds 1957, vormen de Hoge Venen het oudste natuurreservaat van België. Fervente wandelaars hebben naar alle waarschijnlijkheid het gebied rond Signal de Botrange en Baraque Michel al doorkruist. Terwijl plaatsen als ‘Noir Flohay’ en ‘La Hoëgne’ natuurfotografen als muziek in de oren klinken. Het zijn stuk voor stuk dan ook prachtige plekjes om te bezoeken.

Maar behalve de gekende hotspots hebben de Hoge Venen nog zoveel meer moois te bieden. Langs minder gekende wandelpaden vinden we unieke fotolocaties die nog maar zelden in beeld werden gebracht. Laat deze verborgen pareltjes nu net het onderwerp zijn van dit fotoweekend!   

We dompelen jou vier heerlijke dagen lang helemaal onder in de natuurfotografie. Om de meer verborgen plekjes te bereiken, zullen we echter ook locaties bezoeken die een paar kilometer verwijderd liggen van de dichtstbijzijnde weg. We wandelen uiteraard op een zeer rustig tempo. Onderweg nemen we voldoende tijd om op enkele plaatsen de herfst mooi in beeld te brengen.

Foto: Hans Debruyne

Voor elk wat wil(d)s!    

Het gebied herbergt verschillende biotopen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kiezen we de mooiste locaties uit. Van snelstromende rivieren over uitgestrekte loof- en dennenbossen tot open veengebieden. Zon, regen, wind of mist: elk weertype biedt wel een andere foto-opportuniteit. We focussen hoofdzakelijk op landschapsfotografie, maar ook macrofotografen zullen zeker hun gading vinden in de mystieke dennenwouden en kleurrijke beukenbossen.

We kiezen voor échte natuurbeleving en maken dan ook geen gebruik van hutten of voederplaatsen. Om die reden ligt wildlife-fotografie iets minder voor de hand, maar met wat geluk komen we misschien wel enkele edelherten of overtrekkende kraanvogels tegen. Als je over een telelens beschikt, neem die dan zeker mee. Ze biedt immers heel wat mogelijkheden voor de meer intieme landschapsbeelden.

Sfeer in het bos - foto: Sandy Spaenhoven

Het fotoweekend is bedoeld voor zowel beginners als meer ervaren fotografen. Tijdens de fotosessies willen we iedereen naar een hoger niveau tillen, zonder daarbij de wensen van de deelnemers zelf uit het oog te verliezen.

Van klassieke landschappen tot creatieve waterpartijen of abstracte details: we trachten elke deelnemer extra tips mee te geven in het veld.

- algemene fotografische technieken toepassen (belichtingsdriehoek, belichtingscompensatie, histogram...)
- creatieve technieken toepassen (bokeh, high key, low key, meervoudige belichting...)
- sterke composities leren zien
- werken met grijsfilter, grijsverloopfilter en/of polarisatiefilter (landschappen)
- werken met lange sluitertijden (snelstromende riviertjes)
- macrofotografie (paddenstoelen, herfstdetails)
- inspelen op (verschillende) weersomstandigheden
- ...

Op het programma   

*vrijdag 20 oktober
We verwelkomen jou in Hockai vanaf ​17u. Om ​19u schuiven we aan voor een heerlijk tweegangendiner. Nadien stellen we het programma aan jullie voor, gevolgd door de korte presentatie ‘Natuurfotografie in de Hoge Venen’.    

*zaterdag 21 & zondag 22 oktober
De dagen zijn in deze periode al iets korter, waardoor we quasi alle uren daglicht buiten zullen spenderen. Afhankelijk van de weersomstandigheden starten we de dag met een vroege ochtendshoot, waarna we terugkeren naar de B&B voor een laat ontbijt. Voorzien van een lunchpakket trekken we vervolgens opnieuw op stap tot na zonsondergang. Terug in de B&B worden we verwend met een lekker tweegangendiner. Na het avondeten bespreken we de beelden van de dag én genieten we uiteraard nog even van een gezellig samenzijn.

*maandag 23 oktober
Ook vandaag starten we met een vroege ochtendshoot. Na het ontbijt trekken we - opnieuw voorzien van een lunchpakket - op stap voor een laatste fotoshoot. Het fotoweekend eindigt in de namiddag; het precieze einduur wordt vastgelegd in samenspraak met de deelnemers.

Twee reisleiders-fotografen voor de prijs van één!   

Het immer sympathieke stel Sandy Spaenhoven en Hans Debruyne trok de voorbije jaren wekenlang door de Hoge Venen, op zoek naar de allermooiste fotogenieke plekjes. Een weekend lang zijn ze dan ook jouw uitgelezen begeleiders! Helemaal mooi wordt het als je bedenkt dat er dus 2 reisleiders-fotografen zijn voor een groep van 10 deelnemers. Er is dus méér dan voldoende ruimte om elk van de deelnemers persoonlijk bij te staan.

Onze uitvalsbasis: B&B Le Randonneur

We logeren in de authentieke, met zorg gerenoveerde Ardense boerderij van Suzan en Jan in Hockai, aan de voet van de Hoge Venen. Hoewel de B&B dateert van de 18de eeuw, genieten we uiteraard van alle hedendaags comfort.

Zo zijn de gastenkamers allemaal voorzien van eigen badkamer met douche, wastafel en toilet. In het sfeervolle gastensalon is het 's avonds heerlijk napraten en genieten van de beeldbespreking. Alle maaltijden worden uiteraard dagelijks vers bereid.

Prijs

De deelnameprijs bedraagt 650 euro per persoon voor leden van Landschap vzw (op basis van logies in een tweepersoonskamer). Niet-leden betalen 680 euro per persoon (op basis van logies in een tweepersoonskamer).

Voor een single-optie (gebruik van een tweepersoonskamer door slechts één persoon) betaal je een toeslag van 135 euro voor het weekend; de prijs wordt dan 785 euro voor leden van Landschap vzw en 815 euro voor niet-leden.

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting! Je kan het lidmaatschap (27 euro) aankopen als ‘product’ in onze webshop.

Inbegrepen zijn:
- 3 overnachtingen in één van de tweepersoonskamers met eigen badkamer
- 3x tweegangendiner (vrijdag-, zaterdag- en zondagavond)
- 3x ontbijt (zaterdag, zondag en maandag)
- 3x lunch (zaterdag, zondag en maandag)
- reisbegeleiding & fotografieworkshops
- beeldbespreking op zaterdag- en zondagavond

Niet inbegrepen zijn het vervoer (ter plaatse kan gecarpoold worden), dranken en private aankopen.

Gold rush - foto: Sandy Spaenhoven

Inschrijven

Inschrijven doe je door een mail te sturen naar info@landschapvzw.be. Wij reserveren dan jouw plaats en sturen per kerende een uitnodiging om te betalen.

Praktische vragen over inschrijving en logies

Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Inhoudelijke vragen over fotografie?

Sandy Spaenhoven, via mail: sandyspaenhoven@gmail.com

Onstuimige Rur - foto: Hans Debruyne

Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg