Roemenië: van beer tot Donaudelta, i.s.m. STARLING (VOL)

Datum: 
zaterdag, 11 mei 2024 tot maandag, 20 mei 2024
Locatie: 
Karpaten en Donaudelta, Roemenië

UPDATE: deze reis is helemaal VOL. Er zijn wel nog twee plaatsen vrij voor dezelfde reis in de maand juni.

Met Landschap vzw naar Roemenië, dat wordt een klepper van formaat! Roemenië is één van de weinige Europese landen waar de natuur op vele plaatsen zo goed als onaangetast en de biodiversiteit torenhoog is. Het land is uitgestrekt en zit boordevol variatie: machtige bergen met beren en wolven, eindeloze loofwouden, de rivierdelta van de Donau met massaal veel vogels en huilende goudjakhalzen, en natuurlijk ook de Zwarte Zee.

Een droombestemming waar het lijkt alsof je de klok soms 100 jaar terugdraait. Reis met Landschap vzw en STARLING mee op deze comfortabele natuurreis op een aangenaam tempo! 

Roze pelikanen - foto: Wim Van Riet

 

De Karpaten – land van wolf, lynx en bruine beer

We starten onze reis met een verblijf van twee dagen in Piatra Craiului National Park in de Karpaten. Dit is het leefgebied van de oeraluil en van drie grote carnivoren: wolf, lynx en bruine beer. We bezoeken Gorges of Zarnesti en typische kerken en dorpjes waaronder de oude christelijke site Coltul Chiliilor. We spenderen ook een avond in een bruine beren-kijkhut waarvoor de lokale gidsen hun hand in het vuur steken: 200 % berengarantie! In 2023 zagen we 8 volwassen bruine beren en 3 welpen van amper 5 maanden oud.

We wandelen door prachtige canyons en bergweiden vol orchideeën en andere zeldzame planten. We vinden geelbuikvuurpadden, vuursalamanders en hazelwormen, maar ook sporen van beren en herten. We spotten vogels als rotskruiper, alpengierzwaluw, rotszwaluw, kleine vliegenvanger, waterspreeuw, kruisbek, grauwe klauwier, zwarte specht, notenkraker, witrugspecht, bijeneter, schreeuwarend...

Bruine beer - foto: Starling

De Zwarte Zee, het woud van Babadag en de bergen van Macin

Na een verblijf van twee dagen in de bergen verhuizen we naar de immense Donaudelta, 70 km bij 70 km en Unesco-biosfeerreservaat. De eerste twee dagen verblijven we in een comfortabele guesthouse in Tulcea en bezoeken we enkele fantastische natuurgebieden nabij de Zwarte Zee en in de perifierie van de Donaudelta. Het merencomplex van Sinoe Razelm en de zoutpannen van Histria staan garant voor adembenemende waarnemingen. In 2023 konden we hier in totaal 6 goudjakhalzen spotten, maar in tegenstelling tot de beren in de Karpaten kunnen we die niet garanderen.

Buidelmees - foto: Hugo Willocx

Talloze watervogels passeren de revue. We zien de eerste zwarte ibis, roze pelikaan, kroeskoppelikaan, vorkstaartplevier, steltkluut, kemphaan, bosruiter, groenpootruiter, zwarte ruiter, lepelaar, dwergaalscholver, visdief, witoogeend, casarca, dwergmeeuw, grote karekiet, buidelmees, baardmannetje, bonte kraai...

Purperreiger - foto: Gaby Thijs

Onderweg spotten we massa's bruine kiekendieven, maar ook steppebuizerd, arendbuizerd, havik, dwergarend en schreeuwarend. We bezoeken grote kolonies van bijeneter, roze spreeuw, roodpootvalk en Spaanse mus en pikken overal scharrelaar, hop en middelste bonte specht mee. Maar ook 'lokale specialiteiten' zoals de immer schattige siesel, de Moorse landschildpad, dobbelsteenslang en oostelijke smaragdhagedis staan op ons verlanglijstje. In 2022 waren we de bus nog niet uit of we zagen al een goudjakhals door een sternenkolonie baggeren. Onvergetelijk!

Goudjakhals - foto: Wild Media

Het bosareaal bij Babadag huisvest ortolaan, Balkansperwer en arendbuizerd en verrast ons met verschillende orchideeën, onder meer hondskruid, rood bosvogeltje en Balkan bokkenorchis. Andere specialiteiten hier zijn rouwmees, Syrische bonte specht en kleine vliegenvanger.

In en nabij de bergen van Macin voegen we enkele oostelijke specialiteiten toe die je nergens anders in Roemenië kan vinden: sakervalk, bonte tapuit, izabeltapuit en kleine klapekster.

Moorse landschildpad - foto: Billy Herman

Met de boot door de Donaudelta

We vervolgen onze reis op de Donau. Die is 2 840 km lang, ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland en mondt via drie grote vertakkingen uit in de Zwarte Zee met een delta die zich uitstrekt over meer dan vierduizend vierkante kilometer. Het impressionante watergebied is geklasseerd als Unesco-biosfeerreservaat. De delta is een oase van rust en biodiversiteit.

Ralreiger - foto: Wim Van Riet

We verblijven op een comfortabele hotelboot die zich dagelijks verplaatst. Van daaruit gaan we op verkenning met een kleinere expeditieboot in een eindeloos netwerk van moerassen, meren, broekbossen, kanalen en rietvelden. Nooit eerder zag je dergelijke aantallen reigers, ibissen, karekieten, aalscholvers, pelikanen, meeuwen, sternen, bruine kiekendieven, zeearenden en kleine zangertjes.

Floating hotel en roze pelikanen - foto: Wim Van Riet

De soortenlijst is eindeloos: roze pelikaan, kroeskoppelikaan, reuzenzwartkopmeeuw, pontische meeuw, witwangstern, zwarte stern, witvleugelstern, visdief, witoogeend, steltkluut, purperreiger, kleine en grote zilverreiger, ralreiger, roerdomp, woudaapje, dwergaalscholver, witte en zwarte ooievaar, boomvalk, snor, grote karekiet, baardmannetje, buidelmees, oostelijke vale spotvogel, zeearend, wespendief, Europese moerasschildpad, ringslang,... In drie dagen zie je wellicht meer koekoeken dan je ooit in je hele leven in België of Nederland zal te zien krijgen; er moeten er werkelijk enkele duizenden van rondvliegen om tienduizenden nesten van rietvogels van een koekoeksei te voorzien...

Bootsafari - foto: Wim Van Riet

In de delta broeden 20 000 roze pelikanen en 500 kroeskoppelikanen. Als tientallen roze pelikanen samen vissen, dan oogt dat als een perfect uitgevoerd waterballet: samen voorover kantelen, samen terugkantelen, samen vooruit zwemmen, samen rondjes draaien, samen veren poetsen, alles verloopt perfect synchroon. Je kan er urelang naar kijken!

Zeearend - foto: Wim Van Riet

Het water barst van vissen en zit vol zeldzame planten zoals kikkerbeet en krabbenscheer. Met wat geluk zie je hier een otter! In 2022 hoefden we daarvoor zelfs niet op excursie: 's ochtends speelde en joeg die vlakbij onze hotelboot.

Minstens even memorabel is het nachtelijk gehuil van goudjakhalzen op een steenworp van onze kajuiten. Kippenvelmomentje!

Excursie met expeditiesloep - foto: Jan Loos

De eilandjes in het gebied verkennen we te voet. We gaan er op zoek naar onder meer bijeneter, hop, scharrelaar, grauwe klauwier, roodpootvalk en vorkstaartplevier. De bloemenpracht, vlinders, libellen, amfibieën en reptielen maken het plaatje helemaal compleet. Zelfs de meest doorwinterde natuurliefhebber wordt tijdens deze trip met verstomming geslagen.

Couleur locale - foto: Wim Van Riet

Reken daarbij nog de onvergetelijke couleur locale, zoals een steppesafari met een zelfgeknutselde hybride van een tractor en een vrachtwagen, de ontmoeting met stokoude omaatjes of de inspirerende gesprekken met onze Roemeense gids, en je hebt een reis die in het geheugen gegrift blijft.

In één woord: a-dem-be-ne-mend! 

Op het programma

11 mei (vlucht Brussel/Amsterdam naar Boekarest – transfer met eigen bus naar Vulcan)

We vliegen vanuit Brussels Airport of Schiphol naar Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Van daaruit rijden we met een eigen, comfortabele bus naar Vulcan waar we inchecken in onze guesthouse.

12-13 mei (Piatra Craiului National Park)

Twee dagen lang verblijven we in onze guesthouse in de Karpaten. Bezoek aan Gorges of Zarnesti, typische kerken en dorpjes en de historische site Coltul Chiliilor. Hoogtepunt wordt een avond in een kijkhut voor bruine beer. En reken maar dat we die gaan zien!

14 mei (transfer met eigen bus naar Tulcea)

Vandaag rijden we naar het oosten, naar de steppes en moerassen van Roemenië! Onderweg stoppen we voor een natje en een droogje en doen we spetterende waarnemingen. In Tulcea verblijven we in een comfortabele guesthouse.

15 mei (Tulcea – Babadag – Zwarte Zee – Tulcea)

Vanuit de guesthouse een dagexcursie met eigen bus naar het woud van Babadag en de moerasgebieden bij de Zwarte Zee. Lunch in het veld. Pootje baden in de Zwarte Zee.

16 mei (Tulcea – Macin Mountains – Tulcea)

Vanuit de guesthouse een dagexcursie met eigen bus naar het Macin Mountains Nationaal Park. Lunch in het veld.

17-19 mei (Tulcea – Danube Delta – Tulcea)

We verblijven drie dagen en vier nachten op de Donaudelta in een 'floating hotel' dat getrokken wordt door een sleepboot. We maken een enorme lusvormige tocht. Onderweg doen we uitstappen met een kleinere expeditieboot op zijkanalen en meren. We ontbijten, lunchen en dineren op de hotelboot. In Roemenië betekent dat tweemaal per dag een warm driegangenmenu aan boord!

20 mei (Tulcea – Boekarest – Brussel/Amsterdam)

Onze natuurreis zit er bijna op. Vandaag reizen we terug huiswaarts. Tussen Tulcea en de luchthaven stoppen we even bij horeazaken, maar ook bij een bijeneterkolonie. Tijdens het rijden proberen we nog wat scharrelaars en een goudjakhals te spotten.

Foto: Jan Loos

Moeilijkheidsgraad

Deze reis is ronduit schitterend maar je wordt er niet moe van. De verplaatsingen te voet zijn beperkt tot hooguit enkele kilometers per dag. We leggen vooral afstand af met bus en boot. In de Donaudelta brengt onze expeditieboot je vlakbij alle soorten; je mag je concentreren op kijken en/of fotograferen en volop genieten, zonder nat of vuil worden en zonder veel inspanning.

Boothotel getrokken door sleepboot - foto: Starling

Guesthouses en floating hotel

In Vulcan en Tulcea verblijven we telkens in een comfortabele guesthouse. Tijdens de Donaudelta-dagen slapen we op een exclusieve hotelboot. Op die hotelboot beschikken we over tweepersoonskajuiten met een eigen douche- en toiletruimte. Op het bovendek is er een bar en eetruimte met airco en een open zonnedek. De kajuiten zijn klein maar bijzonder verzorgd. Tijdens de dagen met excursies vanaf de hotelboot wordt zowel 's middags als 's avonds een warm driegangenmenu geserveerd aan boord. Aan eten geen gebrek! De andere dagen wordt er in het veld een lunch geserveerd in de vorm van een koud buffet en is er 's avonds een drie- of viergangendiner in de guesthouse.

Spaanse mus - foto: Hugo Willocx

Eigen bus

We vliegen vanuit België en/of Nederland naar Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. De vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Bij gegarandeerd vertrek gaan we samen op zoek naar de beste en meest voordelige vluchten. Je kan dan kiezen om de vluchten via ons te boeken, of op eigen initiatief. Reken voor de vluchten op een bedrag tussen 200 en 400 euro per persoon. De transfers naar Vulcan en Tulcea gebeuren met een eigen bus, voorzien van airco.

Vogels kijken in de Donaudelta

Klimaat & kledij

Roemenië heeft een gematigd landklimaat. Verwacht je aan warme tot hete dagen tijdens deze reis. Dagtemperaturen kunnen daarbij schommelen tussen 25 en 35°C. Regen of buien zijn altijd mogelijk. De Zwarte Zeekust is op zijn droogst van juni tot september, maar er kan een hoge luchtvochtigheid zijn in de delta. 

Voorzie dus kleding die je beschermt tegen de zon, en neem voldoende lagen mee voor een frisse ochtend. Stevige stapschoenen of sandalen komen altijd van pas. Laarzen zijn niet nodig.

Overdag heb je weinig last van insecten, maar zodra het donker wordt - dat is pas erg laat - moet je naar binnen vluchten of je wordt letterlijk opgevreten door muggen. 

Floating hotel - foto: Starling

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er volop mogelijkheden voor fotografie van vogels, vlinders, libellen, flora, amfibieën en reptielen, landschappen. Let wel: dit is geen exclusieve fotografiereis, de focus ligt ook op waarnemen en natuurbeleving. Maar wie bedreven is in fotografie, komt gegarandeerd thuis met duizenden beelden van honderden verschillende soorten.

Reisleiding

De reis wordt begeleid door Jan Loos of Edouard Geelhand van Landschap vzw, samen met een lokale gids. 

Siesel - foto: Billy Herman

Prijs

De normale prijs voor deze reis is 2 245 euro per persoon op basis van verblijf in een tweepersoonskamer, maar leden van Landschap vzw krijgen 25 euro korting per gezinslid en betalen dus 2 220 euro per persoon. De prijs omvat alle maaltijden en overnachtingen, alle boottochten, voldoende drinkwater, excursies, alle transport ter plaatse en verzekering garantiefonds. Niet inbegrepen in de prijs: alcoholische dranken en frisdranken, internationale vluchten en luchthaventaxen, persoonlijke uitgaven, annuleringsverzekering en reisbijstandsverzekering (kunnen bijgeboekt worden bij inschrijving).

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op deze reis. Een (gezins)lidmaatschap kost maar 27 euro, en de korting van 25 euro op de reis geldt per gezinslid!

Voor deze reis is er maar heel weinig ruimte voor single boekingen (1 persoon in een tweepersoonskamer). Toch interesse hiervoor? Contacteer ons voor een offerte op maat!

Overtuigd? De boeking doe je via deze link op de website van Starling.

Scharrelaar - foto: Hugo Willocx

Meer info

Jan Loos, +32(0)495-32 53 30, info@landschapvzw.be

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg