Natuur- en fotoreis Extremadura i.s.m. STARLING (VOL)

Datum: 
zaterdag, 27 april 2024 tot zaterdag, 4 mei 2024
Locatie: 
Extremadura, Spanje

Scharrelaar - foto: Hugo Willocx

Extremadura, één van de dunst bevolkte streken in Spanje. Tijdens de zomermaanden heerst hier een allesverschroeiende hitte. Door de naam – die letterlijk ‘extreem hard’ betekent – zou je de streek misschien liever mijden … tot je de natuurhistorische waarde ervan ontdekt. Kijk met andere ogen naar dit gebied en ontdek absolute wereldklasse!

Prachtige pueblo

Op het dorpsplein van het gezellige Trujillo, midden in de steppes van Cáceres, staat het bronzen ruiterstandbeeld van Francisco Pizarro, één van de beruchte Spaanse conquistadores die in het begin van de 16de eeuw lelijk huishielden in Midden- en Zuid-Amerika. Trujillo staat bekend als één van de mooiste dorpen van Spanje en is onze uitvalsbasis om de natuurpracht van Extremadura te ontdekken. Dit dorpje ademt pure geschiedenis.

Trujillo - foto: Billy Herman

Beschermd gebied met honderden gieren

Waar de rivieren de Taag en de Tiétar samenvloeien, ligt Nationaal Park Monfragüe. In dit beschermd gebied van maar liefst 18 000 hectare vinden we het idyllische uitkijkpunt Peña Falcón. Belgen en Nederlanders kennen deze plaats als ‘de gierenrots’. Diepe kloven en enorme kliffen bieden spectaculaire panorama’s. Door het grillige reliëf en de rivieren bleven de mediterrane bossen en struwelen goed behouden, wat zorgt voor een enorme biodiversiteit in de hele streek.

Vale gier - foto: Hugo Willocx

Hier hangen altijd wel vale gieren en monniksgieren rond, en soms een aasgier. Zwarte ooievaars en zelfs Spaanse keizerarenden bouwen er hun nest. Als we de kleinere soorten bekijken, springen vooral blauwe rotslijsters, Alpenkraaien en kaffer- en Alpengierzwaluwen in het oog. Onder de ‘zangertjes’ vinden we in de maquis en boomweides heel wat typische zuiderse grasmussen zoals de Provençaalse grasmus, de baardgrasmus en de kleine zwartkop. En met wat geluk ook de westelijke orpheusgrasmus en de brilgrasmus. Vogelsoorten die we kennen van bij ons zijn de goudvink, appelvink, kleine bonte specht en zwarte roodstaart.

Grijze gors - foto: Billy Herman

Welkom in de uitgestrekte dehesa

Monfragüe is één van de vijf gebieden waar recent Iberische lynxen geherintroduceerd werden. Omdat zo’n lynx voor 90% konijnen eet, moest het konijnenaantal in het gebied naar omhoog. Daarvoor paste men hier het landschap aan: gebiedsvreemde eucalyptusbomen maakten plaats voor de authentieke begroeiing zoals zonneroosje. De kans dat we de uiterst zeldzame kattensoort spotten, is – met wereldwijd nog 412 exemplaren – heel klein, maar zeg nooit nooit!

Heel wat algemener zijn de edelherten, vossen en everzwijnen die hier in het uitgestrekte gebied van kurk- en steeneiken – een landschap dat dehesa genoemd wordt – rondstruinen. Ook de kans dat we hier een otter of misschien zelfs een genetkat waarnemen, bestaat.

Lente in Extremadura - foto: Billy Herman

Terrasjes in een roofvogelparadijs

Het dorp Trujillo boogt niet alleen op een rijk historisch verleden, er is ook een link met de enorme biodiversiteit van de omliggende streek. Bij het Plaza de Torros broedt een grote kolonie kleine torenvalken. We maken dankbaar gebruik van een nabijgelegen terras om met onze verrekijkers en een verfrissend drankje te genieten van deze zuiderse roofvogels, die op hun typerende luidruchtige manier komen aanvliegen met insecten voor het hongerige nageslacht.

Kleine torenvalk - foto: Hugo Willocx

Kleine torenvalken vormen lang niet de enige ornithologische parels in dit gebied. Ook kleppers als de Spaanse keizerarend, havikarend, monniksgier en de grijze wouw kunnen we met wat geluk allemaal bewonderen. Ook de vale gier, aasgier, steenarend, dwergarend, slangenarend, rode wouw, zwarte wouw en slechtvalk behoren tot het arsenaal. Voor het spotten van nachtroofvogels bezoeken we specifieke plaatsen waar we kans maken op een waarneming van dwergooruil en/of oehoe.

Dwergooruil - foto: Billy Herman

Vogels van de open vlakte

In een mum van tijd bereik je vanuit Trujillo de grasvlakten en steppes van Cáceres en Bélen. De vogelsoorten die van deze vlakten hun thuis maakten, zijn talrijk en divers: witbuik- en zwartbuikzandhoen, grote en kleine trap, kortteenleeuwerik, kalanderleeuwerik, westelijke blonde tapuit, rode patrijzen, steenuiltjes en grauwe kiekendieven. De rotsige stukken zijn dan weer goed voor Thekla’s leeuwerik, zwarte tapuit, blauwe rotslijster en – wie weet – zelfs een havikarend.

Grote trap - foto: Hugo Willocx

Betoverende bloemenpracht

Als er voldoende neerslag valt in het vroege voorjaar staan de weidse landschappen vol kleurrijke veldbloemen, een adembenemend zicht. We lassen ook een speciale wandeling in voor het bewonderen van orchideeën.

Gun jezelf een weelderig voorjaar na de Belgische winter. De zon op de rotsen of over de steppe, de zweefvlucht van de gier, de geuren van de zuiderse flora, de kleuren van scharrelaar en bijeneter, het geklepper van de ooievaar … een fenomenale dosis vitamines voor de zintuigen en de geest! Extremadura is magistraal en onvergetelijk.

 Lente in Extremadura - foto: Billy Herman

Programma

27 april (vlucht van Brussel naar Madrid)

Van de luchthaven in Madrid rijden we met een minibus naar Trujillo.

28 april - 1 mei (Monfragüe National Park)

  • Peña Falcón, een wandeling naar Castillo de Monfragüe, kijkhutten bij parking La Tajadilla, La Higuerilla en Portilla del Tiétar
  • Stuwmeer van Arrocampo, wandeling langs kijkhutten, bezoek aan Ochydarium in Almaraz en orchideeënwandeling ten zuidoosten van Almaraz
  • Trujillo en vlakte van Bélen

2 - 3 mei (Cáceres en omgeving)

  • Steppen tussen Trujillo en Cáceres via Santa Marta de Magasca, omgeving Monroy-Hinojal (o.a. meer van Talavan)
  • Embalse de Cáceres, daarna via Malpartida de Cáceres naar Los Barruecos
  • Merida en het indrukwekkende Romeinse amfitheater!

4 mei

Vandaag reizen we terug van Trujillo naar Madrid, en van daaruit terug huiswaarts. Vaarwel Extremadura!

Zwarte ooievaar - foto: Wim Dirckx

Accommodatie, maaltijden en vervoer

We logeren in een hotel in het prachtige dorpje Trujillo. Het hotel is van standaardkwaliteit en heeft een pittoresk karakter. Alle maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. Lunchen doen we in het veld als de omstandigheden het toelaten. Het avondeten is divers, volgens de lokale keuken. Het vervoer gebeurt met een comfortabele bus.

Klimaat & kledij

In het voorjaar is het in Extremadura over het algemeen mooi, zonnig en warm weer. Een bewolkte of regenachtige dag is natuurlijk altijd wel mogelijk. Wees dus voorbereid op uiteenlopende omstandigheden.

Kuiflavendel 

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er goede mogelijkheden voor fotografie van vogels, landschappen, vlinders, libellen, flora, amfibieën en reptielen.

Let wel: dit is geen exclusieve fotografiereis, de focus ligt ook op waarnemen en natuurbeleving.

Olijfboomgaarden - foto: Billy Herman

Reisleider

Deze reis wordt begeleid door David 'Billy' Herman, CEO van Starling. Billy is een gepassioneerde bioloog. Hij haalt altijd het onderste uit de kan en schotelt je zoveel mogelijk fantastische waarnemingen en soorten voor. Hij kent Extremadura goed en bezocht de streek al zeven keer, telkens met schitterende waarnemingen. Het wordt genieten van landschappen, vogels, fauna en flora. Zijn fotografische skills komen ongetwijfeld van pas om je verder te helpen in de wondere wereld van de fotografie. Kortom, een duizendpoot die jou laat genieten van een zorgeloze vakantie!

Roodkopklauwier - foto: Billy Herman

Prijs

De normale prijs voor deze reis is 1 875 euro per persoon op basis van verblijf in een tweepersoonskamer, maar leden van Landschap vzw krijgen 25 euro korting per gezinslid en betalen dus 1 850 euro per persoon. De prijs omvat alle maaltijden en overnachtingen, drinkwater, excursies en toegangstickets voor parken, internationale vlucht en luchthaventaxen, alle transport ter plaatse en verzekering garantiefonds. Niet inbegrepen in de prijs: alcoholische dranken en frisdranken, persoonlijke uitgaven, annuleringsverzekering en reisbijstandsverzekering (kunnen bijgeboekt worden bij inschrijving).

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier de ledenvoordelen. Word lid via deze link en geniet meteen van de ledenkorting op deze reis. Een (gezins)lidmaatschap kost maar 22 euro, en de korting van 25 euro op de reis geldt per gezinslid!

Eénpersoonsoptie: keuze voor een éénpersoonsoptie (een persoon die een tweepersoonskamer alleen gebruikt) is in principe niet mogelijk. Alle kamers worden gedeeld door twee reizigers. Singles krijgen een kamergenoot van hetzelfde geslacht toegewezen.. 

Overtuigd? De boeking doe je via deze link op de website van Starling.

Lente in Extremadura - foto: Billy Herman
Meer info

Jan Loos, +32(0)495-32 53 30, info@landschapvzw.be

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg