Infowandeling wolven in de Antwerpse Kempen

Datum: 
zondag, 11 februari 2024
Locatie: 
Afspraak om 10u of om 14u op parking begraafplaats Sint-Antonius, Emiel Vermeulenstraat, 2980 Zoersel.

Wolf - foto: Jochen Lambrechts

Begin 2018 zette voor het eerst in bijna twee eeuwen weer een wilde wolf poot op Vlaamse bodem. De Duitse wolvin Naya liep meer dan 1.000 kilometer door Duitsland en Nederland om uiteindelijk in Belgisch Limburg terecht te komen.

Daar gebeurde wat niemand voor mogelijk hield: de wolvin had het er zo naar haar zin dat ze prompt besloot om zich definitief te vestigen en te wachten op een lief. In de daaropvolgende maanden liepen twee mannetjeswolven helemaal vanuit Duitsland tot bij Naya. De eerste kandidaat – Roger – was jong en onervaren en liet zich al snel doodrijden. Maar de tweede – August – werd haar vaste partner. In maart 2019 was Naya zwanger en in mei werd ze moeder, maar een laffe daad maakte een einde aan haar leven en aan dat van haar welpen.
 
August bleef in het gebied en kreeg eind 2019 het gezelschap van wolvin Noëlla; die kwam aangelopen vanuit de streek van Dresden in Duitsland, kampeerde eerst vier dagen in Zoersel en liep dan in één nacht naar Limburg. In het voorjaar van 2023 mochten August en Noëlla voor de vierde keer welpen verwelkomen. Maar op 25 juli 2023 sloeg het noodlot toe: August liet het leven op de drukke N76 terwijl hij voedsel naar zijn welpen wou brengen. Desondanks slaagde moeder Noëlla erin om minstens zes welpen groot te brengen.
 
Foto: Silvana Evrard
 
Eind april-begin mei 2021 kampeerde er voor het eerst een wolf in het Grenspark Kalmthoutse Heide op de Belgisch-Nederlandse grens. De hamvraag was of het Grenspark met aanvullend het Groot en Klein Schietveld en de aanpalende Nederlandse natuurgebieden groot en aantrekkelijk genoeg zou zijn als potentieel territorium. Die vraag werd toen nooit beantwoord. De wolf verdween van de ene dag op de andere en werd nooit nog ergens opgemerkt of gemeld via DNA, niet in België of Nederland, zelfs niet in heel Europa. Er is maar één conclusie mogelijk: dit dier werd begin mei 2021 vermoord in Kalmthout en heeft het Grenspark nooit meer verlaten.
 
Wolf - foto: Yente De Maesschalck
 
Een goed half jaar later werd al opnieuw een wolf vastgesteld in het Grenspark. Rond Sinterklaas 2021 kwam wolf Klaas vanuit Duitsland via Nederland aanlopen om zich wekenlang op te houden rondom Kalmthout-Essen en vervolgens terug naar Duitsland te lopen. In december 2021 en januari 2022 werd het zelfs aardig druk in de streek rond Antwerpen; nog minstens twee andere zwervende wolven bezochten toen de regio. Plots waren er ook wolvenmeldingen in Zandhoven, Zoersel, Brecht, Schilde, Kapellen, Brasschaat, Stabroek, Berendrecht en Zandvliet, tot zelfs diep in de Antwerpse haven.
 
Eén van die zwervers, een mannelijke jaarling uit de Limburgse roedel die de naam Asterix kreeg, bleef maandenlang aanwezig, tot 18 maart 2022. Hij leek zich te willen settelen, maar verdween vervolgens op even mysterieuze wijze als zijn voorganger een jaar eerder. Ook van deze wolf werd nooit nog iets vernomen.
 
Foto: Danny Laps
 
Sinds maart 2023 is er opnieuw een wolf aanwezig ten noorden van Antwerpen, de vijfde al in amper twee jaar tijd! Wolvin Emma, een dochter van de Limburgse roedel, slaagde erin om een jaar lang onder de radar te blijven en bleek plots een territorium te hebben in de grensstreek. Daar leefde ze tot nog toe zeer onopvallend, maar dat kan snel veranderen als ze het gezelschap zou krijgen van een mannetje dat er een andere levensstijl op nahoudt. Het zwerfseizoen voor jongvolwassen wolven is gestart. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat ze straks een paar gaat vormen met een zwerver uit Duitsland, Nederland, Frankrijk of onze eigen Ardennen. En dan kan het snel gaan: als er een paar zou gevormd worden nog voor het einde van februari - de paartijd van de wolven - dan kan je er quasi zeker van zijn dat er in de tweede helft van april welpen geboren worden in de bossen of heidegebieden van de Antwerpse Kempen.
 
Tijdens onze infowandelingen in het gebied De Welvaart-Hegte Heyde vertellen de gidsen van Welkom Wolf en Landschap vzw jou alles over de comeback van deze fascinerende dieren, maar we geven ook antwoorden op de vragen die op ieders lippen liggen. Hoe herken je een wolf? Zijn wolven gevaarlijk voor mensen? Hoe kunnen we vee en huisdieren beschermen? Kan ik nog met mijn hond gaan wandelen in het bos? Heeft de wolf een voldoende groot territorium in de regio? Wat eten wolven? En vinden ze voldoende voedsel in onze natuur?
 
Wolf - foto: Pieter-Jan D'Hondt
 
Afspraak: om 10u (einde 12u30) of om 14u (einde 16u30) aan de begraafplaats Sint-Antonius in de Emiel Vermeulenstraat in 2980 Zoersel.
 
 
Deelname: gratis voor leden en nieuwe leden van Landschap vzw. Niet-leden betalen 3 euro per persoon of 6 euro per gezin (het volstaat om twee personen van hetzelfde gezin betalend in te schrijven, de andere gezinsleden mogen dan gratis meekomen en hoeven niet te worden ingeschreven). Verplicht vooraf inschrijven, zie verder.
 
Wolf - foto: Ernesto Zvar / INBO-ANB
 
Ledenvoordeel

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier de talloze ledenvoordelenword lid en geniet meteen van gratis deelname (die geldt dan voor elk gezinslid, wonend op hetzelfde adres)! Als je een lidmaatschap toevoegt aan jouw winkelmandje op onze webshop, mag je meteen ‘Lid van Landschap vzw’ kiezen voor de boeking van deze activiteit.

Inschrijven: uitsluitend via deze links op onze webshop:

Wandeling om 10u (klik hier)

- Wandeling om 14u (klik hier)

Meer info: info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos)

Meer wolf op www.welkomwolf.be en op de facebookpagina Welkom Wolf 

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg