Avant-premières 'La panthère des neiges' (Vincent Munier) & 'Lynx' (Laurent Geslin)

EXCLUSIEVE AVANT-PREMIÈRE 'LA PANTHÈRE DES NEIGES' (VINCENT MUNIER)
VRIJDAGAVOND 10 DECEMBER (20U)

De Franse natuurfotograaf Vincent Munier is zonder enige twijfel één van de meest vermaarde én geliefde natuurfotografen ter wereld. Zijn passie, authenticiteit en minimalisme laten werkelijk niemand onberoerd. ‘Ik fotografeer niet wat ik zie, ik fotografeer wat ik voel’, het is een alleszeggende uitspraak van Vincent Munier.

Op zoek naar ‘de heilige graal’
‘Less is more’ werd het handelsmerk van zijn beelden waarin hij stevige kleuren schuwt. Een visie die een rechtstreeks gevolg is van Munier’s sterke voorliefde voor ijzig koude gebieden, gehuld in sneeuw of nevel. Moederziel alleen, maandenlang kamperend in de sneeuw bij min 30 graden Celsius, ontstonden zijn meest beroemde beelden. Beelden die zo puur zijn, dat zelfs kunstgaleries wereldwijd vechten om zijn esthetisch ijzersterke werk.

Sinds jaar en dag rijgt Vincent Munier de internationale fotografieprijzen aan elkaar, zijn indrukwekkende fotoboeken van zijn eigen uitgeverij Kobalann zijn steevast in een mum van tijd uitverkocht. Voor een gloednieuw natuurfotografieboek trok Vincent jarenlang naar Tibet voor wat door velen wordt beschouwd als de ‘heilige graal’ van de oernatuur: het sneeuwluipaard. In zijn kielzog: de Franse natuurfotografe en cinéaste Marie Amiguet en de beroemde Franse schrijver en avonturier Sylvain Tesson. Samen trekken ze op zoek naar de laatste exemplaren van het mysterieuze sneeuwluipaard. De situatie van het sneeuwluipaard is zo kritiek dat Sylvain Tesson fijntjes opmerkt dat er vast meer bontjassen van sneeuwluipaard zijn dan sneeuwluipaarden zelf…Op eenzame hoogte

In het rotslandschap op de Tibetaanse hoogvlakte, verschuilt de sneeuwpanter zich op een eenzame hoogte van 4 000 meter. Met poten als sneeuwschoenen en een lange staart als roer bij het springen, is het sneeuwluipaard niet alleen prima uitgerust voor het barre landschap; zijn wit, grijs en bruin gevlekte vacht tekent voor de perfecte camouflage. Vaak zorgt dat voor een vermoeiend zoekplaatje aangezien sneeuwluipaarden soms amper te onderscheiden zijn van de rotsen. Zo nam Vincent Munier ooit zelf een foto van een valk op een rots om er pas maanden later achter te komen dat er ook een sneeuwluipaard in beeld zat…

Wachten op Godot
Maandenlang vertoeven in een onherbergzaam landschap waarin elk luipaard een rots kan zijn en elke rots een luipaard, het doet wat met een mens. ‘Ik mocht ademhalen maar dat was het dan ook’, vertelt Sylvain Tesson. ‘Stilaan beschouwde ik het als een generale repetitie voor de dood’. Het doet Munier en Tesson tijdens het wachten mijmeren over geduld, concentratie, jezelf wegcijferen zonder enige garantie op resultaat. Stuk voor stuk deugden die in onze westerse maatschappij almaar minder van tel zijn.

Blikvanger op het filmfestival van Cannes mét muziek van Nick Cave
En natuurlijk, uiteraard zien ze het sneeuwluipaard! Bijna onzichtbaar, lui liggend op een rots. ‘Zijn vacht, inlegwerk van goud en brons, behoorde tot de dag, de nacht, de hemel en de aarde’, vertelt Sylvain Tesson. Een ontmoeting als een visioen die hij uiteindelijk optekende in het boek ‘De Sneeuwpanter’. Het boek werd een instant succes met alleen al in Frankrijk meer dan een half miljoen verkochte exemplaren, het kaapte inmiddels talloze literaire prijzen weg en wordt wereldwijd vertaald. Ook de film scoort hoge toppen, zo was hij één van de blikvangers tijdens het prestigieuze filmfestival van Cannes.

Laat je op vrijdagavond 10 december (20u) onderdompelen in deze hypnotiserende reis! Voor de muziek in de film tekenden niemand minder dan Warren Ellis en Nick Cave. Ontdek dit extreme avontuur avontuur in bikkelharde omstandigheden vol prachtige natuurobservaties en rake reflecties over de teloorgang van de aarde. Een pure, authentieke natuurfilm over schoonheid en oprechtheid. Tussen mensen. Tussen mens en natuur. Een film die raakt, tot in het diepst van jouw hart.

Praktisch
Op zaterdag 11 & zondag 12 december genieten natuurliefhebbers een weekend lang van het Lowland Photo Festival in CC Ter Dilft in Bornem (25 kilometer ten zuiden van Antwerpen). Klik hier voor alle info over het festival.

Op vrijdagavond 10 december kan je er de exclusieve avant-première voor België én Nederland van de film 'La panthère des neiges’ van Vincent Munier bijwonen. De film duurt anderhalf uur en wordt in originele versie (Frans) vertoond met Nederlandstalige ondertiteling.
De filmvoorstelling staat los van de rest van het festival; met het filmticket voor vrijdagavond heb je dus nog geen toegang tot de lezingen tijdens het weekend.

Afspraak om 20u in de schouwburgzaal van CC Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43, BE-2880 Bornem. Voor alle info omtrent bereikbaarheid en parking, klik hier.

Info & tickets
Tickets voor deze exclusieve avant-première kosten 12 euro per persoon. Behalve van de film, geniet je ook van een gratis drankje na de voorstelling (inbegrepen in de prijs). Ideaal voor wie na de film even gezellig wil napraten!

Het Lowland Photo Festival is mogelijk dankzij het Covid Safe Plus Ticket of coronatoegangsbewijs én mondmasker. Breng dus behalve jouw ticket ook jouw identiteitskaart, jouw coronacertificaat (volledige vaccinatie van minstens 2 weken, negatieve test van maximaal 48u oud of herstelcertificaat van niet meer dan 6 maanden oud) én mondmasker mee! Uiteraard zetten we ook zwaar in op luchtventilatie en luchtcirculatie.

Jouw zitje reserveren kan uitsluitend via onze webshop. Klik hier om meteen jouw ticket te boeken.

Goed om weten: de opbrengst van deze voorstelling gaat integraal naar de werking van 'Welkom Wolf'/ 'Welkom Lynx' en Landschap vzw dat 7 op 7 en de klok rond in de bres staat voor de wildlife comeback in de Lage Landen. We registreren niet alleen alle meldingen van wolf, lynx, goudjakhals... We informeren ook veehouders over het 'predator proof' maken van hun weilanden, organiseren info-avonden, stellen ons burgerlijke partij bij flagrante overtredingen (zoals de moord op wolvin Naya), zetten de puntjes op de 'i' in de media...

Info
lowland@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos)

 

 

EXCLUSIEVE AVANT-PREMIÈRE 'LYNX' (LAURENT GESLIN)
ZATERDAGAVOND 11 DECEMBER (20U30)

Blijdschap alom vorige zomer in België toen bleek dat de Euraziatische lynx eindelijk terug is van eeuwenlang weggeweest! Na jaren van vermoedens kwam er staalhard bewijs toen ‘het spook van het bos’ sierlijk voorbij een onbemande wildcamera van een vrijwilliger van Welkom Wolf liep, ergens in de uitgestrekte Semoisvallei.

Superpoes
Ondertussen blijft er nieuw beeldmateriaal opduiken, natuurliefhebbers kunnen dan ook op beide oren slapen: dit is allerminst een toevalstreffer maar echt wel een ‘gevestigd territorium’. Kortom: de lynx is een blijvertje!
Na de terugkeer van bever, otter, oehoe, zeearend en wolf is die van Europa’s grootste katachtige echt wel dé kers op de taart van de wildlife comeback in de Lage Landen!Goed gek
Reikhalzend hebben we uitgekeken naar dit moment dat we met de nodige grandeur vieren met de exclusieve avant-première van de magistrale film ‘Lynx’ tijdens het Lowland Photo Festival op zaterdagavond 11 december in Bornem!

Een meesterwerk van niemand minder dan de Zwitserse natuurfotograaf Laurent Geslin die enkele jaren geleden al een onvergetelijke lezing gaf op datzelfde Lowland Photo Festival. Het stond toen al in de sterren geschreven: als er iemand getalenteerd én gek genoeg is om ooit een film over de lynx te maken, dan hij wel…

Merci Henri Cartier-Bresson
Nochtans scheelde het geen haar of Laurent Geslin werd kunsthistoricus. Gelukkig voor ons ontdekte hij tijdens zijn opleiding het werk van Henri Cartier-Bresson. Geslin zag in alle opzichten het licht en stortte zich op de fotografie.

Eerst in Londen, waar hij destijds pionierde in het voor de lens halen van de ‘urban wildlife’, later ook in Afrika. Vandaag ligt het speelterrein van de alom bejubelde en bekroonde natuurfotograaf in de Zwitserse kant van het Jura-gebergte. Het was ook daar dat hij dik tien jaar geleden voor het eerst oog in oog stond met een lynx.

Eerste film over lynx ooit
Sindsdien ‘ademt’ Laurent lynx. Ontelbare dagen en nachten bracht hij door in het spoor van de lynx. Altijd op zoek naar een teken, altijd hopend op een betoverende passage. Elke vierkante meter van het leefgebied heeft hij in kaart, elk dier kent hij.

Zijn film ‘Lynx’ mag dan ook volstrekt uniek genoemd worden. Het is niet alleen de allereerste film over deze mythische kat ooit, zijn jarenlange observaties zorgden er zelfs voor dat de film het verhaal vertelt van een familie lynxen door de seizoenen heen. Als in een soap leren we elk van hen van dichtbij kennen. Van hun allereerste ontmoeting over de geboorte van de kittens tot hun dagelijkse kopzorgen als het op punt stellen van hun jachttechnieken, het veroveren van hun territorium en het omzeilen van de gevaren die om elke hoek loeren.

Als toppredator mag de lynx dan wel onmisbaar zijn voor het evenwicht in het bos, de mens brengt zijn positie niettemin steeds vaker aan het wankelen. Zo houdt drievierden van alle sterfgevallen onder lynx rechtstreeks verband met de mens: ‘koning auto’ en stroperij zijn hoofdoorzaken. De macabre top drie wordt afgesloten door de smalle genenpoel die de lynx bijzonder kwetsbaar maakt.

Discretie verzekerd
De impact van deze toppredator mag dan al overweldigend zijn, zijn onwaarschijnlijke discretie zorgt ervoor de mens hem bijna nooit te zien krijgt. Zo zag Laurent Geslin ooit eens acht maanden lang geen enkele lynx, hoewel hij toch elke dag op pad was...

Je moet ofwel goed gek ofwel uitzonderlijk getalenteerd zijn om een film te willen maken over een dier dat zich nooit laat zien. Het dagelijkse doen en laten van een hele familie lynxen uitgebreid in beeld brengen is al helemaal een 'mission impossible'. Het kostte Laurent Geslin dan ook vele jaren om deze film te draaien. Het contrast met veel andere natuurfilms en documentaires, waarin dieren in gevangenschap de hoofdrol spelen, kan niet groter zijn.

Bovendien slaagde Laurent er ook in om elk individu duidelijk te onderscheiden op basis van hun sterke, eigen persoonlijkheid. Hij weigerde evenwel resoluut om hen elk een naam te geven, dat leek hem te min voor échte, wilde natuur. Voor de bijrollen in deze film tekenen niet alleen reeën en gemzen. Ook slechtvalken, vossen, hermelijnen, auerhoenders en dwerguilen zijn te bewonderen op het grote doek.

Hoeveel natuurfilms je al zag, geen enkele komt in de buurt van dit huzarenstukje. Magisch, uniek en authentiek: mis de avant-première van deze magistrale film niet!
We rollen de rode loper voor jou uit op zaterdagavond 11 december om 20u30 in de schouwburg van CC Ter Dilft!


Praktisch
Op zaterdag 11 & zondag 12 december genieten natuurliefhebbers een weekend lang van het Lowland Photo Festival. Klik hier voor alle info over het festival.

Op zaterdagavond 11 december kan je er de exclusieve avant-première van de film 'Lynx' bijwonen. De film duurt anderhalf uur en wordt vertoond in de Engelse versie.

De filmvoorstelling staat los van de rest van het festival; met het filmticket voor zaterdagavond heb je dus nog geen toegang tot de lezingen overdag.

Afspraak om 20u30 in de schouwburgzaal van CC Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43, BE-2880 Bornem. Voor alle info omtrent bereikbaarheid en parking, klik hier.

Info & tickets
Tickets voor deze exclusieve avant-première kosten 12 euro per persoon. Behalve van de film, geniet je ook van een gratis drankje na de voorstelling (inbegrepen in de prijs). Ideaal voor wie na de film even gezellig wil napraten!

Het Lowland Photo Festival is mogelijk dankzij het Covid Safe Plus Ticket of coronatoegangsbewijs én mondmasker. Breng dus behalve jouw ticket ook jouw identiteitskaart, jouw coronacertificaat (volledige vaccinatie van minstens 2 weken, negatieve test van maximaal 48u oud of herstelcertificaat van niet meer dan 6 maanden oud) én mondmasker mee! Uiteraard zetten we ook zwaar in op luchtventilatie en luchtcirculatie.

Jouw zitje reserveren kan uitsluitend via onze webshop. Klik hier om meteen jouw ticket te boeken.

Goed om weten: de opbrengst van deze voorstelling gaat integraal naar de werking van 'Welkom Wolf'/ 'Welkom Lynx' en Landschap vzw dat 7 op 7 en de klok rond in de bres staat voor de wildlife comeback in de Lage Landen. We registreren niet alleen alle meldingen van wolf, lynx, goudjakhals... We informeren ook veehouders over het 'predator proof' maken van hun weilanden, organiseren info-avonden, stellen ons burgerlijke partij bij flagrante overtredingen (zoals de moord op wolvin Naya), zetten de puntjes op de 'i' in de media...

Info
lowland@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos)

 

Ontdek het lezingenprogramma
Kom alles te weten over onze sprekers
Zeker zijn van jouw zitje? Bestel dan alvast jouw tickets voor het lezingenprogramma!
Lees meer over de grootse natuur- & fotografiebeurs
Neem deel aan onze Lowland Photo Contest 2021, de grootste natuurfotografiewedstrijd van de Lage Landen!
Het Lowland Photo Festival praktisch - openingsuren & bereikbaarheid
Onze vrijwilligers & partners

 

Een vraag of suggestie? Of wens je op de hoogte blijven? Mail even naar lowland@landschapvzw.be.
Je ontvangt dan de Lowland-nieuwsbrief, zo verneem je alle nieuws over het Lowland Photo Festival als eerste!

    

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg