Onze sprekers

Van gevestigde waarde tot aanstormend talent: al vier jaar lang haalt het Lowland Photo Festival het kruim van de nationale en internationale natuurfotografen in huis! Ontdek wie we dit jaar voor het voetlicht plaatsen!

Alle lezingen zijn in het Nederlands, behalve de lezingen van de buitenlandse fotografen. Die lezingen worden allemaal in het Engels gegeven - de Franse natuurfotografen praten in het 'Frenglish'...

De lijst van sprekers is nu definitief; je kan dus een overwogen keuze maken tussen zaterdag of zondag. Zie daarvoor de rubriek Lezingenprogramma. Of veel beter nog: kom 2 dagen genieten! Heb je beslist? Bestel dan jouw ticket(s) voor de lezingen van het hoofdprogramma in de bioscoopzaal via onze webshop; luttele seconden later zit de link naar jouw gepersonaliseerde ticket(s) in jouw mailbox!

De deuren van het onthaal gaan dagelijks open om 8u00. De lezingen in de bioscoopzaal starten om 9u15. Er zijn verschillende pauzes voorzien, waaronder een lange middagpauze van 12u00 tot 13u45. Tijdens de pauzes kan je de grote Lowland-fotografiebeurs bezoeken en eventueel ook nog een lezing van het nevenprogramma in de seminarruimte meepikken. Het hoofdprogramma eindigt elke dag rond 17u30. Op zaterdagavond vanaf 19u30 heb je gratis toegang tot de bekendmaking van de finalisten en de prijsuitreiking van de Lowland Photo Contest 2017, inclusief de lezing van Arno ten Hoeve, onze Lowland Photographer of the Year 2016. We verwachten jou!


 

ZATERDAG 9 DECEMBER 2017

Johan van der Wielen (NL)
‘De magie van de nacht

Verhalen vol verwondering. Ofwel de inspirerende pareltjes van Johan van der Wielen in een notendop. Zijn beelden staan nooit op zich, maar onthullen een achterliggend verhaal over de fragiele verhouding tussen mens en natuur. Soms krachtmeting, soms symbiose.
Een contrast dat bij uitstek zichtbaar wordt in zijn nachtfotografie waarin Johan het belang van de duisternis voor mens, natuur en milieu onderstreept door de uitersten van lichtvervuilde locaties en aardedonkere landschappen tegenover elkaar te plaatsen.
Tijdens het Lowland Photo Festival voert deze ambassadeur van de nacht het publiek mee op een magische reis door de duisternis, bevolkt door landschappen, planten, dieren en sterren.

De website van Johan...

 

Floris Smeets (NL)
‘Operatie Acceptatie – Vuistregels voor de wildlife-fotograaf’

Wie Floris Smeets een beetje kent, denkt er meteen enkele onvergetelijke Noorse vergezichten vol robuuste muskusossen bij. In alle opzichten gebiologeerd door natuur, trok Floris immers al op erg jonge leeftijd richting Noorwegen waar onder meer lynx, wolf en veelvraat zijn speelterrein bevolken. Koukleumen in een fotografiehut is niet aan hem besteed, vaker is hij te voet onderweg om dieren in hun natuurlijke omgeving te fotograferen. Bijgevolg zijn Floris’ beelden dan ook geen momentopnames maar vertellen ze veeleer een verhaal. Als geen ander slaagt Floris erin om wilde dieren van dichtbij te benaderen zonder ze te verstoren. Maar hoe kom je in het bovenste laatje te liggen bij pakweg een wildrendier, muskusos of laplanduil? Floris fluistert het graag in tijdens zijn lezing op zaterdag 9 december!

De website van Floris...

 

Thierry Vanhuysse (BE)
‘Tjsernobyl, (g)rauwe emotie’

In de vroege ochtend van zaterdag 26 april 1986 slaat het noodlot toe. Na een mislukte test wordt reactor 4 van de kerncentrale V.I. Lenin in Tsjernobyl vernield door een ontploffing. De grootste ongecontroleerde hoeveelheid radioactief materiaal ooit komt terecht in de atmosfeer, een straling die maar liefst 42 procent van het Europese grondgebied zal bereiken. In allerijl verlaten de 50 000 inwoners van het naburige stadje Pripjat hun huizen om nooit meer terug te keren. Sovjetleider Michael Gorbatsjov doet er 18 dagen over om uiteindelijk toch op de televisie te communiceren over de grootste kernramp in de geschiedenis.
Meer dan dertig jaar later ligt Tsjernobyl er nog steeds angstvallig verlaten bij. Fotograaf Thierry Vanhuysse trok richting Tsjernobyl en de spookstad Pripjat. Hij keerde terug met beklijvende beelden van een verkommerd reuzenrad, lege klaslokalen, vervallen bioscoopzalen en eenzame straten. Telkens weer zet Thierry het licht zo naar zijn hand, dat je de tijd bijna ziet tikken in elk beeld. Tijd en emotie vormen het kloppend hart van deze uiterst respectvolle reportage.
In tijden van nucleair schaakspel tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea is de lezing van Thierry Vanhuysse geen vrijblijvend buitenbeentje in de programmatie van het Lowland Photo Festival, maar een statement. Van in den beginne beoogt het Lowland Photo Festival immers meer te zijn dan een parade van prachtige plaatjes, we willen ook blijvend wijzen op de fragiliteit van onze ecosystemen en de gevolgen daarvan op mens en natuur.

De website van Thierry...

 

Tjeerd Visser (NL)
‘Elke seconde telt’

Amper 25 jaar is Tjeerd, maar al in 2014 trad hij voor het voetlicht toen hij een beurs van de Marius van der Sandt Stichting in de wacht sleepte. Sindsdien blijft hij hoge ogen gooien als all round-fotograaf die nu weer vogels, dan weer landschappen en dieren vastlegt. Een drukke sociale agenda en een voltijdse baan staan het fotograferen evenwel vaak in de weg zodat Tjeerd er alleen op uit kan trekken tijdens de schaarse verloren uurtjes. Het zijn unieke momenten waarin snel beslissen en handelen cruciaal zijn. Zijn beelden zijn allerminst toevalstreffers, veel moeite en denkwerk ging eraan vooraf.
'Jonge Wolf' Tjeerd laat tijdens zijn lezing op zaterdag 9 december zien hoe hij door middel van inventiviteit en creativiteit beperkingen omzeilt en toch tot geweldige beelden komt.

De website van Tjeerd...

 

Carole Deschuymere (BE)
‘De magie van Mana Pools’

Carole Deschuymere slaapt het liefst in haar tentje tussen de leeuwen en de olifanten. Een dame naar ons hart! Nochtans stond het niet in de sterren geschreven dat Carole zou uitgroeien tot een rasechte wildlife-fotografe. Haar passie voor Afrika stak immers pas in 2010 de kop op, toen ze richting Okavangodelta in Botswana trok. Tijdens de terugvlucht raakte ze aan de praat met een cameraman van de BBC die vol vuur vertelde over Mana Pools Nationaal Park in Zimbabwe. Niet veel later reed Carole over hobbelige wegen, in een gehuurde jeep vol kampeer- en fotografiemateriaal, de zonsondergang in Mana Pools tegemoet… Naar eigen zeggen komt ze nooit dichter bij de hemel dan tijdens die met adrenaline beladen momenten waarop ze wildlife in volle actie kan vastleggen. Sprekende beelden, waarmee ze overigens al enkele keren de cover van ‘Africa Geographic’ haalde, zijn het resultaat.
Als geen ander weet ze de magie van Mana Pools over te brengen. Laat je op zaterdag 9 december begeesteren door deze ‘bush lady’!

De website van Carole...

 

Thomas Delahaye (FR)               
‘Flying & dreaming’

 

‘Monsieur Papillon’. Het zou ongetwijfeld een geschikte bijnaam zijn voor Thomas Delahaye die als kind de vlinders al achterna holde op het Franse platteland. Het begin van een levenslange fascinatie voor zoveel fragiliteit en gratie. Even dreigde de passie voor de gitaar de bovenhand te halen, tot hij tijdens een vakantie in de Franse Alpen zijn gevleugelde liefde hervond. Na jarenlang determineren, gedragingen en vleugelslagen bestuderen, besloot hij de vlinders ook te fotograferen. Eerst naturalistisch, uiteindelijk artistiek.
Na vijf jaar vlinders ‘stalken’, toont Thomas ons zijn meest feeërieke beelden. Of al dat vlinders fotograferen je tot een romantischer mens maakt? Je komt het te weten op zaterdag 9 december tijdens zijn ongetwijfeld ‘gevleugelde’ lezing!

De website van Thomas...

 

Marco Ronconi (IT)
‘Chiaroscuro’

Sommige fotografen springen meteen in het oog. De jonge Italiaanse natuurfotograaf Marco Ronconi is beslist zo iemand. De onbetwistbare originaliteit en overduidelijke veelzijdigheid laten er geen twijfel over bestaan: dit is het werk van een groot natuurfotograaf in de dop!
Inmiddels heeft Marco niet alleen een uitnodiging voor het Lowland Photo Festival op zak, ons rotsvaste geloof in zijn talent zal bovendien zorgen voor een erg fragiele lezing…
Marco dompelt je op zaterdag 9 december immers onder in ‘Chiaroscuro’, een wondere wereld van clair-obscur waarin sfeer, verbeelding en eenvoud de smaakmakers zijn.

De website van Marco...

 

Neil Aldridge (GB/SA)
‘Storytelling: conservation photography’

We steken het niet onder stoelen of banken: Neil Aldridge stond al een tijdje bovenaan ons verlanglijstje. Want wat een kerel! Behalve een steengoed natuurfotograaf is hij ook iemand die het hart op de juiste plaats heeft. Sinds jaar en dag ijvert deze ‘conservation photographer pur sang’ immers voor de bescherming van zwaar geviseerde soorten als dassen, vossen en fazanten. Zijn journalistieke fotoreportages over de traditionele jacht op het Britse platteland bieden niet alleen een unieke inkijk, ze stellen ook wanpraktijken aan de kaak en inspireren tot actie. Tot in de radio- en televisiestudio’s van de BBC toe durft deze bevlogen held van de Britse natuurbeschermers al eens de knuppel in het hoenderhok te gooien. Zijn foto’s binden de strijd aan tegen vastgeroeste of arrogante ideeën en willen inspireren tot meer gezond verstand, onderbouwde meningen en voldragen visies. Elk beeld draagt dan ook een subtiele boodschap. Evenwel zonder al te zeer te shockeren – bloederige beelden doen immers alleen maar wegkijken… ‘You have to be clever with what you include in your frame’, luidt dan ook het devies van Neil. Sinds enige tijd zamelt Neil Aldridge, die opgroeide in Afrika, ook fondsen in voor de liefdadigheidsinstelling Rhino Conservation in Botswana.
Ontmoet de bijzonder charismatische, award-winning Neil Aldridge op zaterdag 9 december tijdens het Lowland Photo Festival!

De website van Neil...

 

ZONDAG 10 DECEMBER 2017

Loes Belovics (NL)                       
‘Oefening baart kunst’

Toegegeven: gevestigde waarden een podium geven tijdens het Lowland Photo Festival is fantastisch fijn, maar aanstormend talent in de kijker plaatsen is net een tikkeltje fijner. Veelal gaat het om natuurfotografen die we al jarenlang vanaf de zijlijn ‘in het vizier’ hebben: zo springt ons hart op wanneer ze een waanzinnig beeld maken, leven we mee wanneer de weersomstandigheden wat tegenvallen. Hoewel ze danig zal tegenstribbelen bij het lezen van deze bewering durven we toch stellen dat natuurfotografe Loes Belovics zo’n ontegensprekelijk talent uit de Lage Landen is.
In een moeilijke periode vond Loes rust tijdens lange natuurwandelingen, haar camera had ze steevast op zak. Op haar hoede voor de gevolgen van zoveel afzondering, besloot ze zichzelf tot doel te stellen mooie beelden te maken en het relaas neer te pennen in de weblog ‘Oefening baart kunst? De uitdaging’. Genieten van de natuur, de uitdaging van het fotograferen en deze passie op haar weblog delen: voor Loes vielen de puzzelstukjes op hun plaats! Inmiddels maakte ze van creatieve macrofotografie haar handelsmerk; zo gaat ze helemaal op in het spel van licht en scherpte of onscherpte met libellen, vlinders, bloemen of paddenstoelen. Sommigen durven zelfs al gewag maken van de ‘Loes-foto’; een evenwichtig beeld met heldere kleuren waarbij vooral de voor- of achtergrond de sfeermaker is.
Het Lowland Photo Festival is bijzonder trots om op zondag 10 december Loes Belovics te mogen aankondigen. Mis deze unieke en herkenbare – geworstel met statieven en problemen met vroeg opstaan incluis – lezing niet!

De website van Loes...

 

Marc Costermans (BE)
'IJsvogel, koning van kleur'

Stel: daags na het Lowland Photo Festival tuf je samen met de ‘one and only’ Bence Maté richting luchthaven. Hij laat een naam vallen, die van de volgens hem beste natuurfotograaf van België. Ergens tussen Antwerpen en Brussel dondert de hemel op jouw kop want je kent hem niet. Hij blijkt even bescheiden als gepassioneerd en getalenteerd. Luttele dagen later is de passage van Marc Costermans op het Lowland Photo Festival 2017 beklonken. Zonder enige twijfel is hij ‘Le Petit Prince’ van deze editie; het hart draagt altijd verder dan het oog. Zijn beelden beogen niets meer dan de essentie, zuivere en ontroerende beelden zijn het resultaat. Tijdens het Lowland Photo Festival dagen we Marc Costermans uit om een eigengereide blik te werpen op de ‘it-bird’ van het jaar: de ijsvogel!

De website van Marc...

 

Nico van Kappel (NL)                  
‘Onbekend is onbemind’

Enkele jaren terug probeerden we om voor ons ledenblad LANDSCHAP een interview af te nemen met Nico van Kappel. Welgeteld vijf minuten hadden we nodig om te constateren dat je het met natuurfotograaf Nico van Kappel helemaal niet over natuurfotografie moet hebben… Want altijd weer dwalen zijn gedachten af naar het belang van natuurbeheer en natuurontwikkeling. Hij heeft dan ook een bijzonder sterke visie op wat natuur moet zijn: haar eigen spelverdeler – zijn opleiding bos- en natuurbeheer zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Van kinds af aan kwam hij wel al in contact met natuurfotografie, maar dat ging niet altijd van een leien dakje. ‘Ik herinner me dat mijn vader voortdurend fotografeerde. Als we dan tijdens de vakantie richting Krugerpark in Zuid-Afrika trokken, ergerde ik me rot aan dat fotograferen. “Hè nee”, dacht ik dan, “stopt-ie nu wéér voor de zoveelste impala!”’. De passie voor natuurfotografie kwam er dus pas later tijdens zijn studies, toen fotograferen om soorten op naam te brengen, fotograferen om het plezier van mooie beelden maken werd.
Intrigerend aan het innemende werk van Nico is dat hij helemaal zijn neus niet ophaalt voor pakweg een distel, paardenbloem of brandnetel. Originaliteit uit een bijzonder standpunt halen, daar is het hem in de eerste plaats om te doen.
Dicht bij huis in de weer met ‘alledaagse’ soorten en landschappen? Nico toont je op zondag 10 december maar wat graag hoe je het geluk een handje kan helpen!

De website van Nico...

 

Mike Muizebelt (NL)                   
‘Expeditie Afrika – Op zoek naar emotie’

‘Geduld? Nee, dat heb ik niet’. Mike geeft het zonder blikken of blozen toe. Geweldig, toch? Met een carrière van dik dertig jaar op de teller hoef je dan ook amper nog verantwoording af te leggen. Het voorbije decennium ging Mike het vooral zoeken in zuidelijk Afrika waar hij zich – net omwille van het gebrek aan geduld – naar eigen zeggen ontpopte tot een ‘natuur-paparazzi’, waarbij hij geen kans onbenut laat om snel een mooie plaat te maken. Vooral de Afrikaanse lichtinval, contrasten en kleurschakeringen doen zijn hart sneller slaan. Het onderwerp zelf is vaak bijzaak, unieke kenmerken van het onderwerp worden immers louter weerspiegeld in strakke, abstracte composities die veeleer ingegeven worden door de kwaliteit van het licht of de achtergrond.
Op zondag 10 december deelt Mike Muizebelt een breed scala aan Afrikaanse emoties – van schoonheid en verwondering over verbazing en verrassing tot dynamiek en tragiek – met het Lowland-publiek!

De website van Mike...

 

Cindy Jeannon (FR)
‘Le Vent des Rêves’

Enkele edities geleden waren de Franse fotograaf Bastien Riu en de Belgische fotograaf Michel d’Oultremont te gast op het Lowland Photo Festival. Toen we hen vroegen wie we absoluut eens moesten programmeren, weerklonk het unisono : ‘Cindy Jeannon!’. Een hoogst uitzonderlijke dame die ruim tien jaar geleden haar IT-job aan de wilgen hing om dichter bij de natuur te kunnen leven. De vrijheid van het onherbergzame en de eenzaamheid van oceanen trok haar aan, nodigde haar uit om haar relatie tot de natuur, tot zichzelf en de maatschappij te overdenken. Maandenlang trok ze doorheen Noorwegen en IJsland, dompelde ze zichzelf onder in weidse wildernis. Haar notie van tijd verbleekte, instincten sterkten aan, taal werd verruild voor beelden.
Cindy Jeannon brengt op zondag 10 december het poëtische relaas van acht jaar omzwervingen naar een plek waar ruimte noch tijd van tel zijn maar vervangen worden door dromen, licht en de kracht van de elementen.

De website van Cindy...

 

Hans Strand (SE)
'Best of'

Van verlaten ijsvlaktes over mistige wouden tot weidse woestijnen: de zoektocht naar schoonheid voert de Zweedse natuurfotograaf Hans Strand steevast richting meest fotogenieke landschappen ter wereld. Zelden levert hij louter een portret af van een landschap, vaker schemeren in zijn beelden de krachten door die een landschap kneden en bepalen. ‘The wilderness is the mother of all living things. It is always true and never trivial’, aldus Hans.
De voorbije jaren laat hij de ongerepte landschappen af en toe eens links liggen, om zich te focussen op de rol van de mens in het plaatje. Zo maken waterverontreiniging en grootschalige landbouw steeds vaker deel uit van zijn beelden.
Op zondag 10 december doet de wereldberoemde Hans Strand het Lowland Photo Festival aan met een ‘Best of’ van de allermooiste beelden uit zijn rijke carrière.

De website van Hans...

 

Theo Allofs (USA)
‘Namib, desert of extremes’

Onwaarschijnlijk getalenteerd, avontuurlijk én grappig: dat is Theo Allofs ten voeten uit! Bovendien blijkt hij ook bijzonder bescheiden. Zo laat hij het zelfs na te vermelden dat hij één van oprichters is van de vermaarde International League of Conservation Photographers (ILCP) en dat hij alleen al in de prestigieuze BBC Wildlife Photographer of the Year Competition maar liefst twaalf ‘awards’ in de wacht sleepte – om nog maar te zwijgen van de overige ontelbare prijzen en beroemde covers die hij op zijn naam heeft staan.
Sinds 1995 legt Theo zich hoofdzakelijk toe op wildlife, waarbij hij sterk focust op bedreigde soorten en habitats. Geen uitdaging gaat hij uit de weg, zo startte hij enkele jaren geleden met luchtfotografie. Paragliding of schermvliegen stelt hem in staat om laag over wildlife en hoog over landschappen te vliegen. Het uitgelezen recept voor verbluffende beelden!
Theo Allofs trok dit jaar voor verschillende maanden naar de Namibische woestijn, zeg maar zijn ‘tweede thuis’ sinds 1995. Deze woestijn is één van de oudste ter wereld, een robuust lappendeken van stuivende zandduinen, ruwe bergen en oeroude meteoorkraters. Tijdens zijn lezing zal Theo het onder meer hebben over de ingenieuze overlevingstrategieën van planten en dieren in de woestijn, over de inspanningen die geleverd worden om van het gebied één van de grootste beschermde gebieden van Afrika te maken en uiteraard ook over paragliding!
Op zondag 10 december heeft het Lowland Photo Festival een waar icoon in huis. Helemaal uit Sante Fe, New Mexico: Theo Allofs!

De website van Theo...

 

Ontdek het lezingenprogramma
Zeker zijn van jouw zitje? Bestel dan alvast jouw tickets voor het lezingenprogramma!
Lees meer over de grootse natuur- & fotografiebeurs
Exposities natuurfotografie met onder andere de finalisten van de Lowland Photo Contest 2017
Doe mee aan onze Lowland Photo Contest, de grootste natuurfotografiewedstrijd van de Lage Landen!
Onze vrijwilligers & partners

Een vraag of suggestie? Of wens je op de hoogte blijven? Mail even naar lowland@landschapvzw.be. Je ontvangt dan de Lowland-nieuwsbrief, zo verneem je alle nieuws over het Lowland Photo Festival als eerste!

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg