Herberg Tiengemeten (Zuid-Beijerland)

 

Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Samen met de overheid en andere partners werkt Natuurmonumenten hier aan een meer natuurlijke delta. Het eiland is een jong natuurgebied want werd pas in 2006 omgevormd van landbouwgrond naar natuur. Aan de zuidkant is een gat in de dijk gegraven; een groot deel van het eiland staat nu dagelijks onder invloed van de rivier. Verderop staat het water stil en onstaat een uitgestrekt moeras. Het eiland is ongeveer 8 km lang en 2,5 km breed en heeft drie delen met een eigen sfeer en een eigen naam. Weemoed - het platteland van weleer met authentieke schafthuisjes en boerderijtjes en velden vol akkerbloemen, Weelde - een lagergelegen kommoeras vol ganzen, eenden, smienten, lepelaars en zilverreigers - en Wildernis - woeste riviernatuur met Schotse Hooglandrunderen.

 

Even weg van de wereld!

Behalve een robuuste brok wildernisnatuur vind je er ook nog een bijzonder knap bezoekerscentrum van Natuurmonumenten - een kolonie boerenzwaluwen vind er eveneens onderdak, het Rien Poortvliet-museum, de spiksplinternieuwe natuurlijke speeltuin 'Speelnatuur' en een overzichtelijk netwerk aan wandel- en fietsroutes. Natuureiland Tiengemeten is van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk. De veerpont vaart tussen 10u en 17u elk uur heen en weer vanaf Nieuwendijk. Leuk om weten: Tiengemeten is verboden voor auto’s! Meer weten over dit prachtige natuureiland met drie gezichten? Een uitgebreid artikel én de handige wandelkaart vind je in het eerste nummer (januari-februari-maart) van 2013 van LANDSCHAP.

 

Oase van rust

Herberg Tiengemeten ligt aan de oostkant van het eiland in het gebied Weemoed. Rond 1760 stond hier de eerste boerderij. Natuurmomumenten laat in dit gedeelte van het eiland het platteland van vroeger herleven. Boomgaarden en hooilandjes omgeven nu een paar oude boerderijen. Op de akkertjes groeien ouderwetse gewassen als koolzaad, wintertarwe, veldbonen, vlas. Zeeuwse trekpaarden doen er het zware werk.
Akkerbloemen als klaprozen en korenbloemen hebben hier nog alle ruimte. De oorspronkelijke landbouwmethoden zorgen ook voor een overvloed aan voedsel voor vogels als gele kwikstaart en patrijs.

 

Welkom in Herberg Tiengemeten!

Op de oostpunt van het eiland ligt Herberg Tiengemeten, met een restaurant, een camping en zes hotelkamers. Iedere kamer heeft twee losse bedden en luxe badkamer met douche en toilet. Op één kamer is een extra bed beschikbaar (kosten 35 euro per nacht, inclusief ontbijt). Honden zijn in overleg welkom. Kinderen tot 3 jaar verblijven gratis in de herberg en er zijn twee campingbedjes te leen. Omdat het eiland van 10 tot 17 uur toegankelijk is voor daggasten, biedt een verblijf in de herberg dé kans om het natuurgebied 's avonds, 's morgens vroeg of zelfs 's nachts te verkennen. Daarbij heerst er een ongekende rust en donkerte op het eiland.

 

Arrangement 'Midweekexpeditie'

Leden van Landschap vzw kunnen gebruik maken van een 3-daags midweekarrangement in de herberg. Dit bestaat uit twee overnachtingen, twee maal ontbijt, twee maal 3-gangendiner en gratis gebruik van een verrekijker op tweede dag van het arrangement. Dit arrangement voor twee personen kost 250 euro; leden van Landschap vzw krijgen op vertoon van hun lidkaart echter 10% korting.

Het arrangement heeft de naam 'Midweekexpeditie' en is via de website van Herberg Tiengemeten te boeken met startdagen dinsdag, woensdag en donderdag. Vermeld daarbij 'Kortingsactie Landschap vzw'. De kortingsactie geldt tot en met 31 oktober 2013.

 

Meer info & reservaties
Herberg & Camping Tiengemeten
Tiengemeten 1
3284 BE Zuid-Beijerland

telefoon: +31 (0)1-86 660 238
mobiel: +31 (0)6-5125 8746

vraag@herbergtiengemeten.nl
www.herbergtiengemeten.nl

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg